Plošné testování ve školách není řešením, tvrdil ministr Adam Vojtěch. Přesto se děti budou 1. listopadu v ohrožených okresech znovu testovat.

Plošné testování ve školách není řešením, tvrdil ministr Adam Vojtěch. Přesto se děti budou 1. listopadu v ohrožených okresech znovu testovat. Zdroj: ČTK / Michal Kamaryt

Děti vám to řeknou: Za zrychlováním nárůstu nových případů covidu jsou očkovaní

Vakcíny šíření infekce nezabrání. Jejich účinnost proti šíření prudce klesá s prodlužováním doby od druhé dávky. Očkovaní lidé jsou přesto vyňati z povinnosti testování a trasování po kontaktu s nakaženým. Stávají se tak obrovským rizikem pro další šíření.

„Ono se řekne, ať se netrápím, ale pokud vám nedává něco logiku, moc to nejde.“ V povzdechu školáka Honzy Kubiše, který je natolik frustrován ze situace ve školách, že napsal otevřený dopis ministrovi Vojtěchovi a zveřejnil ho na Facebooku, je vlastně řečeno vše. Jedno nesmyslné opatření střídá druhé. A jejich iracionalitu už vidí i děti. Tak vypadá po roce a půl „boj s covidem“ v Česku.

Netestování očkovaných

Rozdělování populace na očkované a neočkované nese své důsledky. „Ti, kdo rozhodli o zvýhodňování očkovaných, kteří mohou nemoc bez omezení roznášet dál, by za svá rozhodnutí měli nést zodpovědnost. Systematické netestování očkovaných nejenom zkresluje statistiky, které tak zákonitě musí zachytit více neočkovaných, ale z dat nelze zjistit, jak velký problém šíření onemocnění očkovanými aktuálně je,“ říká matematička Lucia Houfková.

Rychlé šíření

Relativní nárůst nových případů na 100 tisíc obyvatel je aktuálně vyšší u očkovaných než u neočkovaných. Za rychlým šířením infekce, zdá se, stojí především očkovaní, kteří nemusejí na rozdíl od neočkovaných po kontaktu s nákazou do karantény. Neobstojí ani častý argument, že pravděpodobnost, že očkovaní šíří nákazu, je nižší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!