Východoukrajinský Mariupol – jediné dělo, kterého se jeho obyvatelé teď nemusí bát

Východoukrajinský Mariupol – jediné dělo, kterého se jeho obyvatelé teď nemusí bát Zdroj: Tomáš Vlach

Kdo je hodný, zlý a ošklivý? O Ukrajinu se vede vášnivá informační válka. Západ by v ní měl více přitvrdit

V roce 1966 představil italský režisér Sergio Leone slavný western Hodný, zlý a ošklivý, ve kterém exceloval i herec Clint Eastwood. Kdybychom jeho název použili na současné ukrajinsko-ruské třenice, kdo by byl hodný, kdo zlý a kdo ošklivý? Západ, Rusko a Ukrajina? Protože v tomto případě sledujeme globální informační válku, každý si najde jinou odpověď. Fakta ovšem hovoří jinak.

Západ je v případě informací o Ukrajině a Rusku často v nevýhodě, protože demokratické státy nemohou používat brutální lživé metody, které jsou typické pro autoritářské režimy. Veřejnost i média to pak mate. Na sociálních sítích (i v Česku) se proto objevuje jeden nesmysl za druhým a někteří lidé berou zcela nepodložené informace či prokazatelné lži jako důvěryhodná fakta.

Problémem je také to, že zatímco ruská propaganda je jednotná a propracovaná, Západ se sice snaží mluvit jednou řečí, ale mnohdy se to nedaří. Například „zaručené informace“ amerických tajných služeb, které pak papouškovali nejrůznější politici, že přesně 16. února ruská armáda masívně zaútočí na Ukrajinu, se nenaplnily. Byl to bluf? Nebo to byla chytrá taktika Washingtonu, jak přinutit ruského prezidenta Vladimira Putina k tomu, aby se ke skutečné agresi neodhodlal?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!