Video placeholde
Premiér Petr Fiala (ODS) během promluvy k národu (22.6.2022)
Premiér Petr Fiala (ODS) během promluvy k národu (22.6.2022)
Projev premiéra Petra Fialy (ODS) k národu (22.6.2022)
Koaliční lídři mají jasno: Rekonstrukce vlády není třeba. Náhradu za Gazdíka shání
Koaliční lídři mají jasno: Rekonstrukce vlády není třeba. Náhradu za Gazdíka shání
15
Fotogalerie

Projev Petra Fialy: Přišel jsem, slíbil jsem a řekl jsem, co už víte. Příště méně Ruska a více „našich“ lidí

Pokud se předseda vlády rozhodne vystoupit v hlavním vysílacím čase a projev vysílají největší televizní stanice i Český rozhlas, dalo by se předpokládat, že situace je v zemi naprosto kritická. Premiér Petr Fiala ve středu večer takto vystoupil, ale že bychom stáli před nutnou katastrofou, z jeho projevu cítit nebylo. Oznámil opatření, jež mají pomoci lidem a firmám v současné nelehké ekonomické situaci, kdy je drtí vysoké ceny energií či bydlení (o potravinách nebo benzínu nemluvil). Zopakoval také postoj k válce na Ukrajině a Rusku. Popsal ale to, co už jsme věděli buď dávno, nebo pár hodin z informací středečního odpoledne. Projev nepřekvapil, proč byl tedy oznamován s takovou naléhavostí, je otázkou. Jako marketingový tah ale jistě posloužil.

Premiér Petr Fiala se v projevu ani slovem nezmínil o tom, že vláda není kvůli skandálům hnutí STAN v komfortní situaci. Zřejmě se pětikoalice rozhodla problém „vysedět“. Ale to jen uvidíme. Může se jí takový postup vymstít. Předseda vlády také nezmínil, jak si občané a firmy mají poradit s vysokými cenami potravin a pohonných hmot. A to je stejně velká nesnáz jako plyn a elektřina.

Projev naopak přinesl některá podstatná sdělení o pomoci státu s cenami energií. Jenže přesně ty samé informace média zveřejnila už v průběhu dne a nebylo to žádné překvapení. V tomto mohla dramaturgie premiérova úřadu zapracovat úplně jinak. Kdyby opatření oznámil předseda vlády večer, mělo by vystoupení úplně jiný půdorys a „grády“. Ohlasy by byly jiskřivější. Takhle se stalo očekávatelné.

Také svalování většiny viny za ekonomické problémy na válku na Ukrajině, jak to opět udělal i Fiala, je v některých ohledech zavádějící. Inflace se roztočila již před válkou i když podíl na tom měla skutečně také promyšlená Putinova vyděračská politika vůči Západu. Válkou na Ukrajině ale nepůjde donekonečna zdůvodňovat cokoli.

Pomoc ano. Ale co dál?

Pokud jde o Fialou avizovanou pomoc státu při zvládání vysokých cen elektřiny a plynu, tak ji oceňme. Je to správný krok. Pro někoho to bude sice jen malé vylepšení rozpočtu, pro jiného vítaná pomoc. Ale tomu, že by stát nikoho nenechal takzvaně padnout, jak to premiér slíbil, nelze věřit. Ceny energií, potravin, bydlení, služeb a dalších věcí vyrostly raketově a tato situace může přetrvat hodně dlouho. Platy o tolik rozhodně neposkočí. Pro část obyvatel proto nebudou stačit ani nové příspěvky od státu. Co s tím? Na to uspokojivá odpověď neexistuje. A pokud někdo tvrdí, že ji zná, buď populisticky lže nebo jsou takové kroky jen těžko realizovatelné.

Situace je ekonomicky skutečně neradostná a světlo na konci tunelu rozhodně zatím nevidíme.

Stát se přitom odhodlává v nastalé krizi i ke krokům, které můžeme označit za netradiční. „Česko chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny,“ prohlásil Fiala s tím, že v horizontu let by tak mohl stát odkoupit akcie ČEZ od soukromých akcionářů. Kdysi stát akcie umožnil prodat, teď si je za mnohonásobně víc koupí zpět…

Zvládne to Fiala?

Petr Fiala má kromě jiných i jednu vlastnost, která je oproti jeho předchůdci Andreji Babišovi, veskrze pozitivní. Nevystupuje jako chaotický zbloudilec, který za hodinu vše odvolá nebo chybu hodí na někoho jiného. To dělal a dělá Babiš. Fiala vystupuje klidně a důstojně, což prokázal i při středečním projevu (jen by mu měl někdo občas svázat ruce ať s nimi tolik zbytečně nemává). Přesto část veřejnosti, jež je hodně nervózní v obavách z toho, co nás čeká, zřejmě neuklidnil a nepřesvědčil. Na to jednorázový příspěvek na elektřinu a plyn nestačí. Vláda se proto bude muset zamyslet nad dalšími kroky. Další mimořádné projevy premiéra k tomu nepotřebuje. Zjednodušeně – příště méně Ruska a více „našich“ lidí (vím, to vymyslel ten nepřijatelný Babiš, ale platí to).