Elon Musk koupil sociální síť Twutter.

Elon Musk koupil sociální síť Twutter. Zdroj: Reuters

Elon Musk zvažuje zpoplatnění twitteru pro některé uživatele
Sociální síť Twitter.
Elon Musk na Met Gala
Amber Heard a Elon Musk
Elon Musk.
22
Fotogalerie

Liberálové se bojí, že přicházejí o svůj Twitter. Konzervativci se radují, že na něm mohou zůstat

Jeden můj kamarád mi nedávno říkal, že by nejraději opustil Twitter, protože tam jsou divní a zlí lidé. To je klasika konzervativního voliče. Twitter je prostě moc liberální. A teď se to možná změní, což se liberálním voličům logicky nelíbí.

Hezky to ukazuje tweet europoslance za vládní ODS Jana Zahradila. Ten napsal: "Už už se mi poslední dobou začal honit hlavou úmysl nadobro opustit toto politicky korektní mraveniště nenávistných libtardů, sebestředných novinářů a rádobyvtipných glosátorů (ano, myslím tím Twitter). Ale teď tady ještě zůstanu🙂. Abych viděl, co s tím EM provede."

No, a v rozdělené společnosti se do něj pochopitelně hned pustili jeho oponenti více či méně agresivními výroky, které se často dají shrnout do jednoho z tweetů: „Už dávno jste měl táhnout za ruskou válečnou lodí.“ Zkrátka měli názor, že čím méně pestré budou názory na Twitteru, tím lépe.

O co jde?

Nejbohatší muž planety Elon Musk se dohodl, že koupí internetovou společnost Twitter za 44 miliard dolarů. To samo o sobě by asi nikoho ze židle nenadzvedlo. Nicméně on v minulosti kritizoval Twitter za jeho moderování diskusí a nedostatečnou podporu svobody slova. A sám sebe označil za absolutního zastánce svobody slova, což demonstroval tím, že prohlásil, že doufá, že i jeho nejzavilejší kritici na Twitteru zůstanou, neboť to je význam svobody slova. Musk dále dodal, že svobodný projev je ten, který je v souladu se zákonem, a že je proti cenzuře a že pokud chtějí lidé méně svobodného projevu, mají to říct vládě, která podle toho upraví zákony.

Mnozí lidé se najednou začali bát, že by mohl být znovu otevřen i účet bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, což pochopitelně proti sobě postavilo rozdělenou americkou společnost, kde republikáni krok Muska vítali, zatímco demokraté varovali před tím, že online prostor zaplní nenávistné a dezinformační komentáře.

Musk své kritiky ovšem ignoroval a udělal si ze všech srandu, když napsal na Twitter, že dále koupí Coca-Colu, aby do ní vrátil kokain. Tím podle mě všem jasně řekl, co si myslí o jejich kritice.

Zrušením či omezením moderace ovšem útočí Musk na zbraň mnohých liberálů, kteří jiný politický názor často považují za dezinformaci a neumožňují konkurenci názorů.

Trh rozhodne

Je podle mě otázkou, jak se Musk k Twitteru postaví. Pokud bude chtít, aby vydělával, bude potřebovat masy a masy podle mě v dnešní době cenzuru spíš chtějí. Nechtějí, aby byla na Twitteru pornografie či nenávistné příspěvky a dezinformace. Předpokládám proto, že se Twitter dramaticky nezmění. Navíc evropská legislativa si určitou minimální formu moderace vynucuje.

Musk bude mít spoustu práce s Teslou a kosmickou společností SpaceX a na Twitter mu moc času nezbude. Určí jen směr, kterým se mají věci ubírat a tím bude více svobody. A pokud Musk změnu Twitteru nezvládne, lidé prostě utečou jinam. Trh bude fungovat.

Tím se dostáváme k tomu, jak se liberálové dlouho oháněli trhem a tržními principy. Liberálové totiž dlouho říkali konzervativcům, že pokud se jim nelíbí chování sociálních sítí, mají si založit svou. Sociální sítě jsou totiž soukromými společnostmi a mohou si samy stanovit svá pravidla. Ti samí lidé dnes ovšem reptají a varují před Muskem. Ten přitom chce jen uplatnit svá pravidla ve své společnosti. Tedy recept, který liberálové léta ordinovali konzervativcům.

Jenže problém má hlubší levicové kořeny. Mnozí liberálové se totiž domnívají, že Twitter by nikdo vlastnit neměl.

Mnozí také varují před tím, že je nebezpečné, když má jeden člověk tak velkou mediální moc. To už je pro mě relevantní názor. Nicméně dokud není v politice, tak to snad ničemu nevadí.

Já se domnívám, že sociální sítě potřebují více svobody. Celá společnost podle mě potřebuje více svobody. To s sebou ale nese i více odpovědnosti, a proto by podle mě měly být zrušeny anonymní účty, u kterých se často ukazuje, že jsou vedeny PR mágy jednotlivých politických stran, kteří by pod svým jménem už ze základní lidské slušnosti nikdy neřekli to, co řeknou jako anonymové. Ať si lidé říkají, co chtějí, pokud to není v rozporu se zákonem, ale musí si za to nést odpovědnost, což u anonymních účtů nenesou. Anonymní účty jsou pak logicky velmi zlé a agresivní, jak na začátku říkal můj kamarád.

Vzhledem k tomu, co všechno Elon Musk už dokázal, věřím, že změní Twitter v lepší místo, aniž by tím podpořil extremismus a dezinformace. Je to inovátor. Dává věcem novou tvář a nyní to zkusí se sociální síti. Těšme se na to!

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub