Video placeholde
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
Alena Schillerová otevírá bazén u hotelu Thermal v Karlových Varech
15
Fotogalerie

Schillerová otevřela Potěmkinův bazén. Staveniště, nepořádek, dráty ze zdí, ale páska se stříhat musela

Igelit místo skel, nezaizolované dráty trčící z holého betonu, vůkol klasický stavební nepořádek s cementovým prachem a nazdařbůh odloženou technikou. „Slavnostně“ se otevírá „rekonstruovaný“ bazén u Thermalu, někdejší chlouba hotelového komplexu a jedna z nefilmových atrakcí karlovarského festivalu. Chybí jen zadní projekce filmu Hoří, má panenko, jehož panoptikální atmosféru toto mecheche připomíná. Atmosféru i stav bázénu spolu s projevem ministryně jsme pro vás zachytili ve videu v úvodu článku i ve fotogalerii.

„Není všechno tip ťop, ale kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde,“ říká ministryně financí Alena Schillerová v krajkovém kompletku a v bazénu se tiše odlepují narychlo přidělané dlaždičky. „Včera jsem tady běhala jak utržená ze řetězu,“ ujišťuje Schillerová pochybovačné publikum o tom, že pro dnešní otevření udělala opravdu všechno, a nastoupené děti z plaveckého oddílu přikyvují – ne, to se klepou zimou, protože v plavkách čekají desítky minut, než se delegace vypovídá.

„Možná se divíte, co tu dělám,“ zahájila Schillerová svůj proslov. Ani ne, jeden už tak neví, čemu se má divit dřív. Otevření rekonstruovaného plavecko-saunového komplexu u Thermalu mělo být jedním z trumfů předvolební kampaně hnutí ANO a Andrej Babiš chtěl pásku slavnostně přestřihávat už týden před zahájením karlovarského festivalu. „Zprovoznění“ nakonec probíhá po řadě odkladů během něj – evidentně v naději že to přitáhne větší mediální pozornost. Areál však provozuschopný pořád rozhodně není.

Prší, a voda tedy v bazénu nějaká je – naštěstí, protože se do něj chystají naskákat malí plavci. Ti už zimou postupně modrají, ale poslušně čekají, až delegace dořeční. Jaroslav Zonyga ze společnosti Saunia, jež bude areál provozovat, slibuje „pobočku, která nezná mezí“, ale stačila by taková, kde by se jeden nemusel bát probíjející elektřiny.

Děti z plaveckého oddílu konečně slavnostně pochodují kolem bazénu, vypouštějí do zamračeného nebe několik balónků, skáčou do vody a skotačí s modrobílými nafukovacími míči asi tak za dvacku. Rekonstrukce Thermalu i bazénu má stát miliardu. Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová se nechává slyšet, že se těší, až zhubne do plavek. Návštěvníci otevření Potěmkinova bazénu se těší, že cestou dolů do hotelu možná neuvíznou ve výtahu jako při cestě nahoru.