Sen mám splněný. Po ránu jsem starý, večer mladý. Jiří Macháček o rolích, ale i svém vzoru – dědečkovi

Herec a hudebník Jiří Macháček, zpěvák skupiny Mig-21 a představitel kultovních rolí ve filmech, jako jsou Samotáři, Horem pádem nebo Jedna ruka netleská, oslavil letos 55. narozeniny. Věk prý ale moc neřeší a stáří pociťuje jen ráno, než se tělo rozhýbe – večer je naopak zase mladý. V rozhovoru Prostor KVIFF X, natáčeném přímo na karlovarském filmovém festivalu, popisuje, jak se tvůrčím způsobem vyrovnával s izolací v době koronavirové krize, jaké to bylo zpívat píseň „Snadné je žít“ na pohřbu Libušky Šafránkové nebo jaký vliv měl na jeho dospívání dědeček, jehož dodnes považuje za vzor.

„V březnu jsem byl ve 14denní karanténě na hausboatu, sám, zavřenej s tím, že jsem pracoval na dvou písničkách. Prožil jsem takový měsíc na samotce, ale na hezkém místě, s přístupem k informacím, nestrádal jsem, ale byl jsem sám a užil jsem si to,“ popisuje Macháček a dodává: „Člověk se vlastně soustředil na tu práci víc, než by se soustředil normálně. Psal jsem texty na písničky a vlastně s vědomím toho, že ten svět je v nějaké takové transformaci, to bylo vlastně svým způsobem inspirativní.“

Jiří Macháček vystudoval práva. I když se dnes v žádném právnickém oboru nepohybuje, nelituje toho a smysl ve svém studiu přesto vidí. Zkušenosti ze studia práv mu dnes pomáhají jak při psaní textů k písním, tak při práci s filmovými scénáři. „Rozbor slova a analyzovat text je určitě něco, s čím práva člověku pomůžou.“ Vedle práv studoval Jiří souběžně konzervatoř Jaroslava Ježka. „Tam jsem opravdu pocítil závan svobody, nějaké hravosti a touhy někoho něco naučit nebo pomoct někomu něco objevit. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že tohle byla moje škola,“ vysvětluje Macháček.

Na jaké své role je Jiří Macháček nejpyšnější? Proč měl silný vztah se svým dědečkem a co mu tento vztah dal do života? Jaké byly počátky v Divadle Sklep? Má už Jiří Macháček plné zuby otázek na film Samotáři? Co pro něj tento film znamená? Jaký má názor na politiku a přemýšlí již nad důchodem? Odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek se dozvíte ve videu.