Video placeholde

Kalousek o politickém patu v Praze: Měli by zasáhnout předsedové stran

„V České republice je 6248 obcí a v drtivé většině z nich jsou ustavena zastupitelstva, zvoleni starostové nebo primátoři. To, že ani dva měsíce po skončení komunálních voleb nemá primátora hlavní město Praha, která je výkladní skříní země, je chyba,“ říká v aktuálním vydání pořadu Reflexe Miroslav Kalousek.

Oba diskutující se shodli, že situaci blokují především Piráti, kteří měli v osobě Zdeňka Hřiba v Praze primátora poslední čtyři roky. Že Praha ještě nemá svou novou vládu, Kalousek vnímá dokonce jako podraz ze strany Pirátů. Nebýt jejich strategie, mohla být podle něj v Praze koalice na půdorysu vládních stran už dávno. V této souvislosti odkazuje Kalousek na situaci po loňských parlamentních volbách, kdy Piráti získali tři ministerstva, přestože byli do Poslanecké sněmovny zvoleni pouze čtyř pirátští poslanci. „Je to neochota Pirátů chovat se v Praze stejně velkoryse, jako se k nim tehdy chovaly zbylé koaliční strany na vládní úrovni,“ říká a dodává: „Pražští Piráti v čele s primátorem Hřibem se vzpírají uznat vůli voličů a oproti výsledku voleb chtějí získat aritmetickou výhodu tím, že vzali do party, respektive Aliance, Prahu sobě Jana Čižinského.“ „Především ODS by se v případě podpisu koaliční dohody s touto Aliancí ocitla v pasti – v Praze by totiž pokračovala dosluhující vládnoucí koalice, pouze doplněná o občanské demokraty, kteří by se tak ocitli ve výrazně nevýhodném postavení,“ říká Marek Stoniš. Zároveň upozorňuje, že situace v Praze není tak patová, jak by se na první pohled zdálo: „Koalice SPOLU může uzavřít koalici s hnutím ANO, programově by to asi nebyl problém.“ „To by ale pražští voliči hnutí SPOLU svým politikům neodpustili. Poškodilo by to všechny vládní strany, protože šly do voleb do Poslanecké sněmovny s étosem, který koalici s ANO vylučuje,“ říká.

„Problém ovšem je, že pražští voliči se ve volbách nerozhodovali podle tohoto étosu, ale především odmítli čtyři roky pirátského chaosu ve vedení města. Po tom novém žádají věcnou a pragmatickou vládu,“ nesouhlasí Stoniš. „Jsem přesvědčen, že na žebříčku hodnot, podle kterých se ve volbách Pražané rozhodovali, je morální étos na spodních místech, na tom prvním byla určitě doprava,“ myslí si.

Miroslav Kalousek tvrdí, že podle jeho dřívějších zkušeností ve vysoké politice by se v podobné povolební situaci, jaká dnes panuje v našem hlavním městě, rychle sešli celostátní předsedové stran a pražskou koalici by velice rychle dohodli.

Jaké další konkrétní kroky by měli představitelé jednotlivých stran v Praze zvolit?

Co si Miroslav Kalousek myslí o lídrovi hnutí ANO Patriku Nacherovi?

Co jej napadlo, když na oslavách výročí 17. listopadu potkal dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba?

Na tyto i další otázky hledali odpovědi aktéři dnešního vydání pravidelného pořadu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.