Krypto-burza FTX vyhlásila bankrot: Šéf firmy rezignuje

Krypto-burza FTX vyhlásila bankrot: Šéf firmy rezignuje Zdroj: Profimedia, Reuters

Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried
Zakladatel kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried, zakladatel kryptoburzy FTX. Sílí spekulace o jejích finančních problémech.
Sam Bankman-Fried
5
Fotogalerie

Chaos, podvody a krach. Co znamená kolaps burzy FTX pro svět kryptoměn?

Je tomu už déle než týden, co na sebe jedna z největších kryptoměnových burz FTX vedená kontroverzním miliardářem Samem Bankmanem-Friedem podala insolvenční návrh ve státě Delaware. Důvodem podání návrhu byl „run na banku”, kdy klienti, kteří na burze FTX měli uloženy své prostředky, ať už ve formě FIAT peněz (tedy státem vydaných peněz, jako jsou dolary, eura apod.) či kryptoměn (bitcoin, etlhereum, případně další), chtěli své prostředky z burzy vybrat.

Run na burzu byl zahájen poté, co se na povrch dostaly zprávy o tom, že sesterská společnost Alameda Research, kterou také vlastní Bankman-Fried, je insolventní z důvodu velkých ztrát, které jí vznikly v předchozích měsících v souvislosti s květnovým krachem kryptoměny Terra (Luna). Ukázalo se, že burza FTX zneužila svěřené klientské prostředky a poskytla je společnosti Alameda Research ke krytí jejích ztrát. Vznikla jí tím v účetní rozvaze díra ve výši asi devíti miliard amerických dolarů. Hned následující den po podání insolvenčního návrhu navíc došlo k tomu, že burze FTX byly odcizeny kryptoměny a přesunuty na jiné adresy. Nejprve se všichni domnívali, že se jednalo o hackerský útok. Nyní se zase spekuluje nad tím, že zasáhly instituce státu Bahamy, kde burza FTX sídlí, a přesunuly kryptoměny na jimi kontrolované adresy, aby tím ztížily postup amerického insolvenčního řízení.

Mám na burze FTX prostředky, co to pro mě znamená?

Vzhledem k tomu, že burza má více dluhů než majetku, nedostanete s vysokou mírou pravděpodobnosti všechny prostředky zpět. Není navíc vůbec jisté, zda bude probíhat insolvenční řízení dle kapitoly 11 insolvenčního zákona Spojených států amerických. To předpokládá, že společnost insolvenci přežije, projde reorganizací, dojde k osekání části dluhů a společnost bude dále fungovat. Je velmi pravděpodobné, že namísto reorganizace dle kapitoly 11 dojde k obdobě řešení konkurzem či že dojde k insolvenčnímu řízení na Bahamách.

Vše teď záleží na tom, jestli bude insolvenční řízení probíhat ve státě Delaware dle zákonů Spojených států amerických, nebo dle bahamského práva. Dále bude záležet na tom, jestli dojde ke konkursnímu nebo sanačnímu řešení úpadku, tedy zda se majetek co nejrychleji prodá a z výtěžku budou uspokojeni věřitelé (zejména klienti) burzy, nebo zda bude burza dále fungovat a někdo přijde s plánem, jak ji zachránit. Variant je opravdu mnoho a dokumenty z insolvenčního řízení zatím ukazují, že to bude opravdu velice složité řízení. Jako dobrý příklad složitosti slouží to, že nový CEO společnosti FTX dosud nebyl schopen soudu doložit výši pohledávek investorů, kteří měli na burze uloženy své kryptoměny.

Burza FTX navíc není první kryptoburza, která zkrachovala. Dosud nejznámějším případem je burza Mt. Gox, která zkrachovala v roce 2014 a její klienti své prostředky dosud neviděli. Celé řízení s FTX se tedy může táhnout i desetiletí.

Je teď na každém, aby si zhodnotil, kolik času a energie je schopný a ochotný do insolvenčního řízení burzy FTX investovat. Na sociální síti Twitter a Discord se již objevovaly nabídky k odkupu účtů na FTX za 10 % původní hodnoty. Pokud na burze máte pár dolarů, patrně bude nejlepší občas sledovat média a kryptoměnové kanály, kde se bude o dalším vývoji informovat. Pokud jste na burze přišli o hodně, pak je patrně na místě vyhledat specializovanou právní kancelář, která může poskytnout základní rady, jak postupovat.

graf Cena digitální mince ftt zkrachovale kryptomeny FTX_15_11_22graf Cena digitální mince ftt zkrachovale kryptomeny FTX_15_11_22|E15

Dalo se s tím něco dělat?

