Video placeholde
Protivládní demonstrace v Praze na Václavském náměstí (28.10.2022). Mnoho účastníků mělo české vlajky a drželo transparenty proti vládě, válce i EU.
Protivládní demonstrace v Praze na Václavském náměstí (28.10.2022). Mnoho účastníků mělo české vlajky a drželo transparenty proti vládě, válce i EU.
Protivládní demonstrace v Praze na Václavském náměstí (28.10.2022). Mnoho účastníků mělo české vlajky a drželo transparenty proti vládě, válce i EU.
Protivládní demonstrace v Praze na Václavském náměstí (28.10.2022). Mnoho účastníků mělo české vlajky a drželo transparenty proti vládě, válce i EU.
Protivládní demonstrace v Praze na Václavském náměstí (28.10.2022). Mnoho účastníků mělo české vlajky a drželo transparenty proti vládě, válce i EU.
72
Fotogalerie

Zápisky z demonstrace na Václaváku: Vzkříšení mrtvol, festival bizáru a šíření proruských pravd

Profesionální svolavatel demonstrací Ladislav Vrabel, který se pobytem v Srbsku vyhýbá soudu kvůli třímilionovému dluhu, opět zavítal do Česka. Tentokrát už bez kumpánů Jindřicha Rajchla a Jiřího Havla, se kterými se pohádal o peníze, svolal další protivládní protest. Jak to tam vypadalo? Přečtěte si stručné zápisky z této freak show.

Po několika uplynulých demonstracích, které spolek s názvem Česká republika na prvním místě svolal, se vyrojila řada názorů, že lidé, kteří na ně chodí, nejsou proruští ani xenofobní. Mají jen strach z krize a nevěří současné vládě. Pojďme si teď na pár zápiscích ukázat, že na akce pana Ladislava Vrabela chodí už jen tvrdé jádro.

Zatímco na první demonstraci bylo Václavské náměstí zaplněno zcela, podruhé už ho byla jen půlka a dnes, slabá třetina. Rapidně klesla hustota, a pokud nepočítáte hlouček nejskalnějších fanoušků pod pódiem, mohli jste se pohodlně během celé akce procházet celým davem. Já to udělal a neviděl jsem lidi vystrašené nebo bázlivé. Viděl jsem celou řadu lidí, kterým by nevadil návrat komunismu nebo pevnější vazba na Rusko. Klidně by svrhli vládu silou a nastolili diktát ulice. Naštěstí jich je jen pár a jak je vidět, organizátoři Vrábelova typu už vyčerpali svůj potenciál.

Teď už ale samotné zápisky:

  • Hned první tři věty v úvodu z úst Ladislava Vrabela jsou lež. Tvrdí, že náměstí je plné a je tu až 100 tisíc lidí. Ne, není, viz výše. Dále volá po samostatné České republice. Ona už ale samostatná je. A třetím tvrzením je, že se akce účastní politici. Poté přichází Paroubek, komunistka Konečná, stalinista Skála, Lubomír Volný, kterého vyhodili i z jeho vlastní strany, jakási paní ze Švýcarské demokracie a vyhozený generál z SPD Hynek Blaško. To nejsou politici ale politické mrtvoly.

 

  • První vystupuje astrolog Baudyš, který tvrdí, že zastupuje historiky. Masarykovi by prý v roce 1917 nikdo nepodal ani ruku a stačil rok a založil republiku. Jeho projev je nudný, dav ho přijímá vlažně.

 

  • Nastupuje Jiří Paroubek. Dlouho jsem ho neslyšel ale mluví stejnou dikcí, jako když tvrdil, že bude vládnou i z marťany. Křičí, že Česká televize o tomhle nemluví, zatímco ho snímají minimálně tři veřejnoprávní kamery. Pak se vysmívá „pidistraně“ TOP 09, zatímco sám nastartoval zánik ČSSD a jeho projekt LEV 21 se nedostal ani přes 1 %. Vyčítá vládě, že nakupuje drahé armádní vybavení, zatímco naši lidé nemají na jídlo. Tomu souhlasně přikyvují i lidé kolem mě, navlečeni do maskáčů a taktických vest. V lidech se snaží vyvolat pocit strachu tím, že v Česku nebude bezpečno. Připomínám, že na večírku Jiřího Paroubka zastřelil kdysi Bohumír Ďuričko Václava Kočku mladšího. Končí větou, že drahota v Česku skončí, až skončí válka na Ukrajině. První věta se kterou mohu souhlasit. Dál pokračuje v proruském narativu, že nemáme Ukrajincům dodávat zbraně a máme jednat s Putinem. Za bouřlivého potlesku odchází.

