Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš
Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu. (17.12.2021)
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na prvním jednání vlády. (17.12.2021)
Piráti Mikuláš Ferjenčík, Ivan Bartoš a Vojtěch Pikal
12
Fotogalerie

Politická perverznost v praxi anebo Zdaněním úspěšnějších k vynucené solidaritě

Zdroje sice zatím jsou, ale časem by mohly vysychat. Hledá se tedy, odkud by mohly přitéct další. A bylo jen otázkou času, kdy od některých vládních stran začne zaznívat ten nejjednodušší nápad – zvýšení daní. Pochopitelně jen těm bohatším, úspěšnějším a ziskovějším. Ať už firmám či jednotlivcům.

V uplynulých dnech tyto nápady zazněly hned ze dvou stran. Jednak od šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který přišel s návrhem ukrojit více ze zisku energetických firem, případně pak oživit uvažování o sektorové (rozuměj: bankovní) dani. Jeho koaliční kolega, šéf KDU-ČSL Marian Jurečka šel ještě dál – větší zátěž by přenesl i na jednotlivce s vyššími příjmy. A společně se ohánějí slovem solidarita.

Je logické a správné, že se vládní představitelé snaží o dobré hospodaření státu. A když rostou výdaje, je holt potřeba i vyšších příjmů. Ale ne touhle cestou, která je z podstaty nespravedlivá, je v rozporu s podstatou středopravicové politiky – tedy pokud se na ni u koaličních partnerů nezapomnělo – a navíc má často i sporný finanční efekt. Stručně řečeno, je to nesmysl a politická perverze. A je dobře, že to zbytek vládní koalice včetně premiéra smetl ze stolu.

Už takhle totiž platí to, pod čím si většina lidí představuje spravedlnost. Neboli kdo víc vydělává, odvádí i vyšší daně (nechme stranou různé „optimalizace“ či dokonce úniky). Navíc už i nyní platí u daně z příjmu dvě sazby.

Dá se to přitom vzít i naruby. Co třeba kdyby každý – ať už jednotlivec či firma – odváděl absolutně stejnou částku bez ohledu na příjmy a zisk? V dnešní době pochopitelně nepředstavitelné… Naopak nápady, že by lidé/firmy s vyššími příjmy, zisky či majetkem měli odvádět i větší procento daní, se oknem vrací stále zpět. A jak vidno, nejen u zjevně levicových politiků.

A nyní jak tyto nápady oba dotyční zdůvodňují. Nejdřív Marian Jurečka: „Solidaritu, která by nyní měla být namístě, bychom měli vyžadovat nejenom od právnických osob a podnikatelských subjektů. I my lidé, kteří máme vyšší příjmy, bychom mohli mít nějakou míru solidarity,“ vysvětlil v rozhovoru pro deník Právo.

A co když to nebude solidarita dobrovolná a dotyční na ni nebudou připraveni, jak doufá? Tak se bude prostě „aplikovat“: „I proto je pro nás důležité, abychom aplikovali solidaritu v oblasti daní, a to jak u právnických, tak i u fyzických osob.“ Navrhuje sice jen„dočasné zvýšení těchto daní na 2–4 roky, ale víme, jak to u nás s dočasností dopadá.

Přes argumentaci „solidárním příspěvkem“ na to jde i šéf Pirátů Ivan Bartoš, který ale celé věci dodává i narudlý ideologický rozměr: „Zisk, který je tvořen pouze tím, že ceny energií jdou na burzách nahoru a často vedou k vyplacení enormních odměn managementu, by měly tyto firmy částečně vrátit do systému, aby mohl jít na pomoc lidem,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES.

A dodává, do jakých vod kromě energetických by se dalo pro dodatečné daňové příjmy vplout: „Druhou variantou by pak bylo začít se bavit o sektorové nebo segmentové dani. V tomto případě by se to mohlo týkat bankovního sektoru.“

I když se prozatím tyto nápady daří odrazit, je vzhledem k ekonomickým výhledům pravděpodobné, že se budou opět vracet. Je to totiž řešení jednoduché a z voličského hlediska – tedy zvláště pro některé z koaličních stran – i nejméně bolestné. A nedá se vyloučit ani to, že to může přerůst také v jisté koaliční neshody. Ostatně zárodků je víc, viz nedávné hlasování pirátských europoslanců proti vládní preferenci jaderné energetiky.

V každém případě by bylo dobré si připomenout, že jedním z poznávacích znaků solidarity je dobrovolnost. Což se týká i té daňové…

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub