.

. Zdroj: Unsplash

Strach z inflace inflaci nepřibrzdí, naopak ji roztočí. Státní rozpočet potřebuje dietu

Není den, aby se mě někdo neptal na vysoké ceny energií. Všichni se děsí inflace. Zároveň se ale děsí toho, že není možné koupit auto, nábytek a jiné věci, protože zkrátka nejsou. Ptají se, jaká jsou řešení. Když vám je řeknu, budete překvapeni z té jednoduchosti: zrušte regulaci a státní zásahy. Jenže to si Evropa neumí představit. Evropa stále hledá někoho, kdo ji bude řídit.

Proč jsou vysoké ceny energií a jak je zarazit? Ceny energií jsou vysoko kvůli zahraničním i domácím důvodům. Globálně pozorujeme růst cen energií. Ten vyhovuje těžařským zemím. Zejména však Rusku, které má díky tomu páku na rychlejší zprovoznění nového plynovodu do Německa.

Mezi domácí faktory patří vše, co zvyšuje v ekonomice poptávku. Sem patří hluboký deficit státního rozpočtu. S tím je třeba skončit! Nová vláda by měla rychle přejít k přebytkovému rozpočtu. To znamená škrty. Kdo a kde na ně má ale odvahu? Znovu poradím. Podívejte se na dotace. Ty často mizí v černé díře. Pamatujete si, jak představitelé Fotbalové asociace štědře dotované více jak půl miliardou korun létali soukromými lety? Sport je třeba podporovat, ale rozumně. Toto je plýtvání penězi a podobných dotací bychom našli víc. Následně se můžeme zamyslet nad tím, zda je normální, aby rostl počet státních zaměstnanců tak rychle jako v posledních letech. S počtem státních zaměstnanců bychom se měli vrátit tam, kde jsme byli před deseti lety. To by byly další miliardy.

Dalším faktorem zvyšujícím inflaci jsou záporné reálné úrokové sazby. Když se podíváme a vidíme, že inflace činí skoro pět procent a půjde výrazně výš, je základní úroková sazba České národní banky (ČNB) směšně nízká. ČNB zaspala. Měla zvyšovat úrokové sazby dříve a rychleji. Nicméně chápu, že v době korony bylo těžké odhadnout, že výsledkem nákazy bude rozpad dodavatelských řetězců. To je ostatně další faktor vysokých cen. Zboží není. A když zboží není, tak je normální, že jeho cena roste. Na tom by bylo zvrácené něco měnit.

Řada lidí nyní přichází s myšlenkou, že lze inflaci zabránit tím, že se sníží DPH na energie. To zní dobře. Nižší daně vždy vítám. Problém jen je, že to inkaso bude někde chybět. Už nyní hospodaří stát s pěkným deficitem.

Za vysoké ceny energií může krom jiného i zelená politika EU. Evropa si vymyslela emisní povolenky jako odpustky za vypouštění uhlíku do ovzduší. Smyslem bylo donutit lidi k nižším emisím. Tyto emisní povolenky však enormně zdražily a plní svůj účel – nutí lidi k nižším emisím. Trochu mi to připomíná hlášku: „Postavil si hospodu, ale chodili mu tam lidi.“

EU přece chtěla, abychom žili ekologičtěji. Najednou se toho však politici děsí a přichází s myšlenkou, že domácnosti zadotují nižšími daněmi a ještě nějakou jednorázovou dávkou. Chování národních politiků tak jde přesně proti evropským úředníkům. Chtějí tedy, aby lidé méně topili elektřinou nebo ne? Racionální by bylo, žádné dotace nevyplácet a jen přidat na trh nové emisní povolenky. Ceny elektřiny by hned šla níž. DPH by se měnit nemuselo.

Na co se má tedy běžný člověk připravit? Seškrtat rozpočet do přebytku bude pro politiky nereálné. Nemají na to odvahu. A lobbisté jsou až moc vlivní. Globální nedostatek bude kvůli přestřihnutým dodavatelským řetězcům pokračovat. Pravděpodobně nás čekají Vánoce, kdy nebudeme nakupovat to, co chceme, ale to, co zrovna je. Možná se k nám vrátí i fenomén tzv. podpultového zboží. To jsem naposledy na vlastní oči viděl na Kubě. Vzhledem k tomu, že v Německu budou zelení nejspíš ve vládě, nelze čekat evropský odklon od zelené politiky. Ceny tedy budou dále růst. Porostou však i úrokové sazby, což přibrzdí růst cen nemovitostí. Ty se úplně utrhly ze řetězu, a kdyby se započítávaly do spotřebitelské inflace, byli bychom úplně někde jinde.

Video placeholde
Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií • Pavlína Horáková