Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání Zdroj: Zbyněk Pecák

Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
25
Fotogalerie

Zemanův neslavný epilog. Oponenty nepřesvědčil, Václavák ho vypískal

Prezident Miloš Zeman naposledy rozdal státní vyznamenání. Ani letos se nevyhnul kontroverzím, i když v menším měřítku, než bývalo zvykem. Nevyužil možnost důstojně se rozloučit s oponenty, a oceněním ukrajinského prezidenta Zelenského naštval nemálo svých voličů. 

Zeman ke konci svého druhého funkčního období dokázal, že jeho chování neodráží nejen vůli jeho nevoličů, ale v některých ohledech ani masové postoje jeho příznivců. Jediné, co je spojuje, jsou antipatie vůči současné vládě, kterou Zeman nevolil a nejraději by ji odvolal, kdyby mu to Ústava umožňovala. 

Kontrasty pokračují

Malicherné gesto nepozvat na slavnostní ceremoniál celou řadu ústavních činitelů nevyváží ani fakt, že z rekordního počtu 78 vyznamenaných je většina nesporných. To je způsobeno i tím, že Zeman letos akceptoval všechny návrhy Senátu a drtivou většinu Sněmovny, což nebývalo zvykem. 

Prezident má právo ocenit, koho uzná za vhodné, i když se často dopouštěl excesů a bizarních kontrastů. Do této kategorie dnes spadá vyznamenání zakladatele a předsedy spolku Bez komunistů Petra Marka. Byl to přitom Zeman, kdo poprvé v polistopadové historii v roce 2018 přivedl KSČM na celostátní úroveň k podpoře Babišovy vlády. 

Ani letos nezapomněl na své přátele, sponzory a na ty, jimž je zavázán. Největší kontroverze vyvolávají čtyři jména, i když sporných je víc. 

Nechybí StB

Medaili Za zásluhy převzal advokát Miroslav Jansta, bývalý poslanec KSČ, kooptovaný do Federálního shromáždění po pádu komunismu. Později se stal jedním z nejvlivnějších lobbistů ČSSD. O jeho firmě TIA se hovořilo v souvislosti se skrytým financováním Zemanem vedené sociální demokracie v devadesátých letech. Opakovaně byl vyšetřovaný policií, naposledy kvůli sportovním dotacím.

Stejné ocenění dostal podnikatel Jaroslav Třešňák, jeden z největších sponzorů Zemanovy kampaně v roce 2018. Zeman na oplátku podpořil jeho miliardové obchodní aktivity v Chorvatsku. Třešňák se zviditelnil v době, kdy končil ministr kultury Antonín Staněk. Podpořil Třešňákův záměr zbourat teplické Hadí lázně, když předtím zrušil jejich památkovou ochranu. To sice nevyšlo, ale soudy běží dodnes.

Mezi oceněné patří muzikálový producent Oldřich Lichtenberg. V devadesátých letech se podílel na kampaních ČSSD, přičemž obchodní spolupráce pokračovala i po Zemanově zvolení na Pražský hrad.

Zeman dal státní vyznamenání i svým ošetřujícím lékařům, což je svérázné samo o sobě. Mezi nimi je Miloslav Kalaš, evidovaný ve svazcích Státní bezpečnosti pod krycím jménem Bocman. I letos tak prezident rozšířil svůj nebývale široký seznam vyznamenaných, kteří se zapletli s komunistickou tajnou policií.

Červený hadr

Zeman sice ubral na sporných metálech, tentokrát nikoho neurážel, ale celkovým aranžmá ceremoniálu oponenty příliš nepřesvědčil. Nezavděčil se ani mnoha svým příznivcům. Pobouřilo je vyznamenání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Řádem Bílého lva za „zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky“.

Zelenskyj téhož dne udělil Praze čestný titul Město-zachránce „za projevený humanismus, milosrdenství a solidaritu s ukrajinským lidem… jakož i za silnou podporu Ukrajiny při obraně její nezávislosti a suverenity“.

Tato kombinace je červeným hadrem pro opozici usilující o protisměrný pohyb - o okamžité ukončení pomoci Ukrajině, připoutání k Putinově režimu, a ti nejradikálnější o opuštění západních struktur bez ohledu na ekonomické dopady.

Stoupenci tohoto plánu se potřetí sešli na Václavském náměstí v režii aktivisty Ladislava Vrabela, pro něhož je schůdnou cestou k dosažení těchto cílů státní převrat. Za ním se šikuje pestré společenství krajní levice i pravice a panoptikální postavy v čele s Josefem Skálou, Jiřím Paroubkem, nebo odpadlíci z SPD Lubomír Volný a Hynek Blaško.

Pískot a hanba

V závěru demonstrace došlo k nečekané vsuvce, když dav vypískal prezidenta Zemana. Důvodem bylo oznámení bývalé poslankyně ANO Jany Lorencové, jež byla pozvána, ale omluvila se kvůli nemoci. Vrabel přečetl její bouřlivě aplaudovaný vzkaz, že Zemanovi vrací medaili Za zásluhy.

„Nemohu a nechci být vyznamenaná vysokým státním vyznamenáním, když letos na stejném místě, ze stejných rukou, obdrží nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, prezident Ukrajiny, která je podle mne nejzkorumpovanější zemí, kde jsou hákové kříže vidět na každém kroku, a pravda se zde hledá stejně obtížně jako v našich médiích,“ zdůvodnila svůj krok, doprovázený pískotem a výkřiky „Hanba!“

U Lorencové ovšem vyvolalo rozpaky už její samotné ocenění v roce 2018. Někdejší investigativní novinářka, jež v devadesátých letech rozkrývala kauzu topných olejů, prošla podobně jako Zeman názorovými veletoči. Jenže s opačným znaménkem.  

Lorencová nedokončila vysokou školu kvůli nesouhlasu s invazí vojsk sovětského bloku v roce 1968. Po anexi Krymu však zastávala prokremelské postoje. „Hrozí válka s Ruskem? Opravdu? Pak budu nejspíš první kolaborant!“ oznámila na sociálních sítích, což odůvodnila příslušností ke slovanským národům. 

Jako poslankyně šířila hoaxy a konspirační teorie. Zemanovu přízeň si vysloužila torpédováním privatizace bytů OKD a podporou návrhu komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který chtěl trestat vězením „hanobení“ prezidenta.

Dnes se zařadila do početného proudu zklamaných Zemanových příznivců. „Zradil“ je svým odklonem od Putina. Spojenectví s Kremlem, pracně budované hradním týmem, se letos zhroutilo jako domeček z karet.

Eroze vztahů

Lorencová není jediná, kdo Zemanovi vrací státní vyznamenání. Totéž například před dvěma lety učinil zpěvák Daniel Hůlka. Zeman prosazoval povinné očkování proti covidu a zkritizoval Hůlku za účast na antirouškové demonstraci. Doporučil mu, aby si „dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí“.

Tím proti sobě poštval společenství radikálních antivaxerů zpochybňujících veškerá anticovidová opatření. I oni původně tvořili část Zemanovy voličské základny a tehdy začala eroze jejich vztahu.

Miloš Zeman končí svůj mandát rozporuplně. Nezavděčí se dnes téměř nikomu, což ho nezajímá. Politický důchod má na dosah a na nikoho nemusí brát ohledy. Jen na ty nejvěrnější, kdo mu zbyli. A je jich čím dál míň.