Kremlu se zelení. Greenpeace bojují za Putina

Kremlu se zelení. Greenpeace bojují za Putina Zdroj: red

Přijímací stanice na německé straně plynovodu Nord Stream 1
Nord Stream (25. 8. 2022)
Plynovod Nord Stream 1
Megawatthodina (MWh) plynu se vejde do 3 tisíc korun.
4
Fotogalerie

Kremlu se zelení. Greenpeace bojují za Putina

Několik ekologických organizací včetně Greenpeace zahájilo proces, jehož výsledkem má být žaloba na rozhodnutí o taxonomii EU, která byla schválena na začátku léta a velmi podmíněně a dočasně podporuje financování jaderných a plynových technologií v energetice. Jak by dopadlo případné řízení před evropským soudem, je přitom ve hvězdách a není vůbec vyloučeno, že by zelení aktivisté mohli před již dosti ideologizovanou evropskou justicí uspět. Pár takových rozsudků už padlo, a dokonce i pražský městský soud před nedávnem rozhodl, že náš stát nedělá dost pro odvrácení klimatické katastrofy, která nás údajně čeká, pokud se oteplí o více než 1,5 stupně po roce 2100.

Pokud by ekologové uspěli, lze s jistotou tvrdit, že katastrofa by přišla mnohem dříve. Nejspíše takřka okamžitě. Co způsobuje dlouhodobé blokování výstavby a modernizace jaderných zdrojů z důvodu jejich předpokládané náhrady soláry a větrníky, vidíme nyní ve Francii. V okamžiku, kdy elektřina chybí v celé Evropě, jsou staré dobré francouzské reaktory v nucené odstávce. V Německu, které je lídrem v klimatickém šílenství, pokročili s odstavováním jaderek nejdále, ale ty občasné zdroje energie závislé na počasí je nahradit nedokázaly. Na to Němci potřebují plyn. Ruský plyn, který není, protože Němci zlobí a Putin zavřel kohoutky. 

V mohutném nasazení se tak nyní budují terminály na LNG a nové plynovody. Plyn budeme dál potřebovat v obrovském množství a musíme zásadně modernizovat infrastrukturu a investovat do ní velké peníze. Je to přitom už na hraně současně platné taxonomie, která povoluje takovéto investice pouze jako náhradu za uhlí, ale nikoli za jiný plyn a jen dočasně, protože za nějakých dvanáct let by měl začít konec plynové energetiky. Normální návratnost investic v energetice však bývá mnohem delší. Mimochodem zákaz financování plynárenských investic podpořili i naši vládní Piráti.

JIný řiditelný zdroj neexistuje

Žaloba Greenpeace a spol. směřuje k faktickému zakonzervování závislosti Evropy na ruském plynu, protože získání jeho alternativních zdrojů pak zablokuje ta správná taxonomie a jiný řiditelný zdroj energie neexistuje. A ještě mnoho let v alespoň trochu významnějším objemu existovat nebude. Vodíkové vize jsou stále jen holubem na opravdu hodně vysoké střeše. A o ceně takové náhrady raději ani nechcete vědět. Jaderných zdrojů bude také ubývat a větrníků přibývat. A když nebude foukat, tak hezky po kolenou do Kremlu a chovat se slušně.

Kde jsou naši elfové a bojovníci s hybridními hrozbami a ruskou propagandou? Že Rusové infiltrovali zelená hnutí po celé Evropě, je veřejným tajemstvím. Médii svého času proběhly výroky šéfa NATO Anderse Rasmussena, že Rusové financovali lobbing za zákaz těžby břidlicového plynu frakováním. Mohutně pak podporovali různé ekologické nadace. V Německu aktuálně běží skandál kolem nadace Klimastiftung, přes kterou proteklo 192 milionů eur pro ekologické aktivisty z Ruska na podporu zprovoznění Nord Stream 2. Jednu z prvních nadací Nadaci pro ochranu přírody Baltského moře založili v Německu ruští plynárníci už v roce 2010 v rámci podpory výstavby Nord Stream 1 s ekologickými organizacemi WMF a BUND, které se dnes podílejí na zmíněné žalobě proti taxonomii. Takže vzhůru k soudu za ruské zájmy.