Video placeholde
Ukrajinci utíkají z Kyjeva.  (24. 2. 2022)
Ukrajinské tanky v Charkovské oblasti.  (24. 2. 2022)
Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast).  (24. 2. 2022)
Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast).  (24. 2. 2022)
Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast).  (24. 2. 2022)
37
Fotogalerie

Válka je zločin a Putin je zločinec. O všem ostatním se můžeme bavit, až bude zničen

Při vší složitosti současného světa a mezinárodní situace je to vlastně velmi jednoduché: Ten, kdo začne válečný konflikt a napadne území cizího státu, je zločinec a zaslouží bezvýhradné odsouzení, co nejrychlejší odstavení od moci a trest. Válka znamená zabíjení lidí a obhajitelná je jen a pouze tehdy, pokud se oběť brání bezprostřední agresi, přičemž vyčerpala už všechny ostatní možnosti pro odvrácení útoku. Není proto sporu o tom, že ruský prezident Vladimir Putin je zločinec a má k němu tak být přistupováno.

Bez ohledu na to, zda má někdo sympatie/antipatie k jedné, či druhé straně konfliktu, bez ohledu na to, zda má větší, či menší pochopení k dřívějším argumentům kohokoliv ze zúčastněných, Putinův vpád na Ukrajinu je neomluvitelný. Rusko nebylo v bezprostředním vojenském ohrožení a nečelilo ani žádnému akutnímu nebezpečí, jímž by snad někdo mohl jeho kroky obhajovat jako preventivní úder.

Znovu zopakujme: Po vojenském útoku Ruska na Ukrajinu už není pochyb o tom, že Putin je mezinárodní zločinec, má být všemi dostupnými prostředky odstaven od moci, souzen a potrestán. Všechny možné diskuse o tom skončily v noci ze středy na čtvrtek.

Teprve až předchozí odstavec nahlas zopakujeme potřetí, počtvrté, popáté… můžeme se bavit o tom, jaký podíl odpovědnosti za současnou ruskou agresi (a ruskou agresívní politiku vůbec) nesou ostatní přímo i nepřímo zúčastnění. Přičemž bychom měli svoji pozornost zaměřit spíše na posledních pár desetiletí než jen na několik let zpátky. Byl postoj EU vždy dostatečně jednotný a kategorický, aby si Putin jakékoliv válečné dobrodružství rozmyslel? Nepodcenilo NATO situaci a nemělo dát jasně najevo nepřijatelnost expanzívní ruské politiky už daleko dříve (Gruzie, Krym)? To jen namátkou.

Podobně můžeme přemýšlet i o tom, jestli všichni ti, kdo se v poslední době stavějí (ať už s konkrétní pomocí, či jen verbálně) po bok Ukrajiny proti Rusku, jsou vedeni jen a pouze ryze ušlechtilými pohnutkami bez postranních sobeckých zájmů. To vše jsou ale v současné době jen akademické diskuse a úvahy. Momentálně jsou karty rozdány jasně: Putin rozpoutal útočnou válku. Válka je nezpochybnitelné zlo. Válka má být co nejrychleji a s nejmenšími možnými následky zastavena a Putin (a vše, co jeho styl politiky představuje) má být zničen. Pak můžeme vést řeči o všem ostatním. A třeba se z toho i poučit.