Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš po boku poslankyně a první místopředsedkyně Olgy Richterové během voleb do krajských zastupitelstvem a do Senátu (3.10.2020)

Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš po boku poslankyně a první místopředsedkyně Olgy Richterové během voleb do krajských zastupitelstvem a do Senátu (3.10.2020) Zdroj: Blesk:Daniel Cernovsky

Volby 2021: Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů a Starostů (9. 10. 2021)
Volby 2021: Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů a Starostů (9. 10. 2021)
Volby 2020: Předseda Pirátů Ivan Bartoš po boku poslankyně a první místopředsedkyně Olgy Richterové během voleb do krajských zastupitelstvem a do Senátu (3.10.2020)
Volby 2021: Volební štáb Pirátů a Starostů, La Fabrika
Volby 2021: Volební štáb Pirátů a Starostů, La Fabrika
9
Fotogalerie

Vládní angažmá je pro Piráty důležité, v opozici by se zahrabali

V rozčarování po volebním neúspěchu pokračuje vedení Pirátů v jednání o vládě. Členové mezitím na fóru vedou diskuze, jestli pro Piráty má vládní angažmá vůbec smysl. Teď pro ně však není lepší cesta, v opozici by zapadli v babišovsko-okamurovské záplavě a jejich program by realizoval někdo jiný.

Z voleb vyšli Piráti se značně zúženým sněmovním klubem – čtyři mandáty neodpovídají ani pěti procentům, natož těm zhruba deseti, jež Piráti reálně mají. Tak fungují volební koalice – byť Starosty kroužkovala jen necelá čtvrtina voličů koalice PirSTAN, stačilo to na přeskákání kandidátů za Piráty.

Jako ČSSD?

Starostové však chtějí v duchu koaliční smlouvy do vlády jedině společně, ostatně i politici Spolu tvrdošíjně zdůrazňují, že se s pirátskými ministry počítá. Ač se zvenku můžou zdát rozdíly mezi třeba ODS a Piráty velké, v opozici strany na mnoha věcech spolupracovaly.

Na druhou stranu, od některých politiků Pirátů i od členů na fóru zaznívají výhrady, že strana ve vládě dopadne jako ČSSD a měla by jít radši do opozice. Hlavní důvod má být, že nová vláda bude převážně pravicovější a bude pro ně náročné si vůbec něco prosadit. To každopádně bude záležet i na tom, jak vydrží koalice se Starosty, kteří s Piráty vytvořili společný program a shodují se i ve většině dlouhodobého programu.

Co tedy reálně Piráti můžou vládě dát a co si z angažmá můžou odnést? Pokud dojde na předpokládané vytvoření pozice ministra pro digitalizaci, může Ivan Bartoš během jednoho období realizovat zásadní digitální transformaci státu, která by pak byla spojená s Piráty. V tom neexistují žádné konfliktní body s druhou koalicí a na první dobrou je jasné, že by Piráti na takovém fleku neměli nechat vydělat někoho jiného, jestli chtějí svůj význam zachovat.

Další spekulace zaznívá kolem resortu práce a sociálních věcí, kam má zamířit Olga Richterová. Tam bude možná čelit tlakům ODS na škrty, nicméně třeba v řešení exekucí se s Piráty a STAN z velké části shodují i lidovci. Ostatně takzvané milostivé léto a zjednodušení oddlužení prosazoval v dosluhující sněmovně expředseda KDU-ČSL Marek Výborný. Ač se to tak snaží levice vykreslovat, nová vláda nebude ekonomicky čistě pravicová ani asociální. Jednak tomu neodpovídá její složení, jednak ODS a TOP 09 zjevně nechtějí zažít propad jako po Nečasově a předtím Topolánkově vládě.

Alternativa – opozice zleva

Pokud by Piráti zůstali v opozici a Starostové se SPOLU by ve vládě digitalizovali stát, zabrzdili zadlužování, modernizovali školství a zrychlili výstavbu bytů a dálnic, co by na nich potom Piráti mohli vůbec kritizovat? Program SPOLU se s tím pirátsko-starostenským z velké části shodoval, Petr Fiala a Ivan Bartoš v předvolebních rozhovorech zmiňovali jako své priority skoro ty samé věci. Pokud jde o rozdíly v ekonomických otázkách, tak za ODS budou nejspíš jen 4 ministři, tím pádem ekonomicky pravicové strany – ODS s TOPkou – nebudou mít ve vládě většinu.

V opozici by Piráti zasedli s hnutím ANO a s SPD, jež budou mít obě výrazně početnější kluby. Novou vládu budou Babiš s Okamurou ostřelovat nevybíravě a populisticky. Vedle toho bude pirátská umírněná a konstruktivní kritika těžko vůbec slyšet. Jiné by to mohlo být jen v případě, že by členové na sjezdu odvolali Bartošovo vedení, rozpustili koalici se STAN, obrátili stranu doleva a Fialově vládě dělali sociálně-demokratickou opozici, jakou by normálně byla ČSSD.

To by byl ale velký obrat a nejistá sázka. Jak by před svými voliči prezentovali, že nevyužili možnost realizovat v praxi svůj program a nechávají Starosty, aby ten program prosazovali za ně? A co by vůbec mohli sami prosadit z opozice se čtyřmi mandáty? Takže z pohledu Pirátů je to jasné – do Strakovky. Práce je tam až až.