 

  • Přichází z SPD vyhozený generál Hynek Blaško. Demonstranty zdraví větou „Drazí proruští švábi a dezoláti.“ Nemám, co bych dodal. Z SPD vyhozený generál Hynek Blaško pokračuje: „Řekněte mi, je možný, aby byl někdo zadarmo takhle blbej?“ Opět nemám, co bych dodal. Pak vytahuje oblíbenou lež dezinformátorů Vrabela, Rajchla a spol. „Ukrajina kupuje ruský plyn“. Ne, pane Blaško, jednou provždy nekupuje. Je to lež. Samo Rusko platí Ukrajině za tranzit plynu přes její území, Ukrajina je díky těžbě plynu soběstačná. Lidé na Václaváku to ale neví, a tak nadšeně tleskají.

 

  • Přichází šéfka ÚV KSČ paní Konečná a pisklavým hláskem volá po demisi vlády. Proč? To neříká. Klement Gottwald se ale také v roce 1948 neptal a v této straně jsou násilné mocenské puče tradicí. Dává slovo stalinistovi a kandidátovi na prezidenta Josefu Skálovi.

 

  • Josef Skála volá po nenásilném převzetí moci. Na slovo „nenásilné“, které až komicky zdůrazňuje, reaguje dav bučením. Z davu se ozývají výkřiky, že máme Fialu a spol. pověsit. Opravdovou perverzí je, když začíná skandovat „My chceme mír“. Pak fabuluje o tom, že nyní je to poprvé, co nás chce někdo zatáhnout do války s jadernou mocností. Zapomněl na Sovětský svaz, na ten ale komunisté zapomínají rádi. Vládu nazývá „Fialovým hnusem“, nepřesně cituje velikána ruské literatury Bulgakova (kterému komunisté zničili život) a tvrdí, že současný kabinet srazí „Moc bezmocných“. Až na Václavské náměstí je z nebe slyšet Václav Havel, jak se tomu směje.

 

  • A duch Václava Havla se na Václaváku zjeví podruhé. Moderátor Vrabel právě neironicky do mikrofonu huláká, aby ke koni přišel pan Ferdinand Vaněk, že tu na něj čeká ztracený vnuk. Tomuhle trollingu tleskám. V davu jako jediný.

 

  • Na obrazovce se objeví jakýsi muž, který sedí na zahrádce a oznamuje kandidaturu na prezidenta. Jméno si nepamatuji a ani vy si jej pamatovat nemusíte.

 

  • Přichází dvě ženy a recitují alegorickou protivládní báseň o ptácích. Level rýmů Alena Schillerová. Dav tomu moc nerozumí, lidé po sobě zmateně koukají a vlažně zatleskají.

 

  • Jakási žena vyzývá demonstranty, aby se chytili za ruce a vytvořili lidský řetěz přátelství a míru. Po deseti vteřinách se ale lidé rozpojí a tleskají panu Vrabelovi. Mír a přátelství tu vydrželo zhruba 10 vteřin.

 

  • Lidé se opět drží za ruce a nahlas říkají, že „vysílají lásku a mír celému světu“. Ta samá žena vypouští holubici míru. Holubice odlétá co nejdál od Václavského náměstí směrem na Smíchov. Symbolické.

 

  • Následuje pasáž, kdy neznámí lidé recitují naprosté energetické bláboly. Častý je proruský narativ - dojednejte si přímé zásoby plynu s Ruskem a jadernou elektrárnu by měl stavět ten nejlepší (v překladu Rosatom). Lubomír Volný zatím chodí po pódiu a marně čeká na příležitost oslovit davy.

