Video placeholde

Nerudová: Čekají nás těžké časy. Žili jsme si nad poměry, stát musí být menší, bez vyšších daní to ale nepůjde

Před vznikající vládou bude nelehký úkol, říká ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Myslí tím rozvrácený rozpočet, který nepůjde vyřešit bez zvyšování daní. Pokud se daně nezvýší, budou si lidé muset začít například připlácet za zdravotní péči. Nerudová tvrdí, že stát bude muset být menší a flexibilnější, že do teď jsme si žili nad poměry. Jako největší problém příštích měsíců vidí ceny energií, které ale vláda neřeší dobře.

Čeká nás velmi těžké období, vysoký růst cen může být celý příští rok, ve skutečnosti je ještě vyšší, než se uvádí, říká Nerudová. Důvodů je víc, mezi nimi nastartování ekonomiky po covidu, ale i nalévání peněz do ekonomiky a Green deal. Růst cen energií by podle ní měla vláda řešit dávkami v hmotné nouzi, které by měly projít revizí, ne plošným snížením DPH. Části lidí teď hrozí energetická chudoba, že na elektřinu prostě nebudou mít.

Nerudová trvá na tom, že zrušení superhrubé mzdy byla chyba, která se teď potvrzuje. Lidem by se místo toho měly snížit odvody, které jsou extremně vysoké. Střední třída podle ekonomky z růstu posledních let profituje nejméně, a proto se radikalizuje. Příští vláda bude muset šetřit a měnit už rozpočet na příští rok, 100 miliard úspor ale reálných není. Nerudová taky zmiňuje, že tlak na elektromobilitu je sociální inženýrství. Měli jsme nechat trh rozhodnout, jestli třeba vodík nebude lepší řešení.

Co čeká v dalších měsících a letech českou ekonomiku? Jak řešit zrychlující inflaci? Jak zmenšit stát? A které daně zvýšit, aby to neodnesli lidé? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>