Přestože děti ve školách se opakovaně testují, musí zatím sedět celý den ve třídách v roušce nebo v respirátoru.

Přestože děti ve školách se opakovaně testují, musí zatím sedět celý den ve třídách v roušce nebo v respirátoru. Zdroj: ČTK / Ožana Jaroslav

Zhruba po měsíční pauze kvůli opatřením proti koronaviru se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd. Roušky nosí povinně i při vyučování.
Školáky čeká od 1. září ve školách spousta novinek, včetně nošení roušek mimo třídy.
Školáky čeká od 1. září ve školách spousta novinek, včetně nošení roušek mimo třídy.
Školáky čeká od 1. září ve školách spousta novinek, včetně nošení roušek mimo třídy.
O rouškách ve třídě rozhodnou učitelé
7
Fotogalerie

Do hospody bez roušky, do školy s rouškou. Přestane vláda konečně zbytečně dusit otestované školáky?

Už pěkných pár měsíců víme, že vláda Andreje Babiše je sbor neschopných ignorantů, pro které jsou stovky tisíc dětí ve školách na jednom z posledních míst žebříčku priorit. Přesto se ale člověku znovu otevírá nůž v kapse, když si uvědomí, že zatímco uvnitř v hospodách sedí lidé bez roušek klidně už týden, odrouškováním přidušených školáků se ministři hodlají milostivě zabývat až dnes.

Je to vlastně ještě horší. Hospodské zahrádky otevřely už před třemi týdny, dovnitř do restaurací mohou lidé od minulého pondělí. Mají sice povinnost prokázat se v případě kontroly dokladem o očkování, potvrzením o prodělání nemoci covid-19 nebo antigenním testem, jen blázen by ale věřil tomu, že všichni hosté ve všech podnicích něco takového skutečně mají. Kontroly jsou výjimečné, navíc stačí antigenní samotest provedený doma. Jaká je jeho věrohodnost? Naopak do školy se děti nedostanou, pokud neprojdou oficiálním testováním pod dohledem učitelek. Toto testování se navíc pravidelně opakuje.

Jinými slovy – zatímco do hospody může reálně naprosto každý, pokud je ochoten risknout zcela minimální riziko kontroly, ve školách jsou jen děti opakovaně věrohodně otestované s negativním výsledkem. Přesto na zahrádkách i uvnitř restaurací sedí lidé bez roušek, ale školáci jsou nuceni strávit celý den ve škole v roušce.

Hledat v tom rozum a logiku je marné. Nic z toho nenajdete. Hloupost je to dokonce tak velká, že už došla i předsedovi vlády Andreji Babišovi (nebo spíš jeho marketingovým našeptávačům). „Fakt je to problém, všichni mi píšete, já tomu rozumím. Je tu teplo a pro děti je to problém,“ řekl ve svém pravidelném propagandistickém okénku Čau lidi. Farizejsky dodal, že vláda se tím dnes bude zabývat.

Těžko říct, jestli Babišovi skutečně někdo napsal, nebo si to vymyslel. Pokud ale výjimečně nelže, je to vlastně ještě horší – kdyby si rodiče nestěžovali, dusily by se děti ve školách v letních vedrech dál? Do kdy? Až do prázdnin? Neměli by s takovým podnětem přijít spíš ministři zdravotnictví a/nebo školství, aniž by na to museli upozorňovat nespokojení lidé? V normálním státě jistě ano, ale v zemi, kde šéfem zdravotnického resortu je podruhé týž zoufalec, který z něj před několika měsíci s ostudou utekl, to můžeme čekat jen stěží.

Šance, že by se na lemplovství vlády do voleb cokoliv změnilo, je bohužel nulová.  Navíc upozorňovat na všechny hlouposti Babišova kabinetu je kvůli jejich množství nad lidské síly. Občas to ale stojí za to. Třeba proto, aby případné vládní rozhodnutí, že se školáci mohou ve třídách konečně svobodně nadechnout, nebylo mylně vnímáno jako vstřícný krok moudré vlády, ale bylo správně pochopeno jako opožděná a vynucená samozřejmost, kterou by každý soudný člověk udělal o týdny dříve.

Video placeholde
Blatný a Plaga čelili otázkám na vládní vyhazov: O ničem nevíme, nikdo s námi nemluvil • Blesk Zprávy / ČTK