Video placeholde

Cikrt: Očkování je akt lásky, vydávat ho za tečku byla pitomost, je tu hlavně pandemie nezodpovědných

„Nevím, kdo to vymyslel a proč to udělal,“ kritizuje Tomáš Cikrt národní informační kampaň postavenou na myšlence, že s koronavirem je možné definitivně skoncovat. Udělat tečku je podle šéfredaktora Zdravotnického deníku a bývalého mluvčího ministerstva zdravotnictví nemožné. Proto by volil cestu papeže Františka, který říká, že očkování je aktem lásky a že pokud jde o boj s epidemií, jsme všichni na jedné lodi. Výhrady má i k dobrovolnému očkování zdravotníků, o kterém by vůbec nediskutoval a lékařům a sestrám ho nařídil.

Česká republika se vydala špatnou cestou a zavedení nových opatření je nutností, která měla přijít mnohem dřív. Celá společnost totiž podcenila hrozbu pandemie a odpovědnost za mrtvé tak nenese jenom vláda, ale každý z nás. „Chyba je v nás všech, politici jsou naším obrazem. Co dělal Babiš? Jen to, co viděl, že si lidé přejí, a tomu se přizpůsoboval,“ hájí dosavadní postup premiéra Tomáš Cikrt. Přestože podle svých slov nepatří k voličům ANO, nemyslí si, že by jakákoli jiná vláda byla ve zvládání pandemie úspěšnější. Nový ministr zdravotnictví, pokud bude rozumný, by proto měl navázat na kroky svého předchůdce Adama Vojtěcha.

Ke srovnání, jak se které země s covidem vypořádaly, by šéfredaktor Zdravotnického deníku a bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví, přistoupil až s velkým odstupem. To, co je možné zhodnotit už nyní, je fakt, že tzv. švédská cesta má v Česku jednu nevýhodu, nejsou tu Švédi. „Pandemie má aspekty medicínské, přírodovědné, vědecké a pak ty společenské. Ty první by měly být všude ve světě stejné a je směšné, když v Česku zpochybňujeme data, na kterých je jinde shoda. A pak jsou ty společenské, jak to v té zemi na základě nezpochybnitelných dat uděláme, a tam ty odlišnosti mohou být. A je třeba postupovat jinak ve Švédsku a jinak v Česku,“ říká Cikrt.

Proč nejsou podle vystudovaného farmaceuta čeští antivaxeři autentičtí, kdo z lékařů je dezinformačním trendsetterem a proč bychom se měli omezit všichni prozrazuje v rozhovoru pro Prostor X.