Olmo Omerzu: Diváka rád znejišťuju, nechci se mu podbízet, ani ho podceňovat

Režisér Olmo Omerzu přivezl do Karlových Varů své drama Atlas ptáků, ve kterém můžeme vidět jeho dvorní herce Elišku Křenkovou a Martina Pechláta, ale i Miroslava Donutila. Jak se točilo přes první vlnu koronaviru, proč je dobré dělat dva filmy najednou a jak režisér vnímá diváka? To se dozvíte v dalším dílu Prostor KVIFF X.

Drama Atlas ptáků si na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vysloužil pozitivní ohlasy. “Je to pro nás důležité. Většina festivalů se totiž kvůli pandemii přesunula na internet a bylo dobré vidět živou reakci publika,” přiznává režisér. Zmiňuje také, že mu covid zasáhl do natáčení. “Doslova po patnácti dvaceti dnech natáčení přišla první vlna viru a nikdo nevěděl, co bude dál. Naštěstí jsme mohli po dvou měsících pokračovat.” Celý film zasazený do zimy tak musel dotáčet v květnu. “Naštěstí většina exteriéru padla do té první poloviny.” 

K filmu říká, že od jisté doby už psal postavu protagonisty Iva Róny na tělo Miroslavu Donutilovi. Věří totiž, že když herec umí pracovat s humorem, popere se i s vážnějšími tématy. “Pak jsme si říkali: Vždyť on to ještě vůbec nečetl, co když se mu to nebude líbit?” směje se Omerzu. Obavy se naštěstí ukázaly jako neoprávněné, Donutil dokonce režiséra označil za možného budoucího hrdinu “českého filmu”. “Takové řeči si nesmíte pustit k tělu,” upozorňuje ale Omerzu. 

O tom všem a ještě mnoha dalších věcech režisér vypráví v dalším díle Prostoru KVIFF X, speciální série z mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Dozvíte se o jeho tvůrčím procesu, co chystá dál, jak mu pomáhá tvorba vyrovnat se s důležitými otázkami změn ve společnosti a spoustu dalších věcí.