SPD pod vedením Tomia Okamury bude zakládat vlastní politický institut.

SPD pod vedením Tomia Okamury bude zakládat vlastní politický institut. Zdroj: ČTK

Poslanecká sněmovna projednává vyslovení nedůvěry vládě 18. ledna 2023: Jaroslav Foldyna (SPD)
Otázky Václava Moravce: hosté Radim Fiala, Josef Středula, Marian Jurečka (22. 1. 2023)
Jaroslav Bašta
Tomio Okamura testuje v pořadu Den D dětskou helmičku
Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
6
Fotogalerie

Bizarnosti Okamurova cirkusu: Výbuch Bašty, nesmysly europoslance Davida a zastupitel za SPD v Rusku

Dlouhou dobu se zdálo, že postavení Tomia Okamury a jeho cirkusového hnutí SPD je na české politické scéně stabilní a měřeno voličskou podporou i poměrně významné. Jenže opakování toho samého omrzí nakonec každého voliče, zejména voliče SPD, který je často frustrovaný a netrpělivý a čeká nějaké výsledky, které se ale nedostavují. Například Okamura nabídl slabého prezidentského kandidáta Jaroslava Baštu, který vybouchl. Na jeho voliče má teď políčeno stále levicovější hnutí ANO i rozdrobená protestní scéna. Navíc výstupy některých členů a příznivců SPD jsou tak fantasmagorické, že jim může těžko uvěřit i politický podnikatel Okamura.

Předně – prezidentská volba se hnutí SPD mimořádně nepodařila. Tomio Okamura do ní vlákal někdejšího disidenta Jaroslava Baštu, který měl v kampani často hodně slabé chvilky. Bašta působil nepřesvědčivě, málokdy odpovídal na položené otázky, vypadal někdy zmateně a opuštěně. Bláboly, jak by odvolal Fialovu vládu a zastavil válku na Ukrajině, nezafungovaly ani na méně vzdělaného voliče SPD. Okamurova strategie byla špatná a voliče mu v prezidentském klání odlákalo hnutí ANO. Pokud by tomu tak bylo i nadále, Okamura a jeho sekta se mají čeho obávat. Slušný výsledek z minulých sněmovních voleb – v roce 2021 to bylo 9,56 procenta a v roce 2017 pak 10,64 procenta – může být v ohrožení.

Na místo SPD se také tvrdě tlačí nejrůznější malá uskupení, která jsou antisystémová, silně opoziční, jsou proti EU a NATO a tím odpovídají i představám ruské propagandy. Místo toho, aby si Okamura našel svoji vlastní cestu, nedokáže na vzniklou situaci reagovat a jako kolovrátek opakuje věci, která již nefungují a voliče moc nezajímají (například všeobecné referendum).

Nejlepší surfař v polesí

Tomio Okamura dokázal šikovně v minulosti naskakovat na různé vlny, které ho pak vynesly dost vysoko ve sněmovních volbách – masová ilegální migrace do Evropy či vládní chaos v době covidu. Ale jako kdyby mu docházel dech. Přitom zásadní téma mu leží pod nosem. Tím jsou ekonomické problémy země a to, že Fialova vláda ne vždy dobře a včas reaguje. Jenže SPD střílí z dálky z mnoha pistolí najednou a nemůže přesně zacílit terč. Problémem je i to, že SPD je podobně jako ANO stranou vůdcovského typu. Bez šéfa ani ránu a když se vůdci nezadaří, je zle.

V politice navíc existuje jedna věc, která často rozhoduje o tom, jak na vás lidi reagují. Pokud se stanete směšným, máte problémy. Přitom Okamura i další členové SPD jsou velmi směšní, produkují bizarnosti a někteří z nich mají silně potlačené rétorické schopnosti. Jednou z mála výjimek je místopředseda hnutí Radim Fiala, který ovšem politicky maturoval jako člen ODS.

Pokud se Okamura nechce dál zesměšňovat, měl by například zakázat vystupovat europoslanci SPD, někdejšímu psychiatrovi Ivanu Davidovi. Ten říká mnohdy takové nesmysly, že z toho skutečně zůstává rozum stát. Jako kdyby David vůbec nevnímal realitu a dotazy, které na něj míří. Plete páté přes deváté, ať mluví o čemkoli.

SPD se také neustále ohání tím, že není „proruská strana“, což je v současné vyostřené diskusi o válce na Ukrajině důležité. Ovšem postoje SPD jasně nahrávají ruské státní propagandě, i té válečné. Například člen SPD z Karlovarska (mezitím byl z hnutí vyloučen) Jiří Bolek po napadení Ukrajiny tvrdil: „Ať žije Putin… Schvaluji akci proti tyranům na Ukrajině… Ano, je to správné, naprosto správné… Putina beru jako nejlepšího politika vůbec, který teď existuje, který to má v hlavě srovnané a ví, co dělá. Putin říkal ‚demilitarizace‘, to znamená odzbrojit a zavřít. Nebo, co chcete s těma fašistama dělat?“ To ovšem není v řadách členů a voličů SPD ani dnes žádný ojedinělý názor, to je pouze odraz reality.

Zastupitel za SPD v Plzni Jakub Zieba, který ale bydlí a studuje v ruském Volgogradu, opakovaně říká, že obdivuje Stalina i Putina, že chce obnovu Sovětského svazu (jehož vojska mimochodem od roku 1968 okupovaly Československo). Za SPD tak máme v tomto zastupitelstvu člověka, který přímo podporuje záměry Moskvy a zrazuje tím české národní zájmy. To ale Okamura dobře ví.

Tomio Okamura zcela jistě, vlastně jako vždy, bude vysvětlovat, že jeho artisté, žongléři a klauni z cirkusu SPD to myslí všechno úplně, ale úplně jinak. Věřit tomu ovšem nemůžeme, protože už to máme mnohokrát vyzkoušeno z minulosti. Čekejme proto další bizarnosti.