Psychiatrička Dita Protopopová (vpravo) psala zprávu o zdraví Andreje Babiše mladšího (vlevo)

Psychiatrička Dita Protopopová (vpravo) psala zprávu o zdraví Andreje Babiše mladšího (vlevo) Zdroj: Facebook, ČTK

Dita Protopopová
Dita Protopopová kandidovala za ANO na Praze 8. Mandát zastupitelky však složila kvůli kauze Andreje Babiše mladšího
Dita Protopopová -  politička za ANO a psychiatrička, která psala posudek na duševní zdraví Andreje Babiše mladšího
Čapí hnízdo
Na zdejší náměstí by se mohlo vejít 30 Čapích hnízd.
17
Fotogalerie

Předvolební úklid v Čapím hnízdě. Proč zmizela doktorka Protopopová?

Kauza Čapí hnízdo se už dnes zapsala do historie. Dříve nemyslitelná anomálie, aby politik ve vládě přežil čtyřleté trestní stíhání, jde na vrub loajalitě ČSSD, která Babišovi sebevražedně kryje záda, ale i liknavosti státního zastupitelství. Kolem případu se nadále objevují nové pochybnosti.

Vyšetřování okolností „nejlepšího projektu“, jaký Andrej Babiš podle svých slov vymyslel, se po mnoha odkladech táhne už šestým rokem. Vše zatím nasvědčuje tomu, že se jeho rozuzlení překlopí do dalšího volebního období. To by znamenalo už třetí hlasování v Poslanecké sněmovně o vydání šéfa ANO k trestnímu stíhání v citlivé kauze, kterou její hlavní aktér považuje za vymyšlenou kampaň.

Jaký je poslední vývoj?

Hlavní vyšetřovatel Pavel Nevtípil podal druhý návrh na obžalobu Andreje Babiše a bývalé dotační manažerky Čapího hnízda Jany Mayerové už v květnu. O měsíc později odešel do civilu, když do té doby odolával nevybíravému nátlaku, a nyní vše závisí na vůli dozorového žalobce Jaroslava Šarocha. Zastaví opět stíhání obou obviněných, nebo je pošle k soudu?

Šaroch původně dostal termín do konce srpna, ale dnes to vypadá, že nerozhodne ani do říjnových voleb. Leccos naznačují slova pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, vykonávající nad vleklým případem dohled. Už v polovině srpna oznámila, že původní lhůtu nebude možné dodržet.

Důvodem je hlavně zdržovací taktika Babišových obhájců, kteří už podruhé požádali o zastavení trestního stíhání. Šaroch jejich první žádost odmítl už v květnu 2018, ovšem o rok později otočil, a za nejasných okolností zastavil stíhání všech obviněných.

Nové důkazy

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tehdy vrátil obvinění Babiše a Mayerové zpět do hry, mezitím ale nečekaně skončil. Jasno není ani po dalších dvou letech, přestože občas do médií prosakují zprávy o nových důkazech. Jeden z manažerů Čapího hnízda měl změnit výpověď a popsal bezprostřední vliv Andreje Babiše na řízení projektu.

Patří mezi ně i svědectví bankéřů z HSBC, která poskytla úvěr 350 milionů korun na financování výstavby luxusní farmy v Olbramovicích. Podle nich banka dobře věděla, že za tímto projektem stojí Agrofert a zájem jeho majitele.

Nyní se objevily další skutečnosti, které mohou zamíchat vyšetřováním. V červenci se na Moravě objevil Andrej Babiš mladší, aby pomáhal obětem tornáda. Později se vložil do kauzy Čapí hnízdo. Poskytuje rozhovory, vůči otci se ostře vymezuje a varuje před jeho volbou, což dokládá vážně poničené rodinné vztahy.

Video placeholde
Čapí hnízdo • Videohub

Spor otce a syna

Premiér se pokouší aktivity svého staršího syna z prvního manželství přehlížet, nicméně je nemůže brát na lehkou váhu. Jméno Babiše mladšího rezonovalo v médiích před třemi lety. Tehdy vyšlo najevo, že e-mailem oznámil policii únos na Krym v době, kdy mu hrozilo sdělení obvinění. Babiš použil svoje děti jako „bílé koně“, přepsal na ně anonymní akcie Čapího hnízda, a později zapracoval na tom, aby nemohly vypovídat na policii.

Klíčovou roli sehrála doktorka psychiatrie Dita Protopopová. Pracovala v Národním ústavu duševního zdraví a požívala Babišovu důvěru. Vypracovala lékařský posudek, na jehož základě byla kvůli diagnostikované schizofrenii zpochybněna synova schopnost podávat svědectví a hájit se před soudem. Komisař Nevtípil měl o jeho kvalitě pochybnosti a chtěl vypracovat nezávislý posudek, což zmařil pobyt juniora ve Švýcarsku.

Podivný pečovatel

Manžel doktorky Petr Protopopov, jenž měl do roku 2014 trvalý pobyt v Moskvě, doprovázel premiérova syna jako „pečovatel“ na anektovaný Krym, ačkoli neměl zdravotnické vzdělání. Babiš mladší si později stěžoval, že ho „psychicky týral“. Vyhrožoval mu, že on a jeho otec udělají všechno, aby byl zavřený v ústavu, pokud nepojede na „výlet“ na Krym, aby kvůli Čapímu hnízdu zmizel z dosahu českých úřadů.

Dita Protopopová touto „službou“ nastartovala kariéru. Stala se Babišovou poradkyní na ministerstvu financí a v roce 2017 neúspěšně kandidovala za ANO do sněmovny. O rok později se jako lídryně hnutí dostala do zastupitelstva Prahy 8. Pracovala pro ministerstvo zdravotnictví a v prosinci 2019 ji premiér jmenoval tajemnicí Rady vlády pro duševní zdraví. Stala se dokonce gestorkou reformy psychiatrické péče.

Babiš se alibisticky zatvářil, že s touto nominací neměl nic společného. „Není to kontroverzní osoba. Je to osoba, které záleží na řešení duševního zdraví našich obyvatel,“ prohlásil a farizejsky dodal: „Samozřejmě jsem měl k tomu výhrady, ale podpořila ji odborná veřejnost. Takže když mi ji pan ministr Vojtěch navrhnul, tak samozřejmě jsem ji jmenoval. Ona za to nemůže, že můj syn byl její pacient.“

Trestní oznámení

Nyní „oceňovaná odbornice“ Protopopová v tichosti zmizela z postu tajemnice vládní rady, aniž jsou známy důvody. Je možné o nich spekulovat, ale je jisté, že došlo ke zlomu v případu, který se jí bezprostředně dotýká. Andrej Babiš mladší tvrdí, že má důkazy o své falešné diagnóze a oznámil, že podnikne právní kroky, aby „očistil své jméno“.

„Budu podávat trestní oznámení na Národní ústav duševního zdraví. Nejen na něj. Jestli to bude na mého otce, zatím nebudu komentovat. Na Ditu Protopopovou a jejího manžela ale určitě, ti lidé by měli sedět,“ avizoval v jednom z rozhovorů a zdůraznil, že jeho otec všechno financoval.

O tom, že junior myslí svoje slova vážně, svědčí jeho následující kroky. Zbavil doktorku Protopopovou mlčenlivosti ohledně svého zdravotního stavu, a dovoluje tak zveřejnění veškeré lékařské dokumentace nejen pro orgány v trestním řízení, ale i pro média.

Současně se přihlásil na policii kvůli svému zavlečení na Krym. Vyšetřovatelé jeho oznámení dvakrát odložili, aniž byl vyslechnut. Jeho svědectví může vzhledem k podezřelým okolnostem této cesty ovlivnit průběh vyšetřování celé kauzy.

Pokud šlo premiérovi o zdraví svého syna, proč jej veřejně stigmatizuje, posílá ho v doprovodu nedůvěryhodné osoby do nebezpečného území s omezenou lékařskou péčí, a nezajistil mu rovnou nejkvalitnější péči v některé z vyspělých západních zemí?

„Většinou mám pro strach uděláno. Leč kdybych teď byl MUDr. Protopopová, tak bych se hodně bál. A kdybych byl Protopopov, bál bych se ještě víc,“ komentoval Miroslav Kalousek na Twitteru poslední kroky Andreje Babiše mladšího už 14. srpna. Byla to prorocká slova? A bude předvolební úklid v Čapím hnízdě stačit?