Americký finančník a multimiliardář židovského původu George Soros se často objevuje ve fake news a dezinformacích

Americký finančník a multimiliardář židovského původu George Soros se často objevuje ve fake news a dezinformacích Zdroj: Profimedia

Miliardář a filantrop maďarského původu George Soros
Americký finanční George Soros
Americký finanční George Soros
4
Fotogalerie

George Soros ukončí podporu projektů v Evropě. Aspoň zjistíme, jak mocný reálně byl

Nadace Open Society Fund amerického finančníka George Sorose do příštího roku ukončí své aktivity v Evropské unii. Vysvětlení zní tak, že evropské vlády i unijní instituce již podobné projekty podporují dostatečně. Sorosova nadace se tak chce víc soustředit na země Balkánu, východní Evropy a na mimoevropské regiony. Alespoň uvidíme, jak velkou moc Soros skutečně měl. Zřejmě vyjde najevo, že jej konzervativní a konspirativní kruhy přeceňovaly.

Odchod OSF z Evropské unie zatím není oficiálně potvrzený, informovala o něm však evropská média na základě zprávy agentury Reuters. Například maďarskému webu Telex pak zprávu potvrdili lidé z budapešťské pobočky nadace. Je to během letoška již druhá velká změna kolem Sorose. Již v červnu totiž miliardář oznámil, že řízení nadace předává svému synovi Alexovi. Následně OSF oznámila, že v blízké době propustí 40 % zaměstnanců.

George Soros platí v konspiračně laděných kruzích pomalu za neomezeného vládce světa. Že je platí Soros, slýchají často i novináři z českých médií, případně politici, neziskovky a další veřejně aktivní osobnosti. Z velké části je to všechno skutečně jen konspirační teorie. Na druhou stranu je fakt, že Soros je člověk s velkým vlivem a i v Česku financuje nemálo projektů a institucí. Co tedy všechno Soros skutečně platí? A odkud se vůbec vzala jeho moc?

Maďarský žid

George Soros se narodil v roce 1930 v Budapešti do rodiny maďarských židů. Tam také vyrůstal, za druhé světové války byla jeho rodina terčem perzekuce, a to jak ze strany antisemitských Maďarů, tak od roku 1944 okupujících německých nacistů. George Soros v roce 1946 emigroval, dodnes však mluví maďarsky a o svou vlast se aktivně zajímá a občas poskytoval rozhovory maďarským médiím.

I proto si z něj vytvořil velký terč maďarský premiér Orbán. Ten sice krátce po revoluci studoval v Anglii za Sorosovo stipendium, v posledních letech jej však vykresluje jako úhlavního nepřítele Maďarska, a to i na předvolebních billboardech. V Maďarsku je o něco uvěřitelnější, že „za všechno může Soros“, používá se totiž maďarská verze jeho jména „Soros Gyorgy“ a je fakt, že v rodné zemi byly Sorosovy aktivity znát víc než třeba v Česku.

Soros zbohatl již v 70. letech, kdy založil jeden z nejvýdělečnějších investičních fondů v dějinách. Od té doby začal aktivně podporovat různé iniciativy ve světě – mimo jiné finančně podpořil i Chartu 77. Kontroverze poprvé vzbudil na začátku 90. Let, kdy spekulacemi na finančním trhu vydělal na propadu britské libry miliardu dolarů.

Prague pride i genderman

V Česku Sorosova nadace podporovala například festival Prague pride, neziskové organizace Amnesty international a Transparency international, ekologické hnutí Duha, spolek pořádající studentské stávky za klima Fridays for future, feministickou organizaci Forum 50 % nebo sérii akcí spjatých se 17. listopadem Díky, že můžem. Vedle toho však nadace dotovala i poměrně apolitické a nepříliš kontroverzní projekty a organizace, jako Armáda spásy nebo různé projekty v oblasti sociální péče.

Nadace také předávala různá ocenění, která vešla v širokou známost veřejnosti. Například každoroční cenu Genderman pro muže, kteří vystupují proti sexismu a nerovnému postavení mužů a žen. Naposled byl cenou oceněn senátor Václav Láska. Uděluje i Novinářskou cenu – poměrně prestižní ocenění, které se ve veřejném prostoru etablovalo a většina novinářů nejspíše neví, že jej pořádá a uděluje právě Sorosova nadace.

Teď Soros v Evropě vyklízí pole. Důvodem prý je, že v Evropské unii už není jeho nadace tolik potřeba – progresivní organizace totiž dostávají hodně podpory i bez něj. Zaměřit se proto chce na posílení podobných projektů na Balkáně, ve východní Evropě i ve zbytku světa. Budeme teď číst méně komentářů o tom, co všechno zařídil Soros? Buďte si jistí, že ne.