Umění byl útěk od starostí a politiky. Co by o dnešní době asi řekl Havel? Petr Sís o útlaku a letech v emigraci

Výtvarník, umělec, spisovatel a ilustrátor Petr Sís byl prvním hostem série Prostor KVIFF X, natáčené na karlovarském filmovém festivalu 2021. S festivalem pojí Petra Síse rovnou dvě události – promítání filmu Sny o toulavých kočkách, jež o něm natočil jeho bratr, režisér David Sís. A také umělecká výstava Petra Síse s názvem Příběh, kterou KVIFF prezentuje v prvním patře hotelu Thermal. Jaký je to pocit? „Cítím se trochu, jako když je to trénink na to, jako kdybyste už tady najednou nebyl, co by o vás lidé řekli,“ říká Petr Sís.

„Je to podobné, jako když jsem teď dostal dvě ceny za celoživotní tvorbu. To je vlastně svým způsobem smutné, protože je to jako – ten už v životě nic jiného neudělá, dejte mu rychle tu cenu,“ vysvětluje s humorem Petr Sís a dodává: „I ta výstava, která je taková spíš toho, co jsem za život udělal. Je to hezké, ale je to takové konečné.“

Sís je autorem tapisérie na poctu Václava Havla, která je dodnes vystavena na Letišti Václava Havla. Tapisérie zobrazuje siluetu letícího muže tvořenou z hejna ptáků. Ptáci byli pro Síse již od mládí zdrojem inspirace, neboť mu symbolizovali svobodu v době, kdy se nedalo cestovat. Tapiserii považuje Sís za jedno ze svých nejlepších děl. „Letící muž je parádní a skládá hold ušlechtilé, krásné myšlence, a navíc je na tom letišti, takže já vždycky, když přiletím, tak se na něj podívám, a když odlétám, tak se také podívám. Jsem na něj pyšný,“ říká Sís.

Jak probíhala Sísova cesta do USA a co myslí tím, když říká, že „byl emigrován“? Čeho dnes lituje? Na kterých projektech se mohl podílet? Jaké následky přinesla tvorba plákatu filmu Amadeus? Jak se Sísovi psalo o Česku z USA? Co si myslí o Trumpovi a o koronavirové krzi u nás i v USA? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu v úvodu článku.