V rámci chaosu, který úpadek burzy FTX provázel, v jeden moment burza FTX umožnila výběry osobám s bydlištěm na Bahamách. Oháněla se při tom dokumentem od bahamského regulátora, který se s odstupem času ukázal jako padělek. Spekuluje se, že mnozí klienti byli schopni si za úplatek zajistit ověření totožnosti s bydlištěm na Bahamách a následně vytáhnout z burzy své prostředky. Jiní k tomu na podobném principu využili tržiště NFT, kde stále fungovaly výběry. Někteří možná odkoupili cizí účet se slevou a prostředky následně vybrali pomocí zneužití identity s bahamským bydlištěm. Výše zmíněné postupy jsou za hranou práva a všem, kteří takto postupovali, teoreticky hrozí postih – ať už v rovině trestněprávní, tak občanskoprávní. Zahraniční obdoba insolvenčního správce má totiž právní prostředky, jak se po osobách, které snížili majetkovou podstatu výše zmíněným způsobem, domáhat, aby takto získané prostředky vrátili, případně nahradili škodu. Otázkou však samozřejmě zůstává, zda se podaří tímto způsobem vyvedené prostředky dohledat a zajistit.

Jsou ostatní kryptoměnové burzy bezpečné a mohu je používat?

Existují samozřejmě lepší a horší kryptoměnové burzy. Liší se mírou, jakou dodržují finanční regulace, jakým způsobem nakládají s klientskými prostředky, dále tím, jaký mají klientské prostředky uložené na burze právní charakter s ohledem na smluvní podmínky a sídlo té které kryptoměnové burzy, a v mnoha dalších aspektech. Jedna kryptoměnová burza je dokonce kotovaná na americké burze cenných papírů a musí procházet auditem a zveřejňovat čtvrtletní výsledky – ani to ji ale nečiní stoprocentně odolnou proti zpronevěře a zneužití klientských prostředků, případně vůči špatným investicím. Obecně se dá říci, že stoprocentní kontrolu bez rizika protistrany má člověk pouze tehdy, pokud má kryptoměny ve vlastní správě (self custody), ať už na hardwarové nebo jiné kryptoměnové peněžence. To je ale technicky poměrně náročné a člověk se tím vystavuje jiným rizikům. Každé řešení má tedy svá pro a proti.

Vybrat si správnou kryptoměnovou burzu k obchodování a uložení kryptoměn je dlouhodobý boj. Vždy je potřeba udělat si před použitím kryptoměnové burzy alespoň základní due diligence a zjistit si, zda se o burze v posledních dnech neobjevují negativní zprávy. Pokud nemáte žádné znalosti o světě kryptoměn, a přesto chcete do kryptoměn investovat, pak je nejlepší, podobně jako u jiných investic, nechat to spíše profesionálům. Ti by měli být schopni vyhnout se případným rizikům.

Burza FTX patřila k burzám, které regulátoři milovali, Bankman-Fried měl velice dobré vztahy s americkými politiky (patřil k nejštědřejším sponzorům demokratické strany) a zdálo se, že se jedná o jednu z nejsolidnějších, možná dokonce nejsolidnější burzu. Fascinující na celém příběhu navíc je, že Bankman-Fried se stále volně pohybuje po Bahamách, dává rozhovory do novin a některé světově známé časopisy ho stále líčí v pozitivním světle. Přičemž se jedná spíše o důsledek klamavého PR než čistého charakteru. Účelovost své image vůči nárokům západní progresivní veřejnosti ostatně připouští i sám Bankman-Fried.

Nedávno byla obdobná podvodnice a bývalý miláček médií Elizabeth Holmes odsouzena na 11 let vězení za podvodnou činnost spojenou se společností Theranos. Nezbývá než doufat, že spravedlnosti bude učiněno za dost i v případě pádu burzy FTX.

Autor hlavní analytik fondu p-hat fund