 

  • Slovo si opět bere zadlužený Vrabel a přichází se zásadním sdělení: JE TŘEBA UKONČIT ŘEDĚNÍ NÁRODA! Celý Václavák tomu tleská. Nikdo neodchází, nikdo nepíská, všem se to líbí. V tento moment povoluji sobě i vám, co tohle čtete, zlomit nad demonstranty hůl. Jejich strach je iracionální, našli svého fašistického vůdce a nezaslouží soucit, respekt ani pochopení. Nechávají se ovládat těmi nejnižšími lidskými pudy a nedá se s nimi debatovat. Při podobných výrocích musí začít policie jednat, nechápu, že tomu stovky mužů v uniformách jen přihlížejí.

 

  • Je komické, že další řečník žehrá na to, že v Česku neexistuje svoboda slova. Co je exemplárnějším důkazem, že si tu každý může říkat, co chce, než to, že na Vrabelovi po těch fašistických žvástech o ředění národa neklečí zásahovka?

 

  • Další comeback politické mrtvoly. Lubomír Volný si bere mikrofon. Jeho vystoupení je ale omezeno jen na to, že volá po zachování české koruny a právu užívat hotovost. Asi proto, že peníze zašité v matraci se policii hůře obstavují.

 

  • Jakýsi pán, který kdysi pracoval v médiích, chce spolu s Vrabelem zaútočit 17. listopadu na Českou televizi a vytvořit alternativní kanál pro alternativní pravdu.

 

  • Procházím davem. Dvě hodiny po začátku je na místě méně než 10 tisíc lidí.

 

  • Vystupuje soudem prvoinstančně neodsouzený dezinformátor Netík, který tvrdil, že vláda vakcínami proti covidu zabíjí lidi. Hlas se mu chvěje, koktá a zadýchává se. Nadává na vládu, Petra Fialu a také Pavla Novotného. Nakonec překvapí: „Když je vám nejhůř, na vaší straně je Bůh!“ Pak cituje Bibli. Pár lidí zapíská, pár zmateně zatleská. Koukají se po sobě. Netík to zachraňuje a ptá se vlády: „Co tam ještě děláte?” To už funguje, dav konečně tleská a skanduje demisi.

 

  • Pak přichází pro Vrabela další debakl. Do mikrofonu tvrdí, že je u podia štáb České televize a dožaduje se vstupu do zákulisí, aby natočil s řečníky rozhovory. Vrabel nechává hlasovat lidi na demonstraci: Má tu ČT natáčet? Dav poměrně silně křičí ANO. Anebo tu nemá ČT natáčet? Dav úplně stejně nahlas křičí NE. Vrabel natáčení ČT na základě „demokratického hlasování” nepovoluje. Dualita demonstrantů, že ČT nepustí do zákulisí, ale zároveň na ni nadávají, že s nimi nedělá rozhovory, tak i nadále trvá.

 

  • Demonstrace končí kovidovým blokem, kdy dvojice zdravotních sester tvrdí, že stát nakoupil 4,6 miliard očkovacích dávek. Tyhle nesmysly jsou i na mě moc a odcházím.

 

Z těchto zápisků si může udělat obrázek každý sám. Komunisté na pódiu, fašistické kecy o ředění národa, volání po míru, silná protiukrajinská hesla a narativ, že máme s ruskem jednat a spolupracovat je zřejmý od začátku dokonce. Pro mě je tedy jasné, jací lidé tam chodí. Další akci plánuje pan Vrabel na 17. listopadu, kdy se chystá převzít Českou televizi. Jeho soud o tři miliony, které dluží, ale pokračuje a pokud dojde k zamítnutí námitky z podjatosti, kterou Vrabeluv právník na soud poslal, bude pravděpodobnější, že hrdinu, který se většinu času ukrývá v Srbsku, tentokrát už po překročení hranic skutečně zatkne policie ČR a příběh organizátora těchto obskurních demonstrací skončí.