Putin a Macron jednají v Kremlu o krizi kolem Ukrajiny

Putin a Macron jednají v Kremlu o krizi kolem Ukrajiny Zdroj: Reuters

Karel Steigerwald: Putin v Hitlerově stopě. Ano i ne

Válku Putin nemyslí vážně. Vydírá, chce být centrem pozornosti. Ví, že válka by zahubila i jeho. Tvrdit, že jde Hitlerovou stopou, není správné. Dějiny se neopakují stejně. Nikdy se neví, jestli agresor hraje hazardní hru strachu, nebo jestli do toho šlápne. V tom spočívá Putinovo vydírání.

Mnichovan Chamberlain získal od Hitlera mír na sto let. Za rok byla válka. Putin chce mír a bezpečí ruské vlasti. Bezpečí? Dokáže si někdo představit, že Ukrajina napadne Rusko? Putin není Hitler, ale náhodných shod je dost. Velké Rusko tvrdí, že ho malí sousedé ohrožují. Má právo udržovat mír ve svém bližším okolí i zbraněmi. Chce chránit příslušníky svého národa trpící v cizině i vojenskou silou, když to jinak nepůjde. Zbrojí. Nad okolím má stonásobnou vojenskou převahu. Potřebuje ji, protože okolní státy jsou jiné, než si přeje. Jiné znamená nebezpečné. Vojenská převaha to dá do pořádku. Mír je pro Rusy důležitý operační prostor, který otevírá armádě velké možnosti. Boj za mír je speciální druh agrese a ušlechtilý důvod k útočné válce. Boj za mír je hlavní cíl ruské agresívní politiky. Mír je, když Rusko polyká své sousedy. Obsadí je a křičí: Proč nás nemilujete, když my vás milujeme?

Pryč od Ruska

Není Rusům nápadné, že všechny okolní státy, až na ubohé Bělorusko, hlasují nohama směrem od Ruska pryč, nikoliv k němu blíž? A nenapadlo je, že jen málokdo na světě by si chtěl vzít na starost zchátralou problematiku rzi a stagnace a spravovat ten zkamenělý a komplikovaný balvan ruských problémů za Rusy? Proč si Putin myslí, že cizinci Rusko chtějí?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!