Koalice Spolu a PirStan na dalším povolebním vyjednávání (26.10.2021)

Koalice Spolu a PirStan na dalším povolebním vyjednávání (26.10.2021) Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

V naprosté většině programu koalice Spolu a PirStan dospěly ke shodě, uvedl Petr Fiala
Šéf koalice SPOLU a ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce
Šéf koalice SPOLU a ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce
Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL
Lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Blesk (10. 10. 2021)
25
Fotogalerie

První krok na cestě k vládě SPOLU a PirSTAN učiněn. Jaká jsou její úskalí?

Koalice SPOLU a PirSTAN se dohodly na koaliční smlouvě, programovém prohlášení vlády a rámcovém rozdělení resortů. Učinily tak první krok k ustavení kabinetu Petra Fialy, jehož půdorys bude potvrzen 8. listopadu. Termín jeho jmenování je však nadále nejasný.

Po dvanáctihodinovém jednání dospěla koalice dvou bloků k programové dohodě a struktuře vlády. Jedenáct členů kabinetu včetně premiéra bude z koalice SPOLU, sedm z bloku Pirátů a STAN. Tři ministři budou mít aparát na úrovni odborů Úřadu vlády. Nedochází tak k navýšení počtů ministerstev a nový kabinet současně deklaruje, že ořeže provozní výdaje o desítky miliard korun. Zemanova vláda měla jen pro orientaci ministrů až devatenáct a byla jednobarevná.

Varovné zveřejnění analýzy

Dohoda musí být potvrzena vedením všech pěti subjektů, a proto platí, že koaliční smlouva a vládní program budou zveřejněny až v den zahájení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Nenarušily ji ani třecí plochy mezi Piráty a STAN, jež sloužily ke zpevnění vyjednávací pozice Pirátů, frustrovaných z vykroužkování jejich kandidátů.

Přesto lze považovat zveřejnění interní analýzy Pirátů, prokazující údajnou proradnost koaličního partnera, za varování do budoucna. Nejde jen o to, že by Piráti měli hledat příčiny nízkého počtu poslanců hlavně sami u sebe, ale o styl koaliční spolupráce, zbytečně konfrontované na samotném počátku.

V tomto směru působí blok SPOLU kompaktněji a pirátská základna si musí důkladně rozmyslet, zda má sehrávat roli nevypočitatelného troublemakera podobně jako nechvalně proslulé Věci veřejné, nebo stabilního partnera, naplňujícího vládní program.

Není třeba zdůrazňovat, že každá podobná kolize nahrává oponentům. Babišův svět volby prohrál, podobné mediální šarvátky bude využívat k torpédování vlády, snaze o revanš a možná i k politické reinkarnaci prezidentskou kandidaturou.

Nebude sto dní hájení

Nová vláda musí počítat s tím, že nemůže očekávat v demokracii tradiční úzus sto dnů hájení. Babiš jako nesystémový antipolitik nikdy žádná pravidla nedodržoval a nikdy je dodržovat nebude. Nadále hraje o osobní svobodu a zájmy svého impéria, a proto bude používat všechny páky, včetně své mediální divize, aby mohl vládní koalici rozklížit.

Citlivým bodem nejbližších dnů bude schvalování koaliční dohody členskou základnou Pirátů. Teprve nyní se ukáže, nakolik má Ivan Bartoš svoji stranu pod kontrolou, nebo zda převládnou radikální názory varující před „nevýhodným“ vstupem do vlády.

Bylo by to s podivem, jelikož vedení Pirátů vyjednalo víc, než mohlo po kroužkovacím debaklu očekávat. Vládní koalice sice může fungovat se 104 hlasy i bez nich, což si jistě všichni dobře uvědomují, ale Pirátům by dnes opozice se čtyřmi poslanci nic nevynesla.

První tah učiněn

Připusťme nyní, že pětikoalice projde touto první zkouškou, 8. listopadu podepíše koaliční smlouvu a bude směřovat k převzetí vládní odpovědnosti. Přesto dnes zůstává jmenování Fialovy vlády v mlze.

Premiér Babiš nejprve musí po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny složit demisi vlády do rukou prezidenta, jenž by měl následně jmenovat nového premiéra. Šéf ANO avizoval, že mu Zeman den po volbách slíbil dva pokusy, a nebude respektovat demokratickou vůli voličů.

Jedině Zeman ovšem může osobně potvrdit či vyvrátit, zda je to pravda, a to se dosud nestalo. Jeho zdravotní způsobilost a prognóza vykonávat úřad je dnes nejasná. Jakékoli prohlášení kancléře Vratislava Mynáře nelze brát po jeho posledních eskapádách vážně.

První tah na šachovnici sestavení nové vlády byl učiněn. Další tahy budou následovat v nejbližších dnech a týdnech. Teprve poté se ukáže, jakými figurami kdo hraje.

Video placeholde
Kecy a politika 29: Jak se peče vláda? • reflex.cz