Video placeholde

Miroslav Kalousek: Musí přijít ty nejtvrdší sankce, Rusko musí dramaticky zchudnout

Dnešní Reflexe byly natáčeny ráno ještě před tím, než pronesl svůj projev prezident Zeman. „Ať řekne cokoliv, je jasné, že Miloš Zeman dnešním útokem Putina na Ukrajinu prohrál,“ prohlásil Kalousek. Prezident byl totiž dlouhá léta zástupcem ruských zájmů v Česku,“ dodává.

„Když zaútočilo na svého suverénního souseda, zahájilo Rusko válku v Evropě,“ řekl Miroslav Kalousek v dnešních Reflexích. Na otázku Marka Stoniše, jestli jsme tedy ve válce i my, reaguje, že Česká republika ve válce není, ale ve válce se ocitla především celá naše západní civilizace, kultura a hodnoty. „Proto také Vladimir Putin neříká, že válčí s Ukrajinou, ale se Západem,“ tvrdí Kalousek. Proto musí být reakce Západu na ruskou agresi co nejtvrdší a Rusko kvůli ní musí zchudnout, myslí si Kalousek. Zároveň však dodává, že si nikdo nemůže myslet, že tvrdé protiruské sankce kvůli dodávkám energií a vzájemnému obchodu nepocítíme i my.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Podle něj vede Rusko mnoho let intenzívní rozkladnou hybridní válku nejen na Ukrajině, ale ve všech postsovětských satelitech, včetně České republiky, říká Kalousek. „Musíme si jasně říci, kde všude je proti nám vedena, a musíme jí začít čelit,“ vysvětluje. „Musíme se například zamyslet nad tím, kteří podnikatelé zde investují ruské peníze, nerad bych se dočkal toho, že se z Kremlu dozvím, že Rusko jde hájit práva svých občanů na Karlovarsku,“ dodává v nadsázce Miroslav Kalousek. Jenže to se netýká jen České republiky, ale také například Velké Británie, a především samotného Londýna.

Miroslav Kalousek se domnívá, že problémem Ruska je, že do rukou Putina se koncentrovala obrovská moc a že se přestal chovat racionálně. Marek Stoniš naopak spekuluje, že si možná vyhodnotil slabost západních vůdců a myslí si, že mu invaze na Ukrajinu „projde“. Miroslav Kalousek přiznává, že Západ v poslední éře generuje slabé vůdce, a možná, že současná ukrajinská krize tento trend obrátí.