Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Graf - Vyvoj zakladni urokove sazby CNB a mezibankovnich sazeb na domacim trhu
Vývoj základní sazby ČNB od ukončení devizových intervencí_20_5
Jak se dařilo trhům, kde investuje ČNB
Výsledky ČNB za posledních deset let
Vývoj hospodaření ČNB za poslední dekádu
17
Fotogalerie

ČNB zvýšila úrokové sazby. Další lidé mohou zapomenout na sen o vlastním bydlení a chystat se na dražší nájmy

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Šlo o nejprudší posun této sazby vzhůru za poslední takřka čtvrtstoletí. Dosluhující premiér Andrej Babiš i ministryně financí Alena Schillerová krok ČNB zkritizovali, přestože je reakcí na současný stav ekonomiky a především inflace, za který i tito dva politikové nesou nemalý podíl zodpovědnosti. Zatímco od Babiše i Schillerové jde o politickou proklamaci a pokus zbavit se spoluviny za svoji dosavadní činnost, krok ČNB velice tvrdě pocítí firmy i lidé, kteří si budou chtít vzít úvěr či hypotéku.

Zvýšení základní úrokové sazby tuzemské banky pochopitelně velice brzy zohlední ve svých úrokových cenících. Firmám zdraží provozní i investiční úvěry, obyčejným lidem pak klasické půjčky a pochopitelně hypotéky. A zřejmě nepůjde jen o nějakou kosmetickou úpravu sazeb, ale o pořádný škubanec. A všichni, co úvěry a hypotéky využívají, moc dobře vědí, co reálně znamená posun úrokové sazby vzhůru i o jednu desetinku procenta.

Do hodně nepříjemné situace se dostanou lidé, kteří již hypotéku mají a chystají se ji v řádu několika měsíců refinancovat. Brali si ji totiž vesměs v době, kdy základní sazba u ČNB byla blízko nule a hypotéky v Česku byly rekordně laciné. Ta doba již však skončila a v posledních dnech a týdnech všechny hlavní hypoteční banky zvyšují úroky hned o několik desetin procenta a bez odezvy nezůstane ani tento krok. V praxi to pak bude znamenat, že i u průměrných hypoték vzroste měsíční splátka i o několik tisícikorun. A když se do toho připočítá zdražení elektřiny a plynu, které se na domácnosti valí, bude to hodně ostrý koktejl.

Zdrcující zprávou je krok ČNB i pro lidi, kteří o pořízení vlastního bydlení teprve uvažují a plánovali si sjednat hypotéku. Nové podmínky od bank budou na hony vzdálené těm, které na trhu platily na začátku letošního roku. Vedle toho stále razantně rostou nabídkové ceny nových bytů i domů, o těch secondhandových nemluvě. Již před zvýšením sazeb se ceny vlastního bydlení v některých městech nebo lokalitách posunuly mimo hranice možností běžných smrtelníků. Je docela dost dobře možné, že se „mapa“ těchto lokalit bude ještě rozšiřovat.

Výsledek celé situace bude takový, že nemálo lidí může zapomenout na sen o vlastním bydlení. S rostoucími cenami nemovitostí a vysokými úroky se prostě nedoplatí nebo budou po zbytek svého života živořit, mohou zapomenout na dovolenou či nějaké další větší investice a stanou se otroky své hypotéky. Zdražení hypotečních úvěrů bude mít ještě jeden neblahý důsledek. Lidé, kteří odpískají sny o vlastním bydlení, budou muset zůstat v nájmu. A co udělají pronajímatelé? Ještě více přiloží pod kotel, protože vědí, že jinou možnost lidé mít nebudou. Tedy pokud nechtějí bydlet celý rok ve stanu nebo pod mostem.

Video placeholde
Očima guvernéra E01 • Videohub