Bývalý pardubický primátor Martin Charvát u soudu. (23.11.2023)

Bývalý pardubický primátor Martin Charvát u soudu. (23.11.2023) Zdroj: ČTK / Vostárek Josef

Bývalý pardubický primátor Martin Charvát u soudu. (23.11.2023)
Exprimátor Pardubic Martin Charvát a Andrej Babiš
Šéf ANO jakékoliv pochybení odmítá.
Mimořádná schůze Sněmovny k energiím: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (16.11.2023)
4
Fotogalerie

Jiří Štefek: Andrej Babiš je mizerný personalista aneb Proč hnutí ANO přitahuje samé bezpáteřní kariéristy

Předseda politické firmy ANO Andrej Babiš má osvědčenou taktiku. Sotva někde vyplave nějaké svinstvo či levárna na některého z jeho stranických podřízených, okamžitě jej hodí přes palubu a spustí mantru, že toho člověka vůbec neprověřil a že mu ho do ANO podstrčila nějaká tradiční zkorumpovaná strana. Je poněkud příznačné, že se často jedná o lidi, kteří už v Babišově sektě nějaký ten rok pobyli a často udělali i nemalou kariéru. Jejich chybou však bylo, že jejich říhání a mlaskání u koryt přesáhlo únosnou mez a vzniklá situace kazí image ANO.

Posledním exponátem podobného ražení se stal bývalý primátor Pardubic Martin Charvát. Ještě před časem na něj Babiš pěl ódy typu: „Našeho kandidáta do Senátu Martina Charváta moc doporučuji. Určitě ho všichni znáte. Skvělý primátor Pardubic. Do čeho se pustí, vždycky dotáhne do konce….“ I Charvát samozřejmě „měl“ mobil na Babiše. Je jen otázkou, jestli mu na něj někdy zavolal, anebo jen z druhé strany spojení přijímal pokyny a rozkazy. 

Nyní už je všechno jinak. Policie obvinila 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Mezi zadrženými byl i… ano, bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát. Babiš v tom měl hned jasno. „Neprověřovali jsme tyhle ódéesáky, kteří k nám nalezli,“ řekl Babiš pro deník N. Pamětníci si vzpomenou na dění v Brně a kauzu Stoka, i v ní se vymáchali členové ANO, pochopitelně také „neprověření“, které vlastně Babiš ani pořádně neznal a neví, kde se vzali. Dalším případem může být Daniel Köppl a jeho letákové dobrodružství na Krajském úřadě Středočeského kraje, kam si vzal s sebou jakéhosi příliš nemyslícího studentíka, který ale snil o politické kariéře a pro svého gurua by strčil hlavu i do báně plné sršní. 

…a když něco praskne

Tohle jsou nepříjemné záležitosti, které Babiš – jenž je nyní posedlý především Nutellou – nepotřebuje. Ale jak z toho ven? Distancování se od těchto lidí a pokydání politické konkurence je asi nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Třeba mu i někdo uvěří. Ale pozor. Tady je potřeba uvědomit si jednu věc. Představa, že Andrej Babiš neví, koho ve svém hnutí má a koho vysílá na exkluzivní výkonné pozice, je absolutně nemyslitelné. To je zkrátka iluze. On moc dobře ví, kdo kde je a co je ten člověk zač. Stranický šéf zná profil každého včetně jeho předností, ale i charakterových vad. A o ty jde především. 

Důležitou kvalifikací pro vyšší funkce v ANO a jí dobytých teritoriích je totiž často naprostá bezpáteřnost, absence myšlení a vlastního kritického úsudku a především poslušnost. Pokud je tento předpoklad splněn, je dotyčný vysazen na příslušnou misi, kde plní zadané úkoly. Pokud je šikovný a umí svoji práci prodat, zkrátka nepřijde. Pokud však něco praskne, nikdo se k němu nezná. 

Přivinou se noví

Pardubická parta zkrátka měla smůlu, že to vylezlo na povrch, a proto bude muset nést následky. Celá kauza je však varováním pro řadu podobných ANO výsadkářů v jiných městech a na jiných úřadech. Seznali, že žádný strom neroste do nebe a příliš hlučné mlaskání u koryt je cestou do pekel. Je totiž jasné, že pokud někde praskne další problém, budou i tito Babišovi podřízení bez mrknutí oka obětováni a jejich guru se bude dušovat, že je nikdy neviděl a nezná je. 

Hnutí ANO za dvanáct let jeho existence opustila už řada politiků. Mnozí z nich byli významné a vážené osobnosti. Řada z nich pravidla hnutí prokoukla relativně brzy a snažila se rychle vybruslit a uchránit svůj veřejný kredit. Jiným to trvalo o mnoho let více a i oni veřejnost zásobují svým příběhem o tom, jak byli naivní a naletěli. Lze předpokládat, že řady odpadlíků se budou prodlužovat o další. Ale ANO personálně neuchřadne. Budou se k němu vinout stále noví a noví lidé. Ne kvůli tomu, že chtějí sloužit veřejnosti a měnit tuto zemi k lepšímu, ale očekávají zde výtah k moci, rozhodování a financím. Takových lidí tu je stále hodně. Většina z nich ví, že by se svými schopnostmi a znalostmi nadstandardně placenou práci nezískali, ale že když budou držet ústa a krok, budou se mít dobře.