Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Expertní tým Petra Pavla: Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu.
Expertní tým Petra Pavla: Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost.
Expertní tým Petra Pavla: Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.
Expertní tým Petra Pavla: Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky.
Expertní tým Petra Pavla: David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky.
10
Fotogalerie

Kdo jsou lidé Petra Pavla: expert na klima je proti jádru, poradce přes důchody radí snížit růst penzí

Prezident Pavel dnes představil svůj hlavní poradní tým. Jsou v něm především osobnosti, které s Pavlem spolupracovaly už v kampani, včetně šéfa poradců Tomáše Richtera. O poradním týmu prezidenta Zemana za jeho úřadování moc nebylo slyšet, během loňska se navíc téměř rozpadl. Koho všeho si zve do hradních kanceláří jeho nástupce?

Pokračování 2 / 8

Tomáš Richter – vedoucí poradního týmu

 

Expertní tým Petra Pavla: Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu.Expertní tým Petra Pavla: Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu. | Zuzana Bönisch

Vedoucím poradců prezidenta je podnikatel Tomáš Richter. Ten už prostředí Hradu zná – zkraje devadesátých let pracoval v analytickém oddělení kanceláře prezidenta Havla. Vybudoval zámečnickou firmu, podnikal také v oblasti hotelnictví. Organizačně se podílel na založení české verze Deníku N, následně působil jako předseda Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který skrze granty podporuje některá média.

S Petrem Pavlem začal spolupracovat v roce 2019, z funkce v Nadačním fondu však odešel až loni před startem prezidentské kampaně. V ní měl na starost finance a fundraising, Pavel jej jako svého případného šéfa poradců představil již před volbami. V jeho týmu má mít roli koordinátora práce poradců a jejich komunikace s prezidentem.

Pokračování 3 / 8

Jan Kysela – poradce pro Ústavu

Expertní tým Petra Pavla: Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.Expertní tým Petra Pavla: Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců. | Zuzana Bönisch

Známý ústavní právník Jan Kysela je očekávané jméno v Pavlově týmu. Dlouho veřejně vystupuje jako oceňovaný expert na Ústavu, za vlády Miloše Zemana jej často kritizoval za porušování Ústavy či moc široký výklad pravomocí. Tím Pavel jasně vyjadřuje, jak plánuje s Ústavou nakládat on – střídmě a v mezích svých kompetencí.

Kysela vyučuje na pražské Právnické fakultě, kde byl také proděkanem. Zároveň má habilitaci i v oboru politologie, autorsky se podílel na komentářích k Ústavě. Politické prostředí zná – dlouho byl členem Stálé komise Senátu pro Ústavu a také pracovní komise Legislativní rady vlády pro veřejné právo. Na tuto práci odteď naváže u prezidenta. Pavel mu dal ještě jednu důležitou roli – bude předsedat komisi odborníků, která má Pavlovi pomoct s výběrem soudců Ústavního soudu. Ty bude nový prezident jmenovat ještě letos.

Pokračování 4 / 8

David Marek – poradce pro ekonomiku

Expertní tým Petra Pavla: David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky.Expertní tým Petra Pavla: David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky. | Zuzana Bönisch

V hospodářských tématech bude prezidentovi radit analytik a ekonom David Marek. V posledních měsících často kritizoval ekonomické kroky vlády i národní banky. Podle Marka je potřeba zpomalit růst důchodů a dalších státních výdajů. Centrální banka se dle něj podílela na růstu inflace tím, že včas a více nezvýšila základní úrokovou sazbu. Podporuje přijetí eura.

V minulosti působil i ve veřejném, ale hlavně v soukromém sektoru. Jako ekonom pracoval v ČNB, byl hlavní ekonom Patria Finance a firmy Deloitte, kde působí dodnes. Je členem Národní ekonomické rady vlády.

Pokračování 5 / 8

Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu a rozpočet

Expertní tým Petra Pavla: Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.Expertní tým Petra Pavla: Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor. | Zuzana Bönisch

Ve dvojici ekonomických poradců doplňuje Marka ještě expert na důchodovou reformu Vladimír Bezděk. Bývalý člen NERVu je ve veřejném prostoru známý díky vedení tzv. Bezděkovy komise – poradního orgánu vlády pro důchodovou reformu vzniklého v roce 2004. Nyní je již podle něj na skutečnou důchodovou reformu pozdě. „Zbývají dvě věci. Parametrické úpravy státního penzijního pilíře ve formě postupného utahování šroubů větší podpora a popularizace dobrovolného spoření na penzi,“ řekl loni v rozhovoru pro Ekonom.

V posledních letech Bezděk působil jako šéf představenstva investiční skupiny Avant. Mezi lety 1997 a 2006 pracoval v České národní bance, následně se pohyboval ve finančním sektoru a řídil například pojišťovnu Generali. V týmu prezidenta Pavla byl jako poradce už během kampaně.

Pokračování 6 / 8

Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor

Expertní tým Petra Pavla: Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky.Expertní tým Petra Pavla: Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky. | Zuzana Bönisch

Petr Pavel se bude obracet také na expertku na sociální práci Lucii Polákovou. Ta vyučuje na Vyšší odborné škole sociální práce v Chebu, kde také s manželem založila spolek Komunitní osvětové společenství. Věnuje se propojování neziskového sektoru, sociálních služeb a dalších aktivit v této oblasti. Na Chebsku se snaží udržet dostatek sociálních pracovníků, zabývá se strukturálními problémy regionu.

Pokračování 7 / 8

Jakub Maščuch – poradce pro energetiku

Expertní tým Petra Pavla: Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni.Expertní tým Petra Pavla: Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni. | Zuzana Bönisch

Vědec Jakub Maščuch pracuje jako vedoucí výzkumného týmu Laboratoře organických Rankinových cyklů a jejich aplikací na ČVUT. Zaměřuje se na inovace v energetice a jejich komerční použití. Je nositel Medaile profesora Vladimíra Lista za zásluhy o rozvoj české energetiky, obdržel také ocenění za vyvinutí mikroelektrárny, která produkuje teplo i elektřinu zároveň. O energetice jako politickém tématu se zatím veřejně příliš nevyjadřuje.

Pokračování 8 / 8

Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost

Expertní tým Petra Pavla: Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost.Expertní tým Petra Pavla: Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost.|Zuzana Bönisch

Biolog, ekolog a vysokoškolský učitel Ladislav Miko je další z poradců se zkušeností s politikou. V roce 2009 byl ministrem životního prostředí v úřednické Fischerově vládě, ještě předtím byl v letech 2003-2005 na stejném úřadě náměstkem ministra Ambrozeka z KDU-ČSL. Má zkušenosti i z Evropy: působil v Generálním ředitelství pro životní prostředí Evropské komise a loni pomáhal vládě jako zmocněnec pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb. Upozorňuje na důsledky změn klimatu a prosazuje rychlejší zavádění obnovitelných zdrojů energie. V rozhovoru pro web Euractiv označil jádro za neperspektivní zdroj. „Po roce 2030 se ukáže, že se prostě nevyplatí,“ říká o jaderné energetice.