Viktor Tauš: Strach z maminky alkoholičky, pak závislost na heroinu – všechno to miluji, je to mou součástí

Režisér Viktor Tauš v první třídě základní školy řekl učitelce, že až vyroste, chtěl by jezdit s hovnocucem. Až na tuto jednu výjimku prý vždy věděl, že chce dělat u filmu. Nakonec se mu to také vyplnilo, ale cesta k vysněné profesi byla trnitá. V sérii Prostor KVIFF X natáčené na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Viktor Tauš otevřeně popisuje, jaké bylo jeho rané dětství, dospívání, jak se dostal k filmu, i svůj boj s drogovou závislostí.

„Já jsem měl dětství hodně ovlivněné tím, že moje maminka byla alkoholička, takže já jsem se jí bál. Vlastně prvních 13 let svého života jsem strávil, samozřejmě trošku v nadsázce, zavřenej, zamčenej v pokoji a koukal jsem se na ty nejhorší filmy, který tehdy byly k dispozici,“ popisuje Viktor Tauš své mládí a „útěk“ od své alkoholické maminky.

Filmy byly pro Tauše způsob, jak se vypořádat s nelehkou životní situací, ovšem na život po osamostatnění ho dostatečně nepřipravily. „Filmy, které tehdy šly sehnat, byly prostě Céčka, Éčka a Déčka, nicméně byl to svět, ve kterém jsem se cítil bezpečně, a bylo to vlastně jako nějaká moje realita a byl to svět, ve kterém mě bylo dobře a ve kterém jsem toužil žít. A i právě proto, jaké to byly filmy, ta srážka s tou realitou v mém životě potom prostě byla velmi tvrdá,“ vysvětluje Tauš.

Se svou minulostí je Tauš ale srovnaný a navzdory jejímu negativnímu nádechu je za ni rád. „Víte, já k té svojí minulosti, ať už se týká raného dětství, nebo pak mých vlastních chyb a selhání, mojí vlastní závislosti, já všechny tyhle části svého života miluju, stejně jako všechny ty ostatní, protože jsou právě součástí mého dnešního tvaru, díky kterému vyprávím příběhy, jaké vyprávím,“ říká režisér Viktor Tauš.

Jak spadl Viktor Tauš do drogové závislosti? Dá se z heroinu čerpat kreativita, nebo vás naopak omezuje? Kdo se na konzervatoři Tauše ujal? Jaké bylo zadání pro jeho první film a jak ho zvádl financovat? Jak režisér ovlivňuje film a dá se režie naučit? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek naleznete ve videu v úvodu článku.