Taylor Swift

Taylor Swift Zdroj: Profimedia.cz, Reuters

Taylor Swiftová
Taylor Swiftová
Taylor Swiftová
Taylor Swiftová
Taylor Swiftová
12
Fotogalerie

Trump versus Taylor Swiftová: Proč se američtí republikáni bojí popové princezny a kdo zfixluje Super Bowl?

Trumpovský politický tábor vytáhl do nové kulturní války. Za cíl si trumpovci zvolili největší hvězdu globálního popu a finále americké fotbalové ligy. Jejich oranžovému vůdci, který aktuálně tráví víc času v soudní síni než v kampani, to může v listopadu prohrát prezidentské volby.

„Taylor Swiftová: psychologická operace Pentagonu?“ „Zachrání Swiftová Bidena?“ „Operace Taylor a podplacený SuperBowl“ – tak zněly některé z headlinů debatních pořadů na konzervativní televizní stanici Fox News, nejsledovanějším zpravodajském médiu ve Spojených státech, či na kanále One America Network, což je ještě radikálnější, krajně pravicový konkurent větších Fox News. Celý segment protrumpovské mediální sféry se celý minulý týden totiž zcela vážně zabýval touto konspirační teorií: zpěvačka Taylor Swiftová, aktuálně nejpopulárnější žena na planetě, je ve skutečnosti dlouholetou agentkou „deep state“, jakési stínové vlády, jež podle přesvědčení trumpovských republikánů dlouhodobě ovládá dění nejen v USA bez ohledu na výsledky voleb. Právě temné čachry zákulisních hráčů měly podle této teorie v minulých letech zajistit masovou oblibu slečny Swiftové.

Celá obří konspirace má pak vyvrcholit dvanáctého února během Super Bowlu, finále americké fotbalové ligy (NFL), kdy Swiftová veřejně podpoří znovuzvolení Joe Bidena prezidentem, a zhatí tak šanci spasitele Ameriky Donalda Trumpa.  O vítězi Super Bowlu je přitom už rozhodnuto předem (i o to se postaraly tajemné stínové síly). Různé varianty tohoto zjevného nesmyslu přitom nešířili jen okrajoví internetoví lháři, ale vážně se o něm diskutovalo v hlavním vysílacím čase televizních stanic s miliardovými obraty.

Americký kontext nelze dost dobře přeložit do tuzemských podmínek, ale pro představu: Je to asi stejné, jako kdyby moderátoři české TV Nova v hlavním vysílacím čase divákům sdělovali, že se Tomáš Klus spikl s BIS proti Andreji Babišovi a fotbalové Spartě. „Konzervativní“ americká média a významná část reprezentantů tamní Republikánské strany zešílely ve volebním roce natolik, že hranice mezi nimi a obskurními účty na sociálních sítích, které propagují ty nejzběsilejší spiklenecké teorie, se nejen rozmlžila, ale zcela zmizela. Pro pochopení, proč se dva největší popkulturní fenomény současné Ameriky, tedy čtyřiatřicetiletá Taylor Swiftová a NFL, staly objekty zcela bizarního útoku, je třeba vrátit se do minulého roku.

Éra miss Taylor

Definující momenty uplynulého roku byly na globální úrovni opět velmi temné. Pokračující jatka na statečné Ukrajině, kterou fašistické Putinovo Rusko přepadlo s vidinou snadného vítězství už v únoru 2022 (a katastrofálně se přepočítalo). Další válka na Blízkém východě. Devastující projevy zrychlující klimatické změny. A uprostřed toho jeden zcela odlišný fenomén: Taylor Swiftová, žena, která zcela ovládla světovou popmusic. Taylor patřila k největším hvězdám popu už řadu let, ale její dominance byla v roce 2023 zcela bezprecedentní.

Její průřezové koncertní turné Eras tour s tržbami přes miliardu dolarů se stalo nejvýdělečnější koncertní šňůrou v dějinách (a to je turné teprve v půlce, zpěvačku nyní čeká asijská a evropská část), koncertní film z turné, uvedený v kinech po skončení severoamerické části tour, opět zlomil všechny rekordy a její songy nasbíraly za rok jen na platformě Spotify přes dvacet šest miliard přehrání, nejvíc v hudební historii. Prestižní americký časopis Time Swiftovou zvolil Osobností roku 2023, což bylo vůbec poprvé za devadesát sedm let, co Time své ocenění uděluje, kdy jej obdržela umělkyně.

Šéfredaktor časopisu Time Sam Jacobs vysvětlil důvod, proč obdržela ocenění právě Swiftová, následovně: „Rozhodli jsme se vybrat osobnost, která v temnotě světových událostí reprezentuje světlo a pozitivitu.“ Swiftová si se svou obří fanouškovskou základnou, tvořenou z nadpoloviční většiny ženami mladého a středního věku, vybudovala vztah, jaký popkultura neviděla od dob Beatles.

Desítky milionů oddaných fanynek v USA i napříč celým světem mají pocit, že Taylor, obstojná zpěvačka, ale především brilantní autorka textů, mluví svými písničkami o rozchodech, milencích, zradách a osobních nejistotách přímo k nim. A tento pocit zjevně sdílí i profesionálové z oboru. Swiftová aktuálně drží rekord v počtu obdržených cen Grammy za album roku, nejprestižnější trofeje na poli populární hudby, ekvivalentu filmového Oscara. Rodačka z Pensylvánie už si doma syslí čtyři sošky zlatých gramofonů. Víc jich za alba roku nedostali ani Sinatra, Stouni nebo Elvis.

Americký kýč

Jestliže dlouhodobé úspěchy na profesionálním poli automaticky přisoudily Swiftové pozici jedné z nejsledovanějších postav světového showbyznysu, je to její aktuální osobní život, který ji katapultoval do mediální stratosféry. Swiftová už přes půl roku tvoří pár s hvězdou amerického fotbalu Travisem Kelcem, který je oporou Kansas City Chiefs, týmu, jenž už pět let dominuje NFL. Romanci Travis plus Taylor se dostává pozornosti, jakou Amerika neviděla snad od časů Johna Kennedyho a jeho ženy Jacqueline. Když Travis a jeho Chiefs nedávno postoupili do finále fotbalové ligy, tedy mytického Super Bowlu (zápas proti sanfranciským 49ers odehrají Chiefs v Las Vegas dvanáctého února) a Taylor slavila úspěch se svým klukem přímo na hřišti, záběry, na nichž se popová kráska objímá a líbá s fotbalovým vazounem, zbořily americký internet.

Opět je zde důležité vnímat kontext: pro běžné Američany je video, v němž se křehká populární blondýnka objímá s fotbalovou hvězdou v dresu vyztuženém chrániči čímsi velmi archetypálním, nostalgickým, něčím, co vzbuzuje vzpomínky na střední školu a co patří k tradiční americké kultuře právě tak jako hotdogy, jablečný koláč nebo kovbojské klobouky. A přesně na tento romantický americký kýč se rozhodli zaútočit trumpovští republikáni, kteří přitom neustále vykřikují, jak chtějí „udělat Ameriku znovu velkou“. Důvodů, proč trumpovské křídlo Republikánské strany nemůže oblíbený pár vystát, je několik.

Jalový Donald

Prvním důvodem je jednoznačně strach. Taylor Swiftová má nyní v USA pozici, v jaké nebyla žádná popkulturní ikona desítky let. Její sociální sítě mají kombinovaný dosah na více než půl miliardu uživatelů. O takových číslech si Donald Trump může nechat jen zdát. Taylor je volička demokratů a kandidáty strany, včetně prezidentského kandidáta Bidena, už v minulosti několikrát podpořila. Ve srovnání s jinými postavami showbyznysu je však Swiftová ve svých veřejných politických aktivitách značně zdrženlivá a ohledně nadcházející prezidentské volby se zatím nijak nevyjádřila. Trumpovskému táboru je však jasné, že pokud se největší popová star planety někoho rozhodne podpořit, jejich kandidát to určitě nebude.

Zadruhé je tu věc přítele Swiftové, Travise Kelceho. Slavný fotbalista se v minulosti zapojil do kampaně, jež vyzývala americké občany k očkování proti covidu, a to je v očích trumpovských extremistů zločin na úrovni vlastizrady. A nakonec bude v tažení trumpovského tábora proti Taylor a jejímu klukovi hrát roli i stará dobrá misogynie a frustrace z úspěšných, sebevědomých žen. Tento odpudivý spodní proud se táhne pod celým vzestupem nové pravice či alt-right, jež zrodila politický úspěch Donalda Trumpa. Jedním z nepřiznaných cílů alt-right mudrců, jako je Steve Bannon, který myšlenkově jalového Trumpa v začátcích vyfutroval potřebnou ideologickou výbavou, je návrat ke „staré dobré Americe“, kde ženy znaly svoje místo (doma u plotny) a nemíchaly se do veřejného života. Miliardářka Swiftová, která je zjevně nejen talentovaná hudebnice, ale i mimořádně nadaná obchodnice a Trumpa i s jeho majetkem by si nyní mohla koupit nastojato, ideu poslušné puťky zjevně nesplňuje.

Slavnější než Beatles

Vzhledem ke kreditu, který má Swiftová u mladé generace a především u demografie žen do třiceti pěti let, kde republikáni tradičně nejsou schopni bodovat, se trumpovská klaka rozhodla nečekat, až Taylor podpoří kandidáta demokratů, a zahájit preventivní úder v ruském stylu. Tedy zahltit mediální prostor dezinformacemi a absurdními výmysly. Všechno je prý podvod a lež, prefabrikovaná elitami a stínovými silami v pozadí: Úspěch a popularita Taylor Swiftové, její vztah s Travisem Kelcem i blížící se Super Bowl. Všechno je mámení pekelné.

Demokratům zaprodaná Swiftová se po (zfixlovaném) Super Bowlu, který vyhraje tým Kansas Chiefs jejího (falešného) partnera, má postavit za Joe Bidena, a zničit tak poslední šanci Ameriky na záchranu pod vedením Donalda Trumpa. Různé varianty těchto zjevných hovadin už přes týden v kuse šíří kromě mluvících hlav na vlivných Fox News i Trumpovi političtí poradci, populární internetoví komentátoři či Vivek Ramaswamy, neúspěšný uchazeč o republikánskou nominaci do prezidentského klání.

Někteří příčetnější republikáni, například Trumpova soupeřka z nominačního souboje Nikki Haley či známý pravicový komentátor Ben Shapiro, se už nechali slyšet, že útočit proti ženě, která je populárnější než kdysi Beatles, a zároveň americkému fotbalu, masově oblíbenému sportu, je sebevražedná strategie, ale v ekosystému současné americké pravice jde o menšinové hlasy. Jak ničím nevyprovokovaný útok trumpovského tábora na Taylor Swiftovou, ženu, která v minulém roce zcela ovládla nejen americký mediální prostor, dopadne, si lze jen domýšlet. Jeden údaj však může leccos napovědět. Naposledy se Taylor Swiftová zapojila do veřejného života země minulý rok, kdy pouze vyzvala své fanoušky, ať se registrují k prezidentským volbám. Bez registrace nelze v USA volit. Registrační servery následně zaznamenaly nárůst návštěvnosti o tisíce procent. Taylor tehdy nedoporučila, koho mají lidé volit. Ale podruhé už může být konkrétnější…