Vojtěch Filip (KSČM)) v Otázkách Václava Moravce (6.6.2021)

Vojtěch Filip (KSČM)) v Otázkách Václava Moravce (6.6.2021) Zdroj: Reprofoto ČT

Předseda KSČM Vojtěch Filip (17. 4. 2021)
Zleva předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a šéf strany Vojtěch Filip vystoupili na tiskové konferenci KSČM před jednáním Poslanecké sněmovny (13. 4. 2021)
Zleva předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a šéf strany Vojtěch Filip vystoupili na tiskové konferenci KSČM před jednáním Poslanecké sněmovny (13. 4. 2021)
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) před poslaneckou sněmovnou (9. 3. 2021)
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) před poslaneckou sněmovnou (9. 3. 2021)
12
Fotogalerie

Prohnilá privatizace, nutné vyvlastňování, nejde nás obcházet… Nebudou nám komunisté scházet?

KSČM je snadný terč. Straně se dá vyčítat totalitní a zločinecká minulost její předchůdkyně, od níž se nikdy pořádně neodřízla. Je možné si tipovat, kdy konečně skončí na politickém smetišti dějin – byť v polistopadové éře už řadu zaručených předpovědí přežila. Anebo komunisty používat jako jeden z argumentů pro zkaženost současné vlády.

Což se opět ukázalo i v minulém týdnu, kdy KSČM navzdory několika velkohubým proklamacím udržela kabinet Andreje Babiše u moci. A proč vlastně komunisté hlasovali „nohama“, tedy místo vyjádření nedůvěry opustili stát a umožnili vládě přežít? 

„Prostě neexistuje, že by politické strany – byť spolu nesouhlasí – spolu nejednaly,“ vysvětil to v nedělních Otázkách Václava Moravce (snad) dosluhující předseda KSČM Vojtěch Filip. Neboli, pravicová opozice nepřišla za komunisty s prosíkem, aby splnili to, čím se veřejně holedbali. 

Na druhou stranu, postoj komunistů byl pochopitelný – nechtějí si to úplně rozházet s premiérem a už vůbec ne s prezidentem, navíc by popřeli sami sebe. A Filipovo zdůvodnění je šikovné, co jiného by ostatně měl říkat…

…a podobně rétoricko-demagogicky zdatně odvracel v debatě na ČT i narážky ohledně vyztužování vlády či naopak poklesu voličské podpory. „KSČM ten trend obrátila, pokles se zastavil, získáváme nové voliče,“ dušoval se šéf komunistů. 

Přitom zrovna v nedělní debatě byl zveřejněn nový průzkum veřejného mínění, podle něj by strana sotva přelezla sněmovní práh s 5,5 procenta hlasů. Což by mimochodem byl o více než dva procentní body horší výsledek, než KSČM dosáhla při svém historickém propadáku během minulých sněmovních voleb v roce 2017 (dostala 7,76 procenta).

A hodnocení uplynulého krizového vývoje komunistů? „Unesli jsme svoji odpovědnost za to, že jsme nechali vládnout menšinovou vládu ANO a sociální demokracie,“ vysvětlil Vojtěch Filip. A neopomněl si malinkou kopnout do ještě více zdecimované ČSSD (v citovaném průzkumu Kantar CZ dostala jen 3 procenta): „Protože sociální demokracie není schopna se zbavit bohumínského usnesení, ale to je její problém.“

Mimochodem, citované bohumínské usnesení, kde si ČSSD zapověděla spolupráci s extremisty včetně komunistů, je stejně už dávno vyhaslé. Jakkoliv se vedení sociálních demokratů snažilo tvrdit, že se týkalo jen vládní úrovně, bylo obecné a porušeno bylo už dávno. To jen na okraj…

Zpátky ke komunistům. Není jasné, zda se vůbec do sněmovny dostanou. A pokud Vojtěch Filip dostojí svému slibu, ve vedení strany na podzim skončí. Takže proč si jeho vyjádření „neužít“.

Třebas to, proč byl Pavel Zeman nedobrým nejvyšším státním zástupcem (byť důvodů pro kritiku zvláště jeho odchodu by se našla řada): „Za jeho fungování v této roli se promlčely všechny privatizační kauzy od roku 2013 až do dnešního dne, které bylo možné stíhat.“ A pochopitelně naroubování na babišovskou antisystémovou vlnu: „Ta protikorupční rétorika, protikorupční politika je důležitá. Protože lidem se nevysvětlilo, co všechno se tady rozkradlo.“

Pak se ovšem stalo něco velmi nepříjemného. To, když Vojtěch Filip prohlásil: „Aby si tady nemohli lidé myslet, že když něco ukradli státu, že se to nebude vyšetřovat a zůstane to tak.“ Na moderátorovu námitku, že by vlastně mohl mluvit i o podezřeních týkajících se premiéra, umě přehodil argumentační výhybku…

… třeba připomenutím, že právě komunisté ve sněmovně prosadili usnesení o „privatizačních zločinech“. 

Dalo by se říct, že naštěstí jen usnesení, protože například znárodňovací apetit je zjevně obsažen v genetickém kódu příslušníků rudé partaje. „Já nechci, abychom si tady vyvlastňovali majetky, pokud to není potřeba,“ ujišťoval v nedělní debatě na ČT stále ještě šéf stále ještě parlamentní KSČM.

Takže zatím dobrý, dalo by se říct. O komunisty z KSČM ale už tak nejde, jakkoliv by si to moc přáli…

Video placeholde
Komunista Filip: Výsledek KSČM je pro mne velké zklamání. A jak se daří vážně zraněnému Kováčikovi? • Facebook KSČM