Video placeholde

Spoustě lidí smrdí, že máme granty, ale vytváříme něco jedinečného, říká šéf Lunchmeat festivalu Jakub Pešek

Divák nám musí věřit, že to dává smysl a že pozná něco, co mu rozšíří obzory, říká Jakub Pešek, zakladatel festivalu Lunchmeat. Jde o akci spojující hudbu a vizuální umění, do Česka přitom přiváží experimentální umělce, kteří tu jsou často poprvé, a vlastně jim tak prošlapuje cestu. Další ročník, který se bude konat na přelomu září a října, vzniká znovu v covidové nejistotě. Organizátoři se už loni hodně naučili a Pešek říká, že jsou připraveni.

Je to pro lidi, kteří se zajímají o něco netradičního, co není tlačené médii, pro nadšence, kteří hledají něco složitějšího, popisuje Pešek festival Lunchmeat. Připouští, že je jejich program někdy pro diváky náročný, o to víc jim ale prý může dát. V rozhovoru líčí, jak o hudbě a vizuálním umění přemýšlí, jak spojení obou elementů funguje a jak se za (asi) 13 let od začátků festivalu vše proměnilo.

Dělám to zadarmo, je to vlastně moje hobby a naplňuje mě to absolutně, prozrazuje Pešek. Bez grantů by to možné nebylo, získat je ale prý není vůbec snadné. Podle Peška je za tím hodně práce a ve výsledku jde o důkaz, že festival vytváří něco jedinečného. Připouští, že spoustě lidem to může smrdět, zároveň ale zdůrazňuje, jak složitá příprava Lunchmeatu je. Organizátoři taky zvyšují odměny pro lokální umělce a snaží se posouvat místní scénu.

Jaké jsou sny a plány Jakuba Peška pro budoucnost festivalu? Přiveze do Česka Aphex Twin? Čemu se věnuje jeho Lunchmeat studio? A jak těžké bylo a je pořádat festival v době pandemie?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>