Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Blesk:Milan Kammermayer

Mimořádná schůze o Bečvě (5. 10. 2021): Vlevo Tomio Okamura (SPD) a Petr Fiala (ODS)
Největší míra vyřčených nepravd ze všech předsedů stran a hnutí z osmi politických uskupení připadá na šéfa SPD Tomia Okamuru.
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
12
Fotogalerie

Okamura se distancuje od aktivisty Vrabela. Společně šíří chiméry o levném ruském plynu

Dne 28. října proběhnou dvě protivládní demonstrace. Jednu v Praze organizuje Ladislav Vrabel, druhá je svolána do Brna v režii Tomia Okamury. SPD se snaží odstřihnout od kontroverzního aktivisty, zatíženého exekucemi a soudy. Mají však mnoho společného.

Pokračuje rozkol „vlastenecké“ scény a spory o odkaz dvou zářijových demonstrací na Václavském náměstí. Jejich organizátor Ladislav Vrabel vidí řešení ve vyvázání Česka z „globalistických struktur“, tedy NATO, EU a OSN, příklonu k Rusku a ukončení podpory Ukrajiny.

Rozkol a puč

Obě akce zároveň odkryly řevnivost protagonistů této části politického spektra, přetahující se o typově stejného voliče, nespokojeného s vládou. Hlavní dělicí linie se vede mezi parlamentními a mimoparlamentními subjekty. Druhá větev brojí proti systému, kam zařazuje i establishment ANO a SPD.

Obě skupiny se označují za jediného nositele projektu „Česká republika na 1. místě“, za nímž se ukrývá geopolitický obrat východním směrem. Obviňují se z krádeží a plagiátorství tohoto sloganu.

Občanský aktivista Vrabel žijící v představě, že prezident může kdykoli odvolat vládu, i když má většinový mandát z demokratických voleb, nedávno hovořil o puči za jeho zády. Měl se na něm podílet i jeho dosavadní kumpán Jiří Havel, s nímž ukončil spolupráci.

Vrabel obvinil Havla z paktování s SPD, které podle něj parazituje na jeho plánu „Česká republika na 1. místě“ a chce tak převzít jeho příznivce. Okamurovci namítají, že tento slogan používají už dávno. Vycítili však, že jim na Václavském náměstí vyrůstá nebezpečná konkurence, jež by mohla ukrojit z jejich voličského koláče.

Neznámí manipulátoři

Tyto skryté motivy otevřeně popsal po první demonstraci europoslanec Ivan David. Podle Vrabela patří mezi „pučisty“ řízené SPD, kteří se ho chtějí zbavit.

„Za některými stojí naivní ambice věčných amatérů, za jinými vlivné skupiny, které mají právě opačný zájem – sebrat hlasy stranám, které je mají, a proto jsou v Parlamentu. Jde jim (tedy těm, kteří je platí) o to, aby co nejvíc protestních hlasů propadlo a aby úřadující vláda národní zhouby měla ,klid na práci', tedy na přípravu ,velkého resetu'. Prý je financuje miliardář Janeček, který stál s nimi na tribuně,“ uvedl David.

Vadí mu, že tito „neznámí manipulátoři“ nedali prostor SPD. Považuje jejich počínání za nemravné, jelikož využívají frustrace lidí, ale kromě radikálních řečí neměli a nemají co nabídnout - žádný program, žádnou organizaci, žádný reálný vliv.

„SPD má organizaci, program, jasná stanoviska, zkušenost s prací v Parlamentu. Nepotřebujeme dvojici Havel - Vrabel. Jediné, co mohou, je puknout vzteky,“ uzavřel europoslanec svůj příspěvek. Nebyl jen náhodným výstřelem do vzduchu.

Schizma pokračuje

Rozkol se nyní prohlubuje. SPD, k níž se následně připojil i Havel, pořádá vlastní mítinky. Vrabel nepozval nikoho z „pučistů“ k vystoupení na Václavském náměstí v den státního svátku - nejen z řad SPD, ale i jeho slovy odborníků Trikolory a její odštěpené větve PRO, propagujících přímé obchody s ruským plynem.

Okamura svolává téhož dne své stoupence do Brna. Příznivci obou táborů se pomlouvají a napadají na sociálních sítích. Ve skutečnosti mají podobný program a šíří populistické recepty, jež by skončily ekonomickou katastrofou.

Obě skupiny mimo jiné šíří legendy, že lze jednoduše domluvit přímé a výhodné dodávky levného plynu z Gazpromu. Nejhlasitěji to dnes říká Okamura. Už na jaře se byl radit na Pražském hradě se Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým.

Nejen SPD argumentuje Maďarskem a dalšími zeměmi, jenže situace je složitější. Rusko vyvolalo energetickou krizi a porušuje smlouvy i tam, kde byly sjednány přímé kontrakty. Příkladem je společnost ČEZ s částí svých dodávek plynu, která tak přichází o miliardy korun.

„Gazprom nyní neplní ani naši stávající smlouvu, a tak je mimo realitu uvažovat o jiných smlouvách,“ vysvětluje místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Je tedy zjevné, že Kremlu nejde jen o uzavírání přímých kontraktů, ale i o související podmínky otočení protiruského kurzu, rozbíjení západní pomoci Ukrajině a oslabení NATO. To naplňují plány Vrabela i Okamury.

Chiméra levného plynu

Obchodníci s „levným“ ruským plynem neberou na zřetel, že vstřícné Maďarsko sice má sjednané dodávky plynu, ale dnes za ně platí tržní ceny jako ostatní země EU.

„Je to velký blud, který vznikl někdy na začátku února, když Orbán navštívil Putina a ten údajně řekl, že Maďaři dostávají plyn za pětinu než ostatní. To je nehorázná lež,“ prohlásil bývalý maďarský velvyslanec György Varga.

Maďarská vláda sama přiznala, že za plyn platí pětkrát víc než v roce 2019, a jeho regulované ceny masivně dotuje. Musela si na ně vzít půjčku a kvůli prázdné státní pokladně požádala Gazprom o odklad plateb.

Výsledkem Orbánova hospodaření je - přes masivní regulace a zásahy státu - inflace ve výši 20 procent a prohlubující se ekonomické problémy, které jednostranně hází na Evropu. Mohou za ně prý protiruské sankce, nikoli Putinovo vydírání a agrese na Ukrajině.

Co bude u nás? Tlaky sil vstřícných zájmům Kremlu budou pokračovat bez ohledu na jejich tříštění. Přinejmenším do té doby, než se uskuteční „velký reset“ zmíněný europoslancem Davidem. Tím je jistě míněno co nejdůslednější odstřižení od závislosti na Putinově režimu.