Prezident Petr Pavel na Liberecku, (26.04.2023).

Prezident Petr Pavel na Liberecku, (26.04.2023). Zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Prezident Petr Pavel pověsil svůj portrét ve škole. (3.5.2023)
Tisková konference prezidenta Petra Pavla k představení oficiálního portrétu a známek. (3.5.2023)
První prezidentský portrét Petra Pavla ve škole. (3.5.2023)
První prezidentský portrét Petra Pavla ve škole. (3.5.2023)
Známky s prezidentem Petrem Pavlem.
12
Fotogalerie

Petr Pavel neplní předvolební sliby. Namísto líbivých gest dělá svou práci

V politice to tak je, že v kampani se slibuje a realita pak bývá jiná. Různé korekce předvolebních proklamací se nevyhnuly ani Petru Pavlovi. V jeho případě nejde o nějakou vypočítavost a o klamání voliče, ale spíš o střet dobrých úmyslů se skutečností. Prezident chtěl být lidový, ale ne buransky jako Miloš Zeman. Některé jeho naivní představy v tomto duchu vzaly za své.

Petr Pavel během kampaně tvrdil, že by rád bydlel doma v Černoučku, že apartmá na Hradě pro něj s manželkou není to pravé a že v Lumbeho vile by teoreticky mohl občas bývat, kdyby to vyžadovaly povinnosti v úřadu. Bylo už od začátku jasné, že prezidentovat a dojíždět při tom z vesnice na Hrad nepůjde hladce. Nakonec Pavlovi rozumně opustili romantickou kampaňovou pózu a i s Mickou se budou stěhovat do Lumbeho vily, až se to tam po Zemanových uklidí.

Ještě v únoru Petr Pavel nechtěl mít oficiální portrét ani svou podobiznu na známce. Tuto tradici chtěl rozetnout s tím, že mu takový způsob prezentace není vlastní. V Reflexu jsme tehdy vytvořili naši podobu prezidentské známky. Možná pohled na ni nechal prezidenta pookřát, protože uběhly doslova tři měsíce a máme tu oficiální portrét i známku.

Jindy zase novinářům Petr Pavel říkal, že by rád na své zahraniční cesty jezdil vzhledem k nižší ekologické stopě vlakem, popřípadě létal ekonomickou třídou běžných aerolinií. I tento příslib bylo potřeba zrevidovat. V kampani se to snadno říká, ale realita nakonec vypadá úplně jinak. Cesty vlakem jsou prý finančně i bezpečnostně náročnější a do Bruselu nebo do Varšavy letěl Petr Pavel prezidentským speciálem, ne ekonomickou třídou. Někdo by asi namítal, že mohl raději ekologicky spasit planetu sklíčen na palubě letadla některé z nízkonákladových společností. Ale je to zbytečné, nepraktické a nereprezentativní.

Prezidentství je volná disciplína a státnické výkony dosavadních prezidentů toto potvrzují. Oproti zemanovskému pojetí mandátu bylo jistě záhodno udělat hodně změn a ty se dějí. Naštěstí v úplně jiné oblasti, než jsou líbivé malichernosti, které fungují v kampani, ale v úřadu už praktické nejsou. Petr Pavel si zatím svou výjimečnost prosazuje v mnohem důležitějších otázkách, než jsou známky a bydlení, a překotné změny provádí třeba v zahraniční politice. Tam může, nezdržován nesmysly, plnit opravdová přání voličů.