Video placeholde
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
8
Fotogalerie

Prezidentka Schillerová? Politické furianství nemá mezí, politika kádrů ale ano

Za dveřmi jsou volby sněmovní, ve vzduchu se ale vznášejí i ty prezidentské. Sice do nich zbývá skoro rok a půl, není to ale až tak dlouhá doba, jak by se zdálo. Navíc může být mezi oběma volbami souvislost.

Zatím poslední rozčeření hladiny postzemanovského hradního rybníku nastalo poté, co se objevila varianta, že by prezidentský post mohla obsadit současná ministryně financí v barvách ANO Alena Schillerová. Samozřejmě, nešlo to od ní ani otevřeně od nikoho z premiérova hnutí. Prostě to začalo „prosakovat v médiích“, jak to napsal například web iDnes.cz.

A přispěla k tomu tak trošku i sama Alena Schillerová. „Spekulace mě nechávají klidnou, mám jiné starosti. Soustředím se na dokončení poslaneckého mandátu, prosazení rozpočtu a poté na co nejlepší výsledek ve volbách. Nic jiného neřeším. Prezidenta máme a ještě dlouho mít budeme,“ reagovala v televizi CNN Prima News, kde ale zároveň kandidaturu nevyloučila.

Na celém tom ale není zajímavé jen to, zda by opravdu současná šéfka státní kasy a pravá ruka premiéra Babiše do hradního klání šla. Pozoruhodná je už mentalita, která veřejnou debatu k takové variantě nasměrovala.

Jednak je to přístup k funkci hlavy státu. Místo toho, aby se hledala respektovaná osobnost s politickými zkušenostmi – něco jako emeritní politik – pozornost se stočí na někoho, jehož hlavní devizou je loajálnost k šéfovi nejsilnějšího politického uskupení. Přitom se už opakovaně ukázalo, že lidé a nyní i účastníci přímé volby u prezidenta mimo jiné čekají nějaký silný politický příběh. Byť třebas i částečně kriticky vnímaný.

Pak je tu pohled ze strany ANO. Nabízí se samozřejmě možnost, že by mohl kandidovat přímo Andrej Babiš. Třebas kdyby volby dopadly pro jeho politický projekt nevýhrou, která by si žádala jiného premiéra z jeho hnutí. Anebo kdyby ho premiérování už přestalo bavit.

Jenže je tam háček – premiér polarizuje voličstvo tak, že v druhém kole by nejspíš narazil. A možná právě proto jako pokusný balónek „do médií prosakují“ spekulace o případné kandidatuře ministryně Schillerové.

Jenže…je tam ještě další háček. Doporučení ani politická posvěcení v prezidentském klání u nás prakticky nefungují. Příprava náhradních kádrů tak ještě může hrát roli v nějaké vládní či premiérské rošádě, ale ne v souboji o Hrad. Takže ministryně Schillerová se v klidu může dál soustředit na přípravu rozpočtu a látování děr ve veřejných financích, které tato vláda nadělala.