Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Drobné radosti nevšedních dnů

Nemohl bych dělat, co dělám, kdybych se hroutil pokaždé, když mým směrem vypálí kanonáda morálních hnojometů kvůli sebemenší kritické zmínce o práci a některých zvláštních výstupech současné vládní koalice. Už jsem si zvykl na narativ (řekl jsem si, že jednou za život to krásné nové české slovo použiju) – nesouhlasíš s námi? Tak jsi ruský šváb, Putin, Babiš, Klaus, Okamura, Trump, Orbán atd.

Ale tento týden jsem se rozhodl, že se přece jen pokusím jít sám sobě naproti a najdu pár pozitivních zpráv týkajících se fungování naší pětikoalice.

Takže: Když ve středu večer po jednání kabinetu vyšla zpráva, že do konce srpna dostane pět tisíc korun každá rodina s dětmi, která má čistý příjem milión korun ročně, řekl jsem si, že rozdíl mezi hospodařením Fialovy a Babišovy vlády je snad jen v tom, že, obrazně řečeno, dneska nemusíme nosit roušky. Tato plošná dávka je přece přesně to, co pětikoalice slibovala nedělat! Kroutil jsem hlavou nad tím bezbřehým předvolebním populismem. I přišel víkend jako posel jara a dobrých zpráv – vláda se spletla, na tu dávku budou mít nárok jen rodiny s hrubým příjmem milión ročně, dozvěděl jsem se z úst ministra zemědělství Mariana Jurečky. Takže do veřejného dluhu zasekneme o něco menší sekeru. Kdo by se nad takovou úsporou neradoval, že?

A další dobrá zpráva: Z vládního webu zmizela výzva Nahlásit dezinformace není práskačství, která popisovala, kterak jsou lži ve veřejném prostoru nebezpečné a že je potřeba je hlásit. Tón, naléhavost, bolševické tykání – to byl přímý útok na mé svobodomyslné přesvědčení, nesnášející novodobé svazácké práskání, jež se skrývá pod pláštíkem boje proti dezinformacím, fake news, hybridním válkám atd.… To, že vláda dokonce zaměstnává tento typ hrbatých duší na úřadech a nechá si od nich našeptávat mediální agendu, považuji za jednu z největších chyb Petra Fialy, válka neválka. Po víkendu jsem ale o něco spokojenější – ti lidé budou za boj s fake news dále sosat veřejné peníze, ale vláda už se tím aspoň nechlubí. Můžete toto drobné vítězství považovat za útěchu, ale i tak…

A do třetice všeho dobrého: Premiér Fiala navštívil Polsko a se svým protějškem Morawieckým se shodli, že otevřou na půdě Evropské unie problém systému placení emisních povolenek, které skandálním způsobem zvyšují ceny energií pod pláštíkem obskurního boje proti klimatickým změnám. Ne že bych věřil v to, že zelené fanatiky typu eurokomisaře Timmermanse duo Fiala–Morawiecki o něčem smysluplném přesvědčí, ale považuji za důležité, že se téma zločinných emisních povolenek na evropském fóru aspoň otevře.

Prostě se učím radovat i maličkostmi. Že je to spíše naivita? Možná. Ale úlevná.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 18/2022