Video placeholde
Český prezident Miloš Zeman a ruský prezident Vladimir Putin (27. 4. 2019)
Miloš Zeman si uchovává „zdravý“ rozum. Ale ten ruský.
Miloš Zeman, Vladimir Putin
Český prezident v Rusku kritizoval článek, ve kterém se píše, že bychom měli být vděční za okupaci v roce 1968. Chce jasný distanc od představitelů federace
Miloš Zeman se v Rusku setkal s Vladimírem Putinem a účastnil se také rusko-českého ekonomického fóra. Kde kritizoval Rusko za článek o okupaci Československa
19
Fotogalerie

Zeman se léta bratříčkoval se šílencem Putinem, až teď otočil. Pozdě. Prezident je ostudou Česka

Dlouholetá proruská politika Miloše Zemana definitivně zkrachovala. Jeho přítel Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu a vypouští u toho absurdity, které jsou jak vystřižené z projevů masového vraha Adolfa Hitlera. Český prezident byl pod vlivem okolností nucen otočit. Ve čtvrtečním projevu podpořil poprvé Ukrajinu (předtím o ní hovořil jako o zemi neonacistických banderovských band) a Kreml „opustil“. Pozdě. Pro Česko je to ostuda.

Proruská politika Miloše Zemana a jeho podporovatelů (hradní klika, Tomio Okamura a jeho SPD, poslanec Foldyna, různé dezinformační weby, ČSSD a komunisté) patří mezi největší blamáže české zahraniční politiky od listopadové revoluce. Nic z toho, čím nás léta krmil Zeman, se v případě ruska nestalo. Nic z jeho plánů nevyšlo. Prezidentovo neustálé zpochybňování ukrajinských vlád (ano, některé byly prolezlé korupcí a vyznačovaly se velkou neschopností) jen posilovalo prokremelské síly u nás a pomáhalo v Evropě vytvořit falešný obraz autoritativního vůdce Vladimira Vladimiroviče Putina.

Zeman: Chyba za chybou

V politice každý dělá chyby, ale prokremelský postoj Zemana vždy ohrožoval české národní zájmy. Vše vyvrcholilo bizarními událostmi kolem výbuchů ve Vrběticích a následným zmrazením diplomatických vztahů. Každá akce vyvolává silné protireakce, a proto jsou výsledkem nesmyslných Zemanových snah vůbec nejhorší česko-ruské vztahy v posledních desetiletích. A bude hůř.

Miloš Zeman se pokusil napravit své dlouholeté selhání a kočkování s Putinem ve čtvrtečním projevu. Podpořil Ukrajinu, Ukrajince i vládu v Kyjevě. Pozdě.

Odsoudil v projevu ruskou agresi. Pozdě. Předtím hovořil o tom, že okupovaný Krym je ruský (ne ukrajinský) a že je to hotová věc.

Prezident označil v projevu Putina za šílence. Pozdě. Léta se s ním bratříčkoval a vnucoval některým Čechům představu, že ruský prezident je významný vůdce, který pomáhá rozvíjet spolupráci ve světě.

Zeman neustále zpochybňoval sankce proti Rusku a požadoval jejich zrušení. I v tom se mýlil. Měly být daleko tvrdší než žádné.

Zeman byl celou dobu v zahraničí vykreslován jako „proruský politik“ a on měl z toho ještě radost. Zatímco někteří lidé se u nás u toho propadali hanbou, on řádil dál.

Nejenom proruská, ale i pročínská politika Miloše Zemana se ale v prach obrátily. Prezident i kvůli tomu odejde příští rok do důchodu s obrovskou ostudou. Která vzhledem k jeho funkci je i velkou blamáží pro Českou republiku. Dnešní chlácholivá slova na adresu Kyjeva to zachránit nemohou.

Video placeholde
První videa z Twitteru zachycující invazi Ruska na Ukrajině • Twitter