Eště slovo o počasí a jsi mrvtá

Eště slovo o počasí a jsi mrvtá Zdroj: Marek Douša

Kryštof Pavelka: Šest set slov o zemi, kde je všechno v pořádku

Politiky, veřejného dění je v médiích příliš. Pryč s tím! Lidských příběhů se nám nedostává! Nejlépe hlubokých. Nejraději hluboce lidských, s humorem.

Problém je, že autor těchto řádků dělá humory výhradně po setmění, a co se týče lidí i jejich příběhů, hlubokých či plytkých, snaží se držet zásady, kterou kodifikovala legenda českého internetu, JUDr., PhDr., Mgr. et Mgr. Hen- ryk Lahola. Zní: „Když chodím po venku, cíleně manévruji tak, abych pokud možno nikoho nepotkal. Objevím-li se mimoděk v blízkosti jiných lidí, snažím se co nejrychleji z daného prostoru vzdálit.“ Kde tedy brát? Naštěstí se lze uchýlit pod ochranu velikánů literatury.

Nezmar

Například Jaroslav Hašek líčí ústy dobrého vojáka Švejka: „Poslušně hlásím, že je hotovej nezmar, jako nějakej Boušek z Libně. Vosumnáctkrát za večer ho vyhodili od Exnerů a von se jim vždycky vrátil, že si tam zapomněl fajfku. Lez jim tam oknem, dveřmi přes kuchyň, sklepem do lokálu a byl by se snad spustil i komínem. Takovej byl vytrvalej, že se mohl stát ministrem.“ Krásný příběh o houževnatosti libeňského opilce Bouška, který se jak blbec vrací na flek, odkud ho vyrazili! Jen zlomyslník by v něm chtěl hledat paralely s dneškem.

Oběsit se!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!