Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci po schůzi vlády v Praze (23. 2. 2022)
Poslanecká sněmovna během schůze k projednávání novely pandemického zákona. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS) (16. 2. 2022)
Minsitr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) hájil v Senátu novelu pandemického zákona (10.2.2022)
Ministr zdravotnictví z koalice SPOLU Vlastimil Válek
Ministr zdravotnictví z koalice SPOLU Vlastimil Válek
12
Fotogalerie

Ministr Válek zůstává obklopen lidmi Adama Vojtěcha. Výběr nového náměstka skončil fiaskem

Když byl ministrem zdravotnictví ještě Adam Vojtěch (ANO) a předváděl své nechvalně proslulé covidové psí kusy, nenechala tehdejší opozice na vedení ministerstva právem nit suchou. Více než čtyři měsíce poté, co se někdejší opozice chopila vlády a šéfem zdravotního resortu se stal Vlastimil Válek (TOP 09 ), zastávají ale pozice jeho odborných náměstků stále lidé z Vojtěchovy éry. K Válkovi se totiž nikomu moc nechce.

Na konci února vybuchla na ministerstvu zdravotnictví personální bomba. Nebo to tak alespoň na lidi zvenčí působilo – náměstkyně ministra pro zdravotní péči profesorka Martina Koziar Vašáková oznámila, že z Válkem řízeného úřadu odejde. „Není na tom nic mystického. Končí mi roční doba určitá a i má odborná mise,“ vysvětlovala tehdy jedna z tváří tuzemského proticovidového tažení, proč v polovině dubna jako náměstkyně skončí. Už 25. února proto ministerstvo vypsalo výběrové řízení, v němž za Koziar Vašákovou hledalo náhradu. Jenže se stalo něco, co nikdo nečekal – o post klíčového náměstka ministra zdravotnictví neprojevil vůbec nikdo zájem. „Je to pravda, nikdo se nepřihlásil. V dohledné době vypíšeme nové výběrové řízení,“ potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Příběh s neúspěšným hledáním náměstka ilustruje, jaká atmosféra kolem ministerstva zdravotnictví panuje – o práci s Vlastimilem Válkem se odborníci mírně řečeno dvakrát neperou. „Jeho problémem je chaotičnost. Když jste šéf a máte pod sebou tak velký tým, musíte ho nějak řídit. Můžete ho řídit dobře, můžete ho řídit špatně, ale naprosto nejhorší je, když ho neřídíte vůbec,“ komentoval Válkovo působení v úřadě člověk s detailními informacemi zevnitř TOP 09. Insideři z blízkého okolí ministra navíc upozorňují, že i vysocí úředníci od něj často nemají jasně zadané úkoly, ale za jejich nesplnění (či splnění „jinak“, než si to ministr představoval) následně nezřídka čelí křiku a velmi emotivní kritice. Což pro odborníky s akademickými tituly před i za jménem, kteří vesměs nemají nouzi o uplatnění, není právě dream job.

Také proto je čtyři měsíce poté, co Válek úřad převzal, realita taková, že v nejvyšším vedení ministerstva dál sedí na postech odborných náměstků hlavní hygienička Pavla Svrčinová (jmenována Adamem Vojtěchem), náměstkyně pro ekonomiku Helena Rögnerová (jmenována Adamem Vojtěchem), náměstek pro legislativu a právo Radek Policar (jmenován dokonce již před Adamem Vojtěchem) a náměstek pro informační a komunikační technologie Milan Blaha (jmenován Adamem Vojtěchem jako politický náměstek, Válek ho pouze přesadil na jiný náměstkovský post). Klíčový náměstek pro zdravotní péči bude po odchodu Koziar Vašákové a fiasku s výběrovým řízením na ministerstvu minimálně nějaký čas zcela chybět.

Dále už tým náměstků doplňují jen dva političtí náměstci Josef Pavlovic a Jakub Dvořáček. „Náměstek Pavlovic má na starosti covid a plnění programového prohlášení vlády, náměstek Dvořáček přípravu na evropské předsednictví a věci kolem ukrajinských uprchlíků,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakob. U obou politických náměstků ovšem pro jejich nástup na ministerstvo bylo důležitější politické zázemí než odborná kvalifikace. Dvořáček byl před příchodem k Válkovi šéfem lobbistické Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (sdružuje přes 30 farmaceutických společností s vlastním vývojem nových léků). Pavlovic se ke zdravotnictví dostal nejblíže jako asistent pirátského místopředsedy zdravotního výboru Sněmovny.

Fakt, že ministr zdravotnictví zůstává více než 120 dní po nástupu do funkce obklopen převážně lidmi minulosti, má podle mluvčího Jakoba ještě jeden důvod: „Změny nejsou tak snadné také proto, že ti lidé jsou pod služebním zákonem.“ Je pravda, že v obecné rovině se takovým problémem zabývá celá současná vládní koalice a již chystá změny, které by umožnily snáze měnit osazenstvo v nejvyšších patrech ministerstev. Náměstky by podle chystaného návrhu mohli ministři odvolávat a jmenovat více méně dle libosti. Nejprve je však nutné přijmout novelu služebního zákona. Zda a jak by se poté proměnil tým kolem Vlastimila Válka, je ovšem ve hvězdách. Přímé odpovědi na otázku, zda má ministr v úmyslu alespoň výhledově nějaké personální novinky, se mluvčí Jakob vyhnul: „Uvidíme do budoucna, jak se tým kolem pana ministra bude vyvíjet.“

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem • Prostor X