Video placeholde

Miroslav Kalousek: Musíme se zbavit závislosti na Rusku a Číně, i když to bude drahé

Ruský prezident Putin evidentně počítal se slabostí Západu, ale zmýlil se, shodli se v dnešních Reflexích Marek Stoniš i Miroslav Kalousek. „Když si vzpomeneme na zasedání Evropské rady přesně před týdnem, vypadalo to, že počítal oprávněně, protože první sankce byly k smíchu,“ řekl Kalousek. „Teprve trvající odpor na Ukrajině a půlmiliónové demonstrace v Berlíně přesvědčily evropské lídry, aby přehodnotili svůj postoj k Ukrajině, sankce jsou pro Rusko opravdu devastující,“ dodal Kalousek.

Agrese Ruska vůči Ukrajině by ale mělo vést Evropskou unii ke strategické proměně své energetické závislosti na Rusku. „My jsme třicet let po pádu železné opony nejen stále závislí na dodávce ruského plynu, ale neobejdeme se ani bez čínských průmyslových výrobků. Přitom Rusko i Čína jsou nebezpečné režimy,“ vysvětluje Kalousek. Na otázku, jak se ovšem bránit jinak než různými celními bariérami, odpovídá, že například spousta výrobků, které se v Evropě přestaly vyrábět a dovážíme je z Číny, by se měly znovu vyrábět. Vyžaduje to ovšem spoustu restrukturalizačních kroků, které s sebou ponesou náklady.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Energetická závislost na Rusku je nebezpečná a ovlivňuje naši suverenitu,“ říká Kalousek a myslí si, že jedním z nástrojů, jak se této závislosti zbavit, je pokračování projektu New Green Deal. „Teď je situace taková, že do Evropy stále proudí ruský plyn, za který Putinovi platíme a on za to financuje válku,“ varuje.

Jaký bude mít konflikt na Ukrajině dopad na českou politickou scénu? „Jedno je jisté: Přijde mi, že do absolutní izolace upadl prezident Zeman a jeho nejbližší okolí,“ říká Marek Stoniš. „Jeho východní politika zcela zkrachovala. Chápal bych, kdyby za mnohaleté diplomatické úsilí Hradu Česká republika aspoň něco získala. Ale žádná čínská Hedvábná stezka a miliardové investice nejsou, Putin vede válku,“ říká Stoniš. „Veřejná výzva, aby Miloš Zeman rezignoval, je oprávněná, aniž bych si myslel, že ji vyslyší,“ říká Kalousek. Podle něj by si „Vladimir Putin nemohl dovolovat tolik, kolik si dovoloval, kdyby v zemích svobodného světa neměl svoji pátou kolonu“, tvrdí Kalousek. „A jednou z nejviditelnějších postav oné páté kolony, kterou využívala ruská propaganda, byl právě prezident Miloš Zeman,“ uzavírá dnešní díl Miroslav Kalousek.