Video placeholde

ANO dělá svůj sjezd jen kvůli Hitlerovi. Je to valná hromada Agrofertu, říkají Pečinka a Michopulos

V sobotu 12. února se na pražském Chodově koná stranický sjezd hnutí ANO. Andrej Babiš se směje novinářským dotazům na to, zda ho někdo vyzve k souboji o křeslo předsedy, a i posty místopředsedů jsou dopředu jasné. Proč dělá „hnutí jednoho muže“ tuhle šaškárnu? Protože musí. Kvůli legislativě musí holdingový spolek známý jako ANO alespoň předstírat demokratické principy. Více v audiokomentáři Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose, tvůrců podcastu Kecy a politika, který najdete v úvodu článku.

„Ministerstvo vnitra kontroluje politické strany, aby dodržovaly demokratická pravidla. Každá strana musí mít ve stanovách, že pořádá pravidelné sjezdy, kde se musí projednávat náležité věci a kde se volí předsednictvo. To jsme převzali z německé legislativy, kde vniklo toto nařízení po válce kvůli Adolfu Hitlerovi. K moci totiž nemůže být připuštěna strana, kterou řídí jeden člověk,“ vyjmenovává Bohumil Pečinka důvody, proč se hnutí ANO schází, i když je jasné, jak bude vedení po sjezdu vypadat.

Petros Michopulos jen suše konstatuje, že se jedná o „klasickou valnou hromadu Agrofert“. A pokračuje „Cirkus bude. Andrej Babiš už se čtrnáct dní směje novinářům, kteří se ho ptají, jestli někdo bude kandidovat proti němu. Je jako ti komunističtí papaláši, kteří říkali, že oni o fukci předsedy nestojí, ale strana že je potřebuje.“

Poslechněte si celý díl pořadu Kecy a politika, ve kterém Petros Michopulos a Bohumil Pečinka rozebírají, proč má sněm hnutí ANO jen papírové kulisy:

Video placeholde
Kecy a politika 43: Papírové kulisy sjezdu ANO • Martin Bartkovský

Všechny díly podcastu Kecy a politika najdete zde >>>