Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Válka světů v Jihlavě. Senátní volby tu explicitně ukazují rozervanost české společnosti
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
Autentické citáty Andreje Babiše pří hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 2. 9. 2022
23
Fotogalerie

Mlčeti zlato. Babiš a jeho dadaistické hájení českých zájmů v Evropě

Andrej Babiš předvedl další dadaistickou tirádu na téma hájení zájmů České republiky v EU. Jeho kritika Fialovy vlády by měla větší váhu, kdyby sám na tomto poli dosáhl významnějších úspěchů a nezatěžoval mezinárodní prestiž země osobními skandály.

Babišova sázka na rozklížení vlády ostřelováním hnutí STAN nevychází, senátní volby skončily nečekaným debaklem, preference ANO stagnují, klesly jeho hypotetické šance postoupit z prvního místa do druhého kola prezidentských voleb, čeká ho další soud, a v neposlední řadě se s vážnými problémy potýkají jeho energeticky náročné provozy chemického a potravinářského průmyslu.

Kůrovec, lesy, plyn, jádro…

Nelze se tedy divit, že opoziční lídr často neudrží emoce na uzdě. Potom to dopadne jako při parlamentních interpelacích, kdy se pustil do přestřelky s premiérem Fialou. Obvinil ho svým typicky „jakešovským“ stylem, že neustále lže, selhává, a na rozdíl od něj na půdě EU ničeho nedosáhl.

„Taxonomii... Slovo kůrovec, lesy, plyn, jádro - to jsem všechno prosadil já. A kde jste měl tu bilaterálku? Ano, Macron měl summit. My jsme objednali Hrad a vy jste vítal na koberci, to je všechno. Macron šel z Hiltonu za mnou a měl jsem třicet minut bilaterálku. Vy jste neměl ani jednu. Orbán se potkal s Morawieckim. Když jednala Ursula s Erdoganem, tak vy jste tam seděl jako přísedící,“ přeskakovaly jeho myšlenky.

„Nic jste neudělal. Nesvolal jste jedinou mimořádnou radu. Měl jste zavolat Michelovi, jak já jsem volal, když bylo Bělorusko s Morawieckim. Angele, udělej radu okamžitě. Tak nelžete! Totálně jste selhal. Jste neschopnej a propásl jste historickou šanci předsednictví v prospěch České republiky,“ rozhořčoval se.

Pomiňme nyní, co Babiš opravdu prosadil a neprosadil, či co se během předsednictví odehrává ve skutečnosti. Pokud se ale chvástá, co všechno by zařídil, a jak zářil na evropské půdě, připomeňme jeho stopu, kterou tam zanechal v době, kdy byl premiérem.

Kredit na nule

Kredit šéfa ANO klesl po ostudných skandálech k nule. Poprvé se dostal do konfliktu s evropskými orgány vyšetřováním podezřelé dotace pro farmu Čapí hnízdo. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) koncem roku 2017 konstatoval, že příjemci dotace poskytli v žádosti nepravdivé informace a důležité informace zatajili.

„Příprava a implementace tohoto projektu byla postižena četnými porušeními národních a evropských zákonů. Tato porušení mohou představovat podklad pro soudní řízení na základě příslušných ustanovení českého trestního zákoníku o dotačním podvodu a poškození finančních zájmů EU,“ uvedli vyšetřovatelé úřadu, a to se také teď děje.

Následovala kontrola dotací Agrofertu z evropských fondů, kterou zpracovali auditoři Evropské komise. V červnu 2019 začaly prosakovat závěry auditů, že je Babiš ve střetu zájmů, což se v odvolacím řízení s českými úřady potvrdilo.

Útok na Českou republiku

„Je to pochybný audit. Je to útok na Českou republiku, útok na zájmy České republiky, za destabilizaci České republiky,“ reagoval Babiš, a ztotožnil svoje osobní zájmy se státem.

„Já se určitě zeptám pana Junckera (tehdejší předseda Evropské komise – pozn. aut.), jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,“ avizoval tehdy sebevědomě před summitem v Bruselu.

K tomu nedošlo. Invektivy mu příliš nepomohly, stejně jako pozdější útoky na kontrolní misi Výboru pro rozpočtovou kontrolu, vedenou vlivnou europoslankyní Monikou Hohlmeierovou. Označil ji za pomatenou a české členy skupiny za vlastizrádce.

Tyto výroky odsoudil i Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany, nejsilnější frakce v Evropském parlamentu. „Neumím si představit, že by premiér nějaké jiné země vůbec pomyslel na to, aby zaútočil na kolegy z opozičních stran takovýmto nepřijatelným způsobem. Je to skutečně zvláštní chování,“ uvedl.

Dvě rezoluce

V červnu 2020 schválil Evropský parlament drtivou většinou hlasů padesátibodové usnesení, vymezující se proti zneužívání dotací a střetu zájmů Andreje Babiše. Historie této instituce nepamatuje, že by europoslanci věnovali takto mimořádnou pozornost osobním problémům člena vlády jedné členské země.

Samotný název usnesení „Rezoluce Evropského parlamentu ke znovuotevření trestního stíhání českého premiéra Andreje Babiše kvůli zneužití evropských dotací a o potenciálním střetu zájmů“ napovídá, že se jedná o bezprecedentní případ.

O rok později europarlament přijal podobným poměrem hlasů druhou rezoluci, kde znovu odsoudil střet zájmů premiéra Babiše a vyzval evropské i české úřady k ráznějšímu vymáhání dotací pro holding Agrofert, na které nemá nárok.

Babišův případ extrémně zvýraznil problém oligarchických struktur, vysávajících evropské rozpočty na úkor malých a středních firem. Nakonec vedl ke zpřísnění dotačních pravidel, což je nesmazatelný odkaz bývalého českého premiéra.

Šéf ANO spoléhá na to, že tyto ostudné příběhy jeho skalní příznivce nezajímají. Vždycky jim vysvětlí, že jde o politické útoky organizované vnitřními i vnějšími nepřáteli. Ti ostatní dokážou rozlišit, co je úspěch, a co jen prázdná rétorika. Pro Babiše však nikdy neplatí úsloví „mlčeti zlato“.