Video placeholde

Miroslav Kalousek: Ruský plyn páchne krví

Je reakce Západu na ruskou agresi proti Ukrajině dostatečná? Zvládneme uprchlickou vlnu a jaký bude mít válka dopad na českou ekonomiku a politiku? To byly tři hlavní otázky, na které hledali odpověď aktéři dnešního dílu pravidelných Reflexí.

„České vládě určitě nejde ve vztahu k válce na Ukrajině a pomoci uprchlíkům nic vytknout. Velmi mě ale zklamalo Německo a Nizozemsko, a to zatvrzelým odmítáním odstřihnout se od ruského plynu. To znamená, že země Evropské unie vědomě financují terorismus, Rusko na Ukrajině přece páchá válečné zločiny,“ vysvětluje Kalousek. „Je jasné, že bychom výpadkem ruského plynu trpěli nedostatkem a dramatickými výpadky, ale to znamená nepohodlí a ekonomické ztráty na straně jedné a na straně druhé vraždění žen a dětí,“ dodává. „Německo si jednoznačně vyhodnotilo, že ,vypnutím‘ ruského plynu by došlo k fatálnímu poškození jeho ekonomiky. A také nikdo nemůže vědět, že by i po odstavení dodávek ruského plynu nepokračoval Putin v bojích na Ukrajině. Když vyhladovíte medvěda, je ještě agresívnější,“ doplňuje Stoniš. „Nemyslím si, že druhý den po vypnutí ruského plynu by boje hned skončily, nicméně ruské obyvatelstvo by pocítilo ekonomické potíže rychleji než při dosavadních sankcích. A pokud se nestane něco zásadního v Rusku samotném, tak se asi nic nezmění,“ říká Kalousek, který se nechce smířit s tím, že Evropská unie posílá do Ruska za dodávku plynu a ropy zhruba miliardu dolarů denně.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Marek Stoniš upozorňuje na fakt, že skončil jakýsi klid zbraní i na naší domácí politické scéně. „Především Andrej Babiš se pustil do vlády, a to nejen kvůli tomu, že ,sáhla‘ na jeho byznys v podobě přimíchávaní biosložky do nafty a benzínu. Vytáhne kartu takzvané Fialovy drahoty jako odvetu za Babišovu drahotu, kterou se oháněla pětikoalice před parlamentními volbami,“ varuje Stoniš. „Úroky, inflace, ceny energií – to vše na nás samozřejmě dopadne, a ne každý bude pozitivně vnímat, že pomáháme dvěma stům tisícům ukrajinských uprchlíků, když sami máme málo. Bohužel, ta euforie pomoci nevydrží dlouho a začnou se množit dle mého odporné hlasy, abychom se starali hlavně o sebe. A právě na tyto hlasy bude mířit Andrej Babiš,“ komentuje Kalousek. Oba diskutující se shodují, že příští prezidentské volby rozhodne sociální a ekonomická témata a vyhraje ten, kdo dokáže voličům vnutit iluzi, že právě on jim nejvíce pomůže.

Měla by česká vláda snižovat spotřební daně u pohonných hmot a šetřit sama u sebe, když ke střídmosti vyzývá české obyvatelstvo? Dokážeme integrovat stovky tisíc Ukrajinců prchající před válkou? I na tyto otázky se pokusili odpovědět v aktuálním vydání aktéři vidcastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.