Pavel Blažek a Martin Nejedlý

Pavel Blažek a Martin Nejedlý Zdroj: Koláž reflex.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci (13.8.2023)
Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku: Premiér Petr Fiala (ODS), šéfka poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministři (11.5.2023)
Premiér Fiala a vicepremiér Rakušan přichází na zasedání vlády na zámek Štiřín (duben 2022)
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: Pokud má odstoupit Blažek, tak také Rakušan, Babiš, Okamura a další

V kultovní komedii Pelíšky učitelka v podání Evy Holubové na třídní schůzce říká: „Rozmohl se nám tady takový nešvar.“ A pak napíše na tabuli slovo „prcat“, které používají žáci ve škole. Také v české politice se nám rozmohl takový nešvar – vládní koaliční strany samy sebe vyzývají, aby někdo odvolal vlastního ministra. Piráti teď chtějí hlavu ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Pokud bychom to ale brali do důsledků, tak podle této logiky by musela odstoupit půlka vlády i většina opozice.

Dnes už legendární několikahodinové popíjení Pavla Blažka s kreaturou proruské politiky Martinem Nejedlým si ministr spravedlnosti za rámeček nedá. Odstupovat by kvůli tomu ale neměl. Jen to bylo nechutné.

Neměli by Piráti k odstoupení vyzvat i místopředsedu vlády a šéfa své strany Ivana Bartoše? V jeho okolí se totiž nějak podezřele množí různé sexuální skandály spojené právě s členy České pirátské strany. Samozřejmě je to nadsázka, Bartoš by si měl své okolí vyčistit, ale nemá kvůli tomu odstupovat.

Daleko vážnější je ale situace u hnutí STAN. Tam to už na odstoupení předsedy a ministra vnitra Víta Rakušana je. Oproti Blažkovi se jedná o daleko, daleko větší problémy. Kromě jiných je to rozsáhlá kauza Dozimetr, do které jsou namočeni lidé, kteří ve STANu o mnohém rozhodovali a důležité věci ovlivňovali. V souvislosti s jednou větví Dozimetru v úterý zasahovali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu na Generálním štábu Armády ČR a dalších místech Prahy a zadrženo bylo 10 lidí. Může za to všechno Rakušan? Podle všeho ne, ale podle pirátské logiky vyzývání k odstoupení ano.

Kolem kauzy Dozimetr se motal i člověk blízký europoslanci a náměstkovi pražského primátora Jiřímu Pospíšilovi z TOP 09. Ten už k rezignaci vyzván byl a někdo se o to i v Praze pokusil, ale neprošlo to.

Asi tisíc reálných důvodů k odstoupení najdeme už léta u expremiéra a nejsilnějšího představitele opozice Andreje Babiše. Pro českou společnost i politiku by bylo skutečně nejlepší, kdyby se vrátil naplno k podnikání. Podobné je to i u Tomia Okamury, tomu ale podle všeho s růstem vlivu malých protivládních stran dojde i tak dech.

K rezignaci by měl zamířit i ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který podle mnoha úředníků svého rezortu nerozumí některým věcem, které dělá, a pak se velmi špatně rozhoduje. Šup s ním pryč…

Nebo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Mnohokrát už slíbil, že „léky budou“, ale některé výpadky léků pokračují. A budou pokračovat. Tak co? Odstoupí?

Výzvy k odstoupení jsou přitom v politice naprosto běžné. Zejména opozice vždy vyzývá členy vlády, aby se už pakovali. To není překvapivé. Ale strany vládní koalice, pokud chtějí dovládnout v tomto volebním období, by měly zvážit, co dělají a jak to na veřejnost působí. Někdy jsou jejich apely směšné a netýkají se důležitých věcí. Ovšem tam, kde to vypadá na pořádný průšvih, mlčí nebo se vykrucují.