Co stojí v pozadí boje o sociální síť Twitter?

Co stojí v pozadí boje o sociální síť Twitter? Zdroj: Profimedia.cz

Waterloo Elona Muska: Co stojí v pozadí boje o sociální síť Twitter

Je listopad 2021 a Elon Musk, geniální a zdánlivě plachý inženýr, se stává nejbohatším člověkem planety. Jak akcie Tesly stoupají k výšinám, stává se prvním člověkem se jměním přesahujícím 300 miliard dolarů. Po dekádě boje proti davům finančních expertů, kteří agresívně sázeli na jeho krach, zažívá velkolepý triumf a davy jeho příznivců počítají zisky.

Komunikuje s nimi prostřednictvím Twitteru, kde je jeho profil jedním z deseti největších. ­Twitter je velmi specifická platforma. Ačkoliv je velikostí zanedbatelný a má jen něco přes 200 miliónů aktivních uživatelů denně (což je zlomek 1,8 miliardy lidí na Facebooku), jeho uživatelé už zanedbatelní nejsou. Drtivá většina politiků, novinářů, podnikatelů a influencerů Twitter má. Je to síť s nejvyšším zásahem západních i světových elit. Pro jejich potěchu je také sítí s nejprogresívnějšími cenzurními a moderačními pravidly.

Twitterová aristokracie

Twitter je aristokracie mezi sociálními sítěmi, symbol establishmentu a pokroku. 8700 zaměstnanců se stará o to, aby na něm měli mocní dostatečně bezpečný odstup od plebsu, a nikoho moc netrápí, že společnost prodělává peníze. Jeden tweet s tisícovkou „lajků“ pod příspěvkem správné osobnosti má větší dopad než příspěvek s desítkami tisíc „lajků“ na jiných sociálních sítích.

Twitter je místo, kde si zlomíte vaz, pokud neudržíte nervy na uzdě. Přímé interakce významných osobností jsou tam na denním pořádku a dopaminový efekt triumfu v diskusi tak silný, že mu neodolá ani nejbohatší člověk ­planety.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!