Premiér Andrej Babiš (ANO) vítá v ČR předsedu maďarské vlády Viktora Orbána (29.9.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) vítá v ČR předsedu maďarské vlády Viktora Orbána (29.9.2021) Zdroj: Reuters

Babiš a Orbán se dívají na Prahu
Premiér Andrej Babiš (ANO) doprovází maďarského premiéra Viktora Orbána po Praze a v Ústí. Navštívili i benzínovou pumpu, kde debatovali nad možnostmi společných investic (29.9.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) doprovází maďarského premiéra Viktora Orbána po Praze a v Ústí. Navštívili i benzínovou pumpu, kde debatovali nad možnostmi společných investic (29.9.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítal v ČR maďarského předsedu vlády Viktora Orbána (29.9.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítal v ČR maďarského předsedu vlády Viktora Orbána (29.9.2021)
19
Fotogalerie

Bizarní kulisy Babišova tahu Orbánem. Co mají společného s Havlem a mlátičkou Ondráčkem?

„Nechceme zasahovat do voleb v žádné zemi, o osudu Čechů mají rozhodovat Češi,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán a vzápětí se zúčastnil předvolebního mítinku ANO s Andrejem Babišem. Došlo nejen na vzájemné komplimenty, ale i na paradoxní zjištění, že se oba politici ve skutečnosti příliš neznají.

Měl to být zlatý hřeb kampaně ANO. Deníky Agrofertu avizovaly „Babišův tah Orbánem“, jenž navštívil Česko krátce před volbami. Cíl marketingového týmu ANO je evidentní a z jeho úhlu pohledu pochopitelný. Nastolit mediální témata, jež se Babišovi hodí, a současně odvést pozornost od fatálních lapsů vlády, ať už se týkají celkové bilance boje s covidem, druhého nejrychlejšího zadlužování v EU nebo neschopnosti či neochoty čelit prudkému zdražování zboží a služeb.

Babiš sází v závěru kampaně na nelegální migraci, ačkoli Česko přímo neohrožuje. V roce 2015 nabízel přijetí 18 tisíc syrských běženců, zatímco Maďarsko začalo stavět plot. Vláda dnes posílá symbolickou pomoc padesáti policistů na maďarské hranice, ačkoli by je kvůli napjaté situaci více potřebovalo Polsko, Litva nebo Řecko. Jenže s polskou vládou se Babiš soudí kvůli dolu Turów a Litva není pro jeho zájmy atraktivní. Řada hlavně středomořských zemí současně proti nelegální migraci přitvrzuje.

Velcí přátelé s Havlem

Pozoruhodné je však něco jiného. Tisková konference obou premiérů v Ústí nad Labem navenek působila tak, že se oba „velcí přátelé“, jak se sami titulují, prakticky neznají. O střetu dvou světů svědčí Orbánovo vyznání, když zavzpomínal na svoje protikomunistické postoje před pádem železné opony.

„Od roku 1988 sleduji, co se tady u vás v Čechách děje. A já si ještě vzpomínám, že v 89. roce, když jste na Václavském náměstí zažívali velkou chvíli, tam byla přítomna i naše politická strana Fidesz. Dokonce tehdy dva vedoucí činitele strany zatkli. Jeden z nich je poslancem europarlamentu, dokonce byl i členem vlády a tehdy jsme ho byli schopni vysvobodit z vězení díky velkému mezinárodnímu nátlaku ještě v 89. roce,“ připomněl Orbán, dlouholetý šéf vládnoucí strany Fidesz, založené v březnu 1988.

„Ještě pamatuji Chartu 77, vždy jsme si vážili vedoucích činitelů charty. Já si velice dobře pamatuji na prezidenta Havla, se kterým jsme měli srdečný přátelský vztah jako antikomunisté a bojovníci za svobodu,“ dodal maďarský premiér.

Nepatřičné kulisy

Orbánova slova jsou velmi vstřícná, ale pronesená v naprosto nepatřičných kulisách. Stál vedle nomenklaturního komunisty a evidovaného spolupracovníka Státní bezpečnosti, jenž svým působením v privilegovaném podniku zahraničního obchodu bohatě těžil z výhod minulého režimu.

To nikdo Orbánovi neřekl, že Babiš čtyři roky opíral svoji vládu o KSČM, která za více než třicet let po odstavení od moci nic nezapomněla a nic nového se nenaučila? V době, kdy příslušníci pohotovostních pluků a lidoví milicionáři rozháněli pokojné demonstranty na Václavském náměstí, užíval Babiš poklidný život obchodního delegáta PZO Petrimex v Maroku, a jak sám později přiznal, nevěděl, co se u nás děje.

V době, kdy byli před pádem totalitního režimu zatýkáni Orbánovi spolupracovníci, současný komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, člen strany, kterou šéf ANO označil za demokratickou a státotvornou, mlátil na Václavském náměstí pendrekem i bezbranné dívky.

Chtějí to slyšet voliči ANO?

Nabízí se i otázka, zda tohle vůbec chtějí slyšet Babišovi voliči, jež přetáhl KSČM a ČSSD, tedy nostalgici po minulém režimu, kteří Havla a předlistopadový disent vesměs nesnášejí. Diplomatickou blamáž následně na mítinku ANO v ústeckém Severočeském divadle umocnil Babiš, když prohlásil, že do té doby nevěděl, že byl Orbán významnou postavou protikomunistického hnutí.

„Viktor je skromný, ale byl symbolem revoluce. A to se v českých médiích nedozvíte, ten v nich má dnes jinou image,“ prohlásil Babiš. Zdá se neuvěřitelné, že premiérův tým tuto veřejně známou skutečnost šéfovi ANO do této doby zdárně utajoval, nebo ji zkrátka nechtěl ventilovat vzhledem k ožehavé závislosti vlády na komunistické straně se silným stalinistickým křídlem.

Další rozporuplný výrok zazněl ještě na tiskové konferenci. Na dotaz, zda Babiš podpoří Orbána ve sporu s Evropskou unií o stavu práva v Maďarsku, odpověděl: „Pro Maďarsko je rozhodující, jak se k tomu vyjádří Evropský soud, a ne Evropská komise nebo Evropský parlament, který je pod politickým vlivem různých frakcí, které by chtěly jiné premiéry v Maďarsku, Polsku a samozřejmě i v Čechách,“ přisadil si.

Babišova frakce proti Orbánovi

Oportunista Babiš sice Orbána veřejně podporuje, ale už zapadlo, že mezi nejrazantnější odpůrce maďarského premiéra patří Macronova europoslanecká frakce Renew Europe, jejíž součástí je hnutí ANO. Babišovi europoslanci hlasovali pro rezoluci odsuzující tzv. zákon proti pedofilii, jehož součástí je zákaz propagace tematiky LGBT na školách. Orbán argumentuje ochranou dětí a rodiny.

Frakce Renew Europe, jejíž součástí je i maďarské opoziční liberální hnutí Momentum, v souvislosti s tímto zákonem vydala ostré prohlášení, ve kterém varuje před „putinizací Maďarska“.

Žádný z výše uvedených rozporů nebyl na tiskové konferenci konfrontován, což mohla způsobit i velmi sporná selekce zahraničních a části domácích novinářů marketéry ANO. Prý z kapacitních důvodů, což neúspěšní žadatelé o akreditaci zpochybňují. Hlavně že mohl být přítomen v plné sestavě tým šesti lidí Mladé fronty DNES.

Viktor Orbán tímto vstupem do kampaně sází vše na jednu kartu, což může být kontraproduktivní. Není totiž jisté, že na tom křečovitý Babiš, snažící se na poslední chvíli přetáhnout několik desetin procenta od Okamury, něco vydělá. Bizarní kulisy této předvolební akce zanechávají diplomaticky řečeno smíšené pocity.