Video placeholde
Andrej Babiš během startu prezidentské kampaně na Teplicku (listopadu 2022)
Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová v Epicentru 6.9.2022
Generál Petr Pavel v Otázkách Václava Moravce (9.10.2022)
Andrej Babiš během zahájení prezidentské kampaně na Teplicku (2. listopadu 2022)
Andrej Babiš během zahájení prezidentské kampaně na Teplicku (2. listopadu 2022)
24
Fotogalerie

Čí prezident? Už i kandidatura napovídá, kde zájemci o Hrad čerpají iniciativu, legitimitu a hlavně podporu

S uzavřením prezidentských kandidátek, jež letos připadlo na úterních 16:00, se uzavírá i předkolo klání o post hlavy státu. Pro uchazeče začíná horká část kampaně, pro voliče těžké období volby a zahlcení různými průzkumy (viz níže). Ale také přemýšlení, o čem vlastně prezidentské klání teď je.

Něco ukazují už samotné kandidatury. Zavedení přímé volby, které mělo odstranit pachuť z občas nedůstojného parlamentního dohadování, v tom mělo „vyčistit hřiště“ a celé to zpřehlednit. Pravdou je ale spíš opak. Mají uchazeče navrhovat – či tedy aspoň podpořit – občané? Nebo parlament? Nebo tak nějak obojí?

Dva z favoritů hradního klání, penzionovaný generál Petr Pavel a skončivší rektorka Danuše Nerudová, na to šli cestou lidové podpory. A vzhledem k počtu odevzdaných podpisů nejspíš i úspěšně.

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Danuše Nerudová • Videohub

Bývalý premiér, nynější ochránce prostého lidu a stále také agromagnát (t. č. též u soudu) Andrej Babiš na to šel cestou jistoty. Nějakými petičními archy se nezdržoval a sehnal si podpisy svých poslanců. Ostatně mezi lidi jezdí v rámci své „karavanové tour“ po republice, takže jako by se stalo… Na poslaneckou podporu vsadil i kandidát SPD – tedy strany, která má „přímou demokracii“ přímo i v názvu –  Jaroslav Bašta, senátor Pavel Fischer pak sbíral podpisy v obou parlamentních komorách.

U šéfa odborů Josefa Středuly se čekalo do poslední chvíle, zda a čí podporu k registraci vlastně přinese (původně zamýšlený sběr podpisů podle zpráv z médií vázl). A pro doplnění výčtu, jistý cimrmanovský paradox v sobě skrýval také způsob, jak k podání kandidatury přistoupil senátor a někdejší neúspěšný uchazeč o post hlavy státu Marek Hilšer. Poté, co odevzdal kandidátní listinu s podpisy 14 senátorů (podpisy občanů se mu sehnat nepodařilo, jak upozornil web Novinky.cz), tak se dušoval: „Musíme vrátit demokracii lidem.“ A lidé mu to ani nepodepíšou…

Nebol samotná volba přešla z parlamentu na lid, ale při posvěcení kandidátů to zůstalo tak nějak na půl cesty. A nejen u toho.

Stranický efekt byl u výběru uchazečů o post hlavy státu ještě víc – a trochu nešťastně – potlačen, ale také ne úplně. Viz výjimky v osobách Andreje Babiše a Jaroslava Bašty (skalnímu komunistovi Josefu Skálovi se sehnat dost podpisů nepodařilo). Naopak mnohem větší roli při „zrodu“ kandidátů začala hrát PR a mediální kampaň a úspěšné zajišťování podporovatelů (čti: finančních zdrojů). Viz například růst Danuše Nerudové, který potvrdil i čerstvý průzkum agentury Median.

Video placeholde
Kandidáti na prezidenta: Petr Pavel • Videohub

Ne, že by na tom bylo něco špatného, svým způsobem to svědčí o schopnostech člověka, který chce být hlavou státu. Nicméně charakter prezidentské volby to mění…

Navíc pokud budeme brát v potaz nedávné průzkumy veřejného mínění, zatím nás „lidový filtr“ nezbavil neblahého dědictví komunistické minulosti. Samozřejmě nevíme, koho a za jakých okolností by volba vygenerovala v parlamentu. Je ale pravděpodobné, že by mezi dvěma hlavními favority nebyli někdejší členové KSČ s vazbami na StB, respektive vojenskou rozvědku.

Nebude to tedy lehká volba. A ještě těžší bude nezapomínat, kdo kandiduje, proč do toho jde a jaké má zázemí. Anebo jen zbaštit hezké proklamace, které společně se svým týmem trousí do veřejného prostoru.