Video placeholde

Sokol: Starý Biden nebo divoký Trump. Američané vybírají menší zlo, porážku neuzná ani jedna strana

Patnáctého ledna začaly v Americe primárky. Během nich strany vybírají kandidáty na prezidenta. Nehledě na tyto volby se však zdá jisté, že se v prezidentské volbě utkají minulí rivalové, a sice úřadující prezident Joe Biden a Donald Trump. Může se situace předních kandidátů ještě nějak změnit? Jak s kandidaturou Donalda Trumpa zahýbají jeho četné soudy? A budou doprovázet volební výsledky násilné protesty jako v minulosti? I na tyto otázky odpovídá politolog Petr Sokol.

Spojené státy americké jsou rozdělené jak politicky, tak společensky na dva nesmiřitelné tábory. Na rozdíl od dob minulých se tento rozkol stává nebezpečným pro demokratické procesy v zemi. Neuznávají se výsledky voleb ani samotné způsoby odevzdávání hlasů. Jedna strana líčí druhou jako absolutní zlo a naopak. Do mocenských procesů čím dál více promlouvají soudy, dochází k aplikaci někdy i více než stopadesát let starých zákonů, které sice těžko mohou vyhovovat potřebám současnosti, nicméně stále platí a vyhovují potřebám mocenského zápasu.

V této situaci se odehrají příští prezidentské volby. Oba lídři Donald Trump i Joe Biden jsou již velmi staří. To dokládá personální deficit republikánů i demokratů. O slovo se navíc hlásí i nezávislí kandidáti, kteří i vzhledem k současným poměrům mají větší podporu veřejnosti než dříve.

Jaká jsou témata amerických voleb? Chce vůbec Joe Biden kandidovat na prezidenta, nebo nemá na vybranou? Jaký je jeho odkaz? A jak se po svém případném zvolení bude chovat Donald Trump? Dozvíte se ve videu.