Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire

Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire Zdroj: ČTK / AP / Charles Krupa

Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
Trump porazil Nikki Haleyovou i v primárkách v New Hampshire
6
Fotogalerie

Poslední Trumpova soupeřka Indoameričanka Niki Haleyová to stále nevzdává a ví proč

Poslední soupeřkou Donalda Trumpa v republikánských primárkách zůstává bývalá guvernérka Jižní Karolíny a pozdější velvyslankyně USA v OSN za časů Trumpovy administrativy Niky Haleyová. Politička indického původu se rozhodla pokračovat v prezidentské kandidatuře, přestože prohrála s Trumpem jak v zemědělské Iowě, tak novoanglickém v New Hampshire. Druhý jmenovaný stát byl při tom pro ni asi vůbec nejpříznivější ze všech, protože zde probíhají tzv. otevřené primárky a podpořil ji také místní republikánský guvernér. V otevřených primárkách mohou hlasovat nejenom registrovaní republikáni, ale i voliči, kteří se k žádné ze dvou velkých stran nehlásí. Právě mezi těmito nezávislými voliči je Haleyová populární, protože dnes ztělesňuje hodnoty staré, předtrumpovské Republikánské strany, která lovila voliče jak mezi konzervativci, tak v politickém středu.

Nekandidující Biden

Na Haleyovou stoupá v Republikánské straně tlak, aby nyní z primárek odstoupila a umožnila Trumpovi cílit už jen na Joe Bidena. Současný president už je totiž vlastně „korunován“ demokratickým kandidátem po tom, co vyhrál neoficiální demokratické primárky v New Hampshire, aniž by v nich kandidoval. Odmítl se totiž zapsat na volební lístek, protože vedení jeho „inkluzivní“ Demokratické strany zakázalo, aby se první výběr prezidenta konal tradičně v New Hampshire, který je „moc bělošský“. Demokratické primárky měli proto začít až v únoru v Jižní Karolině, která má naopak silnou černošskou komunitu. Když se demokraté v New Hampshire nepodvolili a neoficiální primárky stejně uspořádali, Biden vyzval své příznivce, aby ho na volební lístky dopisovali a získal díky tomuto volebnímu pravidlu nakonec přes 60 procent hlasů. Tím jsou demokratické primárky fakticky vyřešené.

Bohatí sponzoři

Ale zpátky k Niki Haleyové, která zatím brání stejnému faktickému konci primárek u republikánů. Haleyová má hned několik důvodů, aby zatím ze hry neodstupovala. Prvním je fakt, že ji netlačí peníze. Když se ukázalo, že floridský guvernér Ron DeSantis úplně vyhořel, stala se totiž politička z Jižní Karoliny miláčkem velkých republikánských sponzorů, které ztělesňují třeba konzervativní miliardáři – bratři Kochové. Oblíbenkyně velkých peněz proto může vytrvat až do tzv. Superúterý, kdy se bude primárkově volit hned v 15 státech, což znamená, že kampaň bude v tomto období extrémně drahá.

Trumpovo zdraví a 2028

Druhým faktorem, na který může Haleyová sázet, je čas. Její rival – Donald Trump – nad ní nyní vede v průzkumech ve všech státech, ale zároveň čelí mnoha nejistotám, včetně řady trestních procesů. Haleyové tábor věří, že sice obvinění Trumpovi zdvihala popularitu, ale odsouzení „na tvrdo“ bude mít opačný efekt. Stejně tak by jí do karet ještě mohla zahrát i Trumpova trochu „bidenovská“ mentální kondice. Množí se totiž už i něj podivné přeřeky. Před pár dny si například Trump dokonce ve veřejném projevu spletl právě Niki Haleyovou s demokratickou exšéfkou Sněmovny Nancy Pelosiovou. Na Haleyová okamžitě poukázala a opět zdůraznila, země potřebuje novou generaci lídrů.

I kdyby nic z toho nezafungovalo a Trump podle očekávání nad Haleyouvou primárky vyhrál, má 52letá Haleyová čas na další prezidentské kandidatury. V případě, že by Trump nakonec v boji o Bílý dům prohrál, bude navíc exguvernérka tou, která „to říkala“, když tvrdila, že Trump je notorický volební loser, s nímž strana prohrála troje volby v řadě (kongresové 2018, prezidentské 2020 a opět kongresové 2022). Navíc se Haleyová může utěšovat, že i v případě Trumpova letošního vítězství, bude stále silnou hráčkou v roce 2028, kdy už Trump podle Ústavy kandidovat nebude moci a jeho kontrola nad stranou logicky ochabne.

Už jen malou naději může naopak politička, která se při své guvernérské kariéře vezla na vlně konzervativní Tea party, chovat ohledně možnosti, že si setrváním v primárkách alespoň do Superúterý vyvzdoruje nominaci na Trumpovu viceprezidentku. Na ní byla favoritkou ještě loni, když se celá kampaň rozjížděla, ale po tom, co se stala „sběračem“ antitrumpovských hlasů v republikánských primárkách, se její šance na post číslo dvě na kandidátce maximálně scvrkly, a ačkoli splňuje dvě zásadní vlastnosti, které mnozí vidí jako ideální pro Trumpova viceprezidentského kandidáta, a to, že je žena a má neevropský